Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Ο μεγαλύτερος πράκτορας της Μοσσάντ, Έλι Κοέν

eli_cohen 

Αριέλ Λεκαδίτης 
Ιστορικός Ολοκαυτώματος 
MSc Holocaust Studies 
University of Haifa 

Φωτογραφία του Ariel Lekaditis.

Στης 18 Μαΐου 1965 η κυβέρνηση της Συρίας εκτέλεσε τον Έλι Κοέν. Δεν του επετράπει να έχει υπεράσπιση στη δίκη του. Βασανίστηκε σκληρά κατά την ανάκριση. Το σώμα του δεν επέστρεψε ποτέ στην οικογένεια του.

Μια από τις πιο αξιόλογες και τολμηρές προσπάθειες να εισχωρήσουν στη Συρία, η οποία έλεγχε τα υψώματα του Γκολάν και συχνά βομβάρδιζε τους εποίκους του Ισραήλ, ήταν η αποστολή του Έλι Κοέν.  Ο Έλι Μπέν Σαούλ Κοέν, δούλεψε σαν πράκτορας της Μοσσάντ στη Δαμασκό, με το ψευδώνυμο Καμάλ Αμίν Τα’μπέτ από το 1962 μέχρι που αποκαλύφθηκε και εκτελέστηκε στης 18 Μαΐου 1965. 

Ο Κοέν παρείχε σημαντικές λεπτομέρειες όσο αναφορά  στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα  λόγω των διαπροσωπικών του σχέσεων που είχε με υψηλόβαθμα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη και με την προσωπική γνωριμία του με τον Αμίν Ελ Χαφίζ. Ο Έλι Κοέν κρεμάστηκε στην πλατεία των Μαρτύρων με τηλεοπτική κάλυψη, γεγονός που για την εποχή καταμαρτυρούσε τη βαρύτητα του γεγονότος.

Ο Έλι ήταν ενήμερος για μυστικά της Συριακής ελίτ πολλά εκ των οποίων αφορούσαν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ο Κοέν έφτασε να είναι αναπληρωτής υπουργός άμυνας της Συρίας. Ήταν ο μοναδικός πολίτης που είχε ιδιωτικές ξεναγήσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμα φωτογράφιζε σημεία προς το Ισραήλ από τα υψώματα του Γκολάν. Έτσι λοιπόν ο Έλι έστελνε αναφορές με σημαντικές πληροφορίες προς το Ισραήλ. Επίσης φύτεψε τρία δέντρα, για την ακρίβεια τρεις ευκάλυπτους, για να υποδείξει στους Ισραηλινούς που βρίσκονταν τα οχυρωματικά έργα της Συρίας.

Δυο χρόνια μετά το θάνατο του, στον πόλεμο των έξι ημερών όλες οι πληροφορίες που είχε στείλει στο Ισραήλ, ήταν καθοριστικές για την νίκη των Ισραηλινών ενάντια στους Άραβες. Ο Έλι Κοέν ήταν ο πιο σπουδαίος πράκτορας του Ισραήλ. Είχε προσελκύσει το θαυμασμό ακόμα και των ιδίων των Σύριων. Ήταν ένας ήρωας ο οποίος, θυσιάστηκε για την πατρίδα του, για τους Εβραίους αδερφούς του και για να συνεχίσει το Ισραήλ να είναι σήμερα αυτό που είναι.

Η ζωή του τερματίστηκε στα 38 του χρόνια. Ακόμα και σήμερα Συριακή κυβέρνηση δεν έχει επιστρέψει στην οικογένεια του τα οστά του για να μπορέσει να θαφτεί στο Ισραήλ και να διαβαστεί μια προσευχή από τους δικούς του ανθρώπους. Εμείς λοιπόν, έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε αυτός ο μέγας ήρωας, να έχει τον τάφο του στη Γη του Ισραήλ.




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου