Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ για την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών


Η άποψη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ 
για την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Νίκη της δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου αποτελεί η χθεσινή αμετάκλητη και οριστική απόφαση των τριών ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου, να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι τους οποίους ζητάει η γειτονική χώρα.

 Η ρηξικέλευθη αυτή απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου διατρανώνει το αίσθημα του ‘νομικού πολιτισμού’ της Ελλάδας και αποδεικνύει ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, παραμένει στυλοβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην ενέργεια αυτή αυτομόλησαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα τους απέναντι στον ολοκληρωτισμό της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που δεν δίστασε να ‘καρατομήσει’ την δικαστική και στρατιωτική ηγεσία και να τιμωρήσει με τον πλέον βάρβαρο τρόπο τους πραξικοπηματίες.

Η διεθνής κοινότητα από την πρώτη στιγμή αντέδρασε απέναντι στην αυταρχική αυτή συμπεριφορά του ‘Σουλτάνου’ ο οποίος απείλησε, μάλιστα, να επαναφέρει την θανατική ποινή.

Έπειτα από μήνες αναμονής και μετά τις αντικρουόμενες αποφάσεις της υπηρεσίας ασύλου και των αρμόδιων πρωτοδικείων εφετείων, την υπόθεση ανέλαβε ο Άρειος Πάγος. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μετά και τις εισηγήσεις των εισαγγελέων
αποφάσισε να μην εκδώσει στην Τουρκία τους αξιωματικούς απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών που τους θεωρούν επίδοξους δολοφόνους του Ερντογάν και πραξικοπηματίες.

 Άλλωστε η πιθανότητα και μόνο οι Τούρκοι αξιωματικοί να υποστούν βασανιστήρια και προσβολή της προσωπικότητας τους, ήταν αρκετή να αποτρέψει τους ανώτατους δικαστές από την υπογραφή της έκδοσής τους. Στο σκεπτικό ,μάλιστα ,των αρεοπαγιτών περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να μην έχουν μια δίκαιη δίκη στη χώρα τους.

Αναλυτικότερα«Η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Ως ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Νομικής συγχαίρουμε την ελληνική δικαιοσύνη γι’ αυτή της την απόφαση με την οποία όχι μόνο διαφυλάσσει το κύρος και την ανεξαρτησία της αλλά παράλληλα δίνει ένα ισχυρό μάθημα δημοκρατίας στην τουρκική πολιτική ηγεσία και αναδεικνύει την Ελλάδα σε εγγυητή της διεθνούς έννομης τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου