Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Γνωριμία με το αυτοάνοσο νόσημα

Αποτέλεσμα εικόνας για αυτοάνοσο νόσημα

Κυπαρίσση Ελένη 
Φοιτήτρια Νομικής ΑΠΘ 
Υπότροφος Maastricht University 
LLM International and European Tax Law

Φωτογραφία της Elena Kyparissi.

Μια μικρή εισαγωγή: Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που εμφανίζονται όταν ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Ένας στους δέκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Είναι μάλιστα η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος. 

Ασθένειες όπως Διαβήτης, Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, Νόσος του Crohn, Ερυθηματώδης λύκος είναι μερικές που εντάσσονται στη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων και αντιμετωπίζονται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους με ή ακόμα και χωρίς αγωγή. 

Με βοηθό την επιστήμη και σύμμαχο τον εαυτό του τον άνθρωπο που εκδηλώνει αυτοάνοση νόσο πολλές φορές τον χαρακτηρίζω νικητή από τη ψυχή! 

Σε πρόσφατη εκδήλωση για τη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ήχησαν δυναμικά οι παρακάτω λέξεις: 
‘’Για μια ακόμα μέρα αισθάνεσαι περίεργα. Οι παλμοί της καρδιάς σαν από χορωδία πρωτάρηδων. Νιώθεις δυσφορία, θέλεις να κλάψεις, να ξεσπάσεις. Να επιπλήξεις τον εαυτό σου που σε πολεμά. Ούτε αυτός δεν με αγαπά, σκέφτεσαι. Αυτά τα συναισθήματα αντιμετωπίζεις συχνά. Δεν διαρκούν πολύ. Από λίγα λεπτά έως ώρες.

Μα σήμερα σου εξομολογούμαι πως μπήκα στην έβδομη μέρα της μάχης με τον εχθρό. Κάθε φορά τον γνωρίζω εντονότερα. Δεν μου αφήνει άλλη επιλογή βλέπεις. Με ή χωρίς θεραπεία, η μάχη δίνεται και νιώθεις ευάλωτος, ανυπεράσπιστος και χαμένος. Λίγα λεπτά ανοχής.. Αντέχω και συνεχίζω. Συνεχίζω στους γρήγορους ρυθμούς αυτής της ζωής που με δοκιμάζει. 

Όσες φορές και αν είπα τα παρατάω, άλλες τόσες ήταν εκεί η πιο ζεστή αγκαλιά. Λοιπόν.. αντέχω, αντέχεις, αντέχουμε! Από τότε που το ανακαλύψαμε είμαστε δυνατότεροι! Νικητές καθημερινά! 

Σε εσένα λοιπόν, σου λέω με πυγμή πως είμαι καλά! Περνάω δύσκολες στιγμές, όμως όλοι περνάμε. Νιώθω διαφορετικά και ανεξήγητα, όπως όλοι όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία. Αγχώνομαι και κλαίω, όπως και εσύ! Δεν διαφέρουμε πολύ..

Γι’ αυτό και κάθε μέρα χαμογελάμε στη ζωή, γιατί είναι όμορφη πολύ..! Κάθε μέρα γελάμε στη ζωή και τη ζούμε με όλη μας τη ψυχή!’’

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου