Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Γερμανία: Κυβέρνηση μειοψηφίας ή νέα προσφυγή στις κάλπες

Σχετική εικόνα

Σε θολά νερά πλέει πλέον η Γερμανία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση των Φιλελευθέρων να αποχωρήσουν νύχτα από τις διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού – κίνηση που βυθίζει τη χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβασή της...

«Είναι καλύτερα να μην κυβερνήσουμε, παρά να κυβερνήσουμε εσφαλμένα», δήλωσε ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στο Βερολίνο λίγο πριν τα μεσάνυχτα εξηγώντας ότι δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί μια βάση εμπιστοσύνης ή ένα κοινό όραμα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας κάτι που θεωρούσε προϋπόθεση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή καθ' όλη την τετραετή κοινοβουλευτική περίοδο. «Μετά από εβδομάδες υπάρχουν αναρρίθμητες αντιφάσεις, ανοικτά ζητήματα και συγκρούσεις ως προς τους στόχους».


Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν ξεκαθαρίσει μετά το εκλογικό στραπάτσο του Σεπτεμβρίου ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν σε νέο μεγάλο συνασπισμό – απόφαση που επιβεβαίωσε και την περασμένη Παρασκευή η επικεφαλής της ΚΟ Αντρέα Νάλες, αλλά και στη διάρκεια της νύχτας ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ μέσω Twitter επισημαίνοντας ότι με την απόρριψη από τους Φιλελεύθερους της κυβερνητικής συμμαχίας με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης και τους Πράσινους «δεν αλλάζει η κατάσταση για το SPD».


Αν εμμείνουν σ’ αυτή τη θέση τους οι Σοσιαλδημοκράτες, τότε απομένουν μόνον δύο λύσεις: Κυβέρνηση μειοψηφίας CDU/CSU ή νέα προσφυγή στις κάλπες.

Σε περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές τα βρουν με τους Φιλελεύθερους θα υπολείπονται κατά 29 έδρες της αυτοδυναμίας και θα χρειάζονται ψήφους από άλλα κόμματα στις ψηφοφορίες στη Μπούντεσταγκ. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση συμμαχίας CDU/CSU -Πρασίνων, όπου θα υπολείπονται κατά 42 έδρες της αυτοδυναμίας. 


Μόνον που ο Γιούργκεν Τριτίν απέκλεισε στη διάρκεια της νύχτας ενδεχόμενο σύμπραξης με τα κόμματα της Ένωσης. «Η Γερμανία πρέπει να κυβερνηθεί σταθερά και γι’ αυτό χρειάζεται πλειοψηφία στη βουλή. Αν επιμείνει η SPD στην άρνησή της, δεν γνωρίζω πώς μπορεί να προκύψει πλειοψηφία», δήλωσε στο δεύτερο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης, το ZDF.


Εφόσον εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ μπορεί να διαλύσει τη βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Θα πρέπει, όμως, να θέσει πρώτα σε κίνηση μια περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει και μια ψηφοφορία για την ανάδειξη της Μέρκελ ως μεταβατικής καγκελαρίου.


Η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία εστιάστηκε το τελευταίο διάστημα στις διαφορές πολιτικής μεταξύ των κομμάτων, αλλά τώρα αναμένεται να επικεντρωθεί στη Μέρκελ και το κατά πόσον διαθέτει ακόμη επαρκή δύναμη για να συγκρατήσει μια ισχυρή κυβέρνηση.


Έτσι η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στη 12ετή θητεία της και η χώρα της, οκτώ εβδομάδες μετά τις εκλογές, μ’ ένα ασαφές πολιτικό μέλλον. Αν και 1η σε όλες της δημοσκοπησεις που ήδη βγαίνουν στην δημοσιότητα... 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου