Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

ΝΔ: Τελικά ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης για το Σκοπιανό;

Αποτέλεσμα εικόνας για νεα δημοκρατια γραφεια

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιστρατεύει αρχειακό υλικό προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και να καταδείξει διγλωσσία στο ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτάται «ποια τελικά είναι η πρόταση της κυβέρνησης».

Σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς σημειώνει πως «αφού υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι είναι κυβέρνηση κι ότι βρισκόμαστε στο 2018 ας της θυμίσουμε και δύο δηλώσεις που έγιναν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Τις έκαναν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος και δείχνουν ότι το μόνον που τους συνδέει πλέον - εκτός από τις καρέκλες της εξουσίας - είναι το έλλειμμα του συναισθήματος της ντροπής».

Η Νέα Δημοκρατία παραθέτει βίντεο με απόσπασμα από δήλωση του πρωθυπουργού μετά από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει πως «απομένει πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων».

Στο ίδιο βίντεο, παραθέτει απόσπασμα από ομιλία του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σημειώνει πως «δεν υποχωρούμε στον ελληνικό όρο Μακεδονία. Και βεβαίως ο ελληνικός όρος Μακεδονία είναι και το ''New Μακεδονία'', και το ''Upper Μακεδονία'', και το ''Κάτω Μακεδονία'', και στο ''πλάι Μακεδονία''».

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσε βίντεο με δηλώσεις τόσο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1994 όσο και του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Στο βίντεο, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι «είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα με το όνομα Μακεδονία» και προσθέτει ότι εάν η Ελλάς δεν δεχθεί μικτή ονομασία «θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία». 

Στο δεύτερο βίντεο που κυκλοφόρησε η Κουμουνδούρου, η κυρία Μπακογιάννη αναφέρει ότι «η Νέα Μακεδονία είναι μερικώς γεωγραφικός προσδιορισμός, με την έννοια ότι η παλαιά ήταν η ολόκληρη κι η νέα ένα κομμάτι», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνει σε συνέντευξή του ότι εάν τα Σκόπια δεχθεί να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία «θα συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε», ενώ επαναλαμβάνονται δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου