Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Τζάπος Θανάσης: THINK BIG and KICK ASS!



Θανάση, πες μου τα βασικά για σένα: 
Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας κλπ. 

Η καταγωγή μου είναι από την Γαλατινή Κοζάνης, δεν γεννήθηκα ούτε μεγάλωσα εκεί, αλλά έχω ακούσει τόσες ιστορίες από τους παππούδες μου και από τον πατέρα μου που νιώθω σαν να έζησα σε εκείνον τον τόπο. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Θεσσαλονίκη. Έχω σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός. Μου αρέσουν τα όμορφα τοπία και γενικότερα να παίρνω το αμάξι μου και να φεύγω σε όμορφα μέρη, δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο όμως για να το κάνω όσο θα ήθελα. Συμβιβάζομαι με καμία βόλτα στην παραλία της πόλης μας και με τρέξιμο στο ρέμα της Τούμπας όταν είμαι πιο χαλαρός. Πολύ διάβασμα, λίγο κολύμπι και πολύ, πολύ δουλειά. Όταν αγαπάς την δουλειά σου δεν είναι απλά δουλειά, είναι και το χόμπι σου. Περνάς όμορφα όταν δουλεύεις, δεν είναι ανάγκη να χαλαρώσεις.

Τι κάνεις επαγγελματικά αυτόν τον καιρό; 
Με τι ασχολείσαι ή ετοιμάζεσαι να ασχοληθείς; 
Ποια τα πλάνα σου για την περίοδο αυτή; 

Τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάζομαι με μια μεγάλη κατασκευαστική της Θεσσαλονίκης. Είμαι υπεύθυνος τμήματος, με αντικείμενο την ανακαίνιση και την ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση καταστημάτων γνωστής αλυσίδας, μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες, έργο που επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα αναλαμβάνω με συνεργάτες μηχανικούς ανακαινίσεις και ανακατασκευές κατοικιών, καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων στην Βόρεια Ελλάδα.
Για τη νέα σεζόν συζητάω την συμμετοχή μου σε κάποιες κατασκευές μεγάλων ξενοδοχείων στην νότια Ελλάδα. Θα δούμε πως θα πάει αυτό. Γενικότερα χτίζουμε, χτίζουμε, χτίζουμε σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, γι’ αυτόν τον κλάδο.

Ως δραστήριος και δυναμικός νέος άνδρας και μάλιστα με φανερές πολιτικές απόψεις βιώνεις μπούλινγκ στον κοινωνικό και επαγγελματικό σου χώρο;

Όχι, ποτέ! Βασικά στον εργασιακό χώρο δεν υπάρχουν πολιτικά, υπάρχει μόνο το αν μου κάνεις ή σου κάνω καλά την δουλειά, εάν κερδίζουμε όλοι κι εάν είμαστε όλοι χαρούμενοι από μια συνεργασία. Συνεργάζομαι το ίδιο άψογα με έναν αριστερό, όσο και με έναν δεξιό. Εκεί δεν υπάρχουν πολιτικά. Τώρα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ξέρεις είναι και πως βλέπεις το μπούλινγκ και πως αντιδράς στο μπούλινγκ. Αν και γενικότερα είμαι φιλήσυχος άνθρωπος και ποτέ μα ποτέ δεν θα προκαλέσω, δεν θα τρέξω ούτε θα κρυφτώ εάν προκληθώ. Κι αυτό είναι μια γενικότερη στάση ζωής η οποία πιστεύω πως αποτρέπει τον εαυτό σου από το να βρεθεί σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως το μπούλινγκ. Εάν απαντήσεις στον άνθρωπο που πάει να σου κάνει μπούλινγκ όπως πρέπει και όπως του αξίζει, να είσαι σίγουρος πως την επόμενη φορά θα το ξανασκεφτεί και δεν θα το κάνει. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τους γύρω σας, το περιβάλλον που σας παρακολουθεί. Ότι δεν είσαι θύμα, ότι απαντάς και ότι μάλλον θα βρουν τον μπελά τους εάν συμπεριφερθούν όπως δεν πρέπει. Ο παραδειγματισμός λειτουργεί αποτρεπτικά και προς τους υπόλοιπους. “Peace through strength” λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Οπότε επειδή πάντα λειτουργούσα έτσι, επειδή πάντα απαντάω στην πρόκληση όπως πρέπει, μάλλον γι αυτό και δεν ήρθα ποτέ στην δυσάρεστη θέση να βιώσω μπούλινγκ.

Είσαι ευαίσθητος και κοινωνικοποιημένος, σε ότι αφορά ανθρωπιστικά, κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα; 

Ναι, πολύ! Υπήρξα Πρόεδρος του Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης, προσπάθησα πραγματικά να κάνουμε κάτι με το χάλι που βλέπουμε στους δρόμους της πόλης τον χειμώνα, τόσοι και τόσοι συμπολίτες μας άστεγοι, να ζούνε στους δρόμους, μέσα στο κρύο. Διοργανώσαμε εκστρατεία στήριξης των αστέγων της Θεσσαλονίκης, στηρίξαμε το Υπνωτήριο Αστέγων της πόλης μας, στηρίξαμε το Ορφανοτροφείο Θηλέων Μέλισσα και άλλες πολλές δράσεις οι οποίες είχαν ως σκοπό να ενισχύσουν ευπαθείς ομάδες της Ελληνικής κοινωνίας. Βέβαια θεωρώ πως όλα αυτά είναι εφήμερα και απλά απαλύνουμε τον πόνο του κόσμου. Είναι σαν να πεινάει ο διπλανός σου κι εσύ απλά κάθε μέρα να του δίνεις να τρώει ψάρι και την επόμενη μέρα να του ξαναδίνεις ψάρι και ξανά την επόμενη το ίδιο, αντί να κάνεις το απλό. Να του μάθεις να ψαρεύει και μόνος του να πάρει την ζωή του στα χέρια του. Όπως λέω η καλύτερη φιλανθρωπία είναι η άσκηση καλής και σωστής πολιτικής από αυτούς που κυβερνάνε. Εάν θέλουμε να κάνουμε το γενικότερο καλό, για εμάς, τους γονείς μας, τα παιδιά μας και την Πατρίδα μας πρέπει να κάνουμε σωστές και έξυπνες πολιτικές επιλογές. Εάν το κάνουμε αυτό και οι ευπαθείς ομάδες θα τα πάνε πολύ καλύτερα.

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας (18 - 38); 
Τι σε ενοχλεί; 
Βλέπεις κάτι θετικό; 

Δεν θα έλεγα πως έχω κάποιο συγκεκριμένο παράπονο από την γενιά μας. Δεν μπορώ να ρίξω συνολική ευθύνη ούτε να έχω κάποιο παράπονο συνολικά από την γενιά μας. Εύχομαι οι άνθρωποι της να μην επαναλάβουν τα λάθη που έκανε η προηγούμενη και έφερε τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα.
Είναι ατομική όμως η ευθύνη και δεν έχει να κάνει ούτε με ηλικίες ούτε με γενιές. Έχει να κάνει με τις προσωπικές αρχές και αξίες του καθενός.

Πως βιώνεις την οικονομική - πολιτική κρίση της πατρίδας μας; 
Κομματικά καλύπτεσαι από κάπου;

Την οικονομική κρίση την βιώνω όπως όλοι πιστεύω, αλλά δόξα τω Θεώ, λέω ευχαριστώ γιατί οι γονείς μου με σπούδασαν, μου έδωσαν πολλά εφόδια, υπήρξα πολύ κοινωνικός, έτρεξα, γνώρισα κόσμο, βρήκα δουλειές, αγαπώ αυτό που κάνω και άρα το κάνω καλά, οπότε στάθηκα τυχερός μέσα στην κρίση και μπορώ και στέκομαι μέσα σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον. Τώρα σε ότι αφορά τα κομματικά δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ με βάση το κόμμα γιατί τα κόμματα σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Ανήκω ιδεολογικά στην κεντροδεξιά, πιστεύω στην οικογένεια, στην έννοια του Έθνους και της Ελλάδας, αγαπώ την Ελληνική παράδοση, είμαι φιλελεύθερος στα οικονομικά, πιστεύω στην επιχειρηματικότητα και στην ελεύθερη οικονομία αλλά στην ΔΙΚΑΙΗ ελεύθερη οικονομία, πιστεύω πως η οικονομία θα λειτουργήσει μόνο με χαμηλούς φόρους και σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης ώστε να επιστρέψουν οι εταιρείες που έφυγαν από την Ελλάδα και να δημιουργηθούν δουλειές, θεωρώ πως η Ελλάδα δεν πρέπει μόνο να εισάγει αλλά να παράγει και να εξάγει, πιστεύω στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων και σε πολλές άλλες αρχές και αξίες οι οποίες ανήκουν στον κεντροδεξιό χώρο.

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο;
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; 
Η φράση που σε παρακινεί. 
Που σου δίνει δύναμη.

THINK BIG and KICK ASS! Όταν σκέφτεσαι με μεγαλείο, όταν τα όνειρα και οι στόχοι σου είναι μεγάλοι και δουλεύεις με επιμονή και πολύ σκληρά για να τους πετύχεις, τότε υπάρχουν οι πιθανότητες να είναι μεγάλο και το αποτέλεσμα. Όταν οι στόχοι σου είναι μικροί, έχεις μόνιμα τον φόβο της αποτυχίας και της ήττας και δεν παλεύεις για το μεγάλο, έχεις μικρές πιθανότητες μεγάλης νίκης. Μάλλον θα πετύχεις κάτι χλιαρό. Η δύναμη της θετικής και μεγάλης σκέψης κάνει θαύματα και είναι δοκιμασμένο και επιβεβαιωμένο. Να είσαι νικητής δηλαδή, πριν καλά καλά νικήσεις. Βοηθάει πολύ στο τελικό αποτέλεσμα.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου