Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Η Ελλάδα οφείλει να προετοιμαστεί για όλα...

Αποτέλεσμα εικόνας για greece and republic of macedonia map

Κυριακίδου Φαίη
Αντιπρόεδρος ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Νέας Σμύρνης 
και Μέλος Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ

 

Η 17Η Ιουνίου 2018 είναι πλέον η πιο πρόσφατη ημέρα σταθμός της ιστορίας της Ελλάδας. Ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά θέματα της χώρας, το Σκοπιανό, σύμφωνα με την υπάρχουσα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη λύση του μετά από δεκαετίες συζητήσεων και διαμαχών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Ποια είναι λοιπόν αυτή η περιβόητη διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης και το όφελός της για τη χώρα μας? 

Η Συμφωνία αυτή δίνει στα Σκόπια την ονομασία Βόρεια Μακεδονία και τους αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Αυτόματα λοιπόν «ακυρώνεται» η εθνική μας ιστορία από τα χρόνια κιόλας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο πρώτο λοιπόν αυτό στάδιο είναι ολοφάνερη η ζημιά για την Ελλάδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ, Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι η δική τους, έστω και αν μετέπειτα τροποποιήθηκε μερικώς αυτή η δήλωση. Υπήρξε ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία αυτή ενισχύει την οικονομική παρουσία της Ελλάδας στα Σκόπια, κάτι που όμως υφίσταται ήδη από την δεκαετία του 1980. Η συμφωνία αυτή διχάζει τους Έλληνες και δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, Ο Ζόραν Ζάεφ κάνει δημοψήφισμα στα Σκόπια όπου χρειάζεται τη συμμετοχή των πολιτών σε ποσοστό του 50% και άνω στο ερώτημα που ουσιαστικά είναι το εξής: Είστε σύμφωνοι με την ένταξη της χώρας μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ? Αποδέχεστε τη συμφωνία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας?

ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τη αλλαγή της ονομασίας καθώς επίσης και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζοντας ομόφωνα με τον Ζάεφ ότι η απόφαση θα φέρει την σταθερότητα και ευκαιρία για οικονομικές επενδύσεις. Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ καλεί τους συμπολίτες του να απέχουν από το Δημοψήφισμα διαμηνύοντας πολιτική αυτοκτονία και ακυβερνησία. 

Η αποχή ήταν τεράστια και το Δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να περάσει με ομαλό τρόπο, όμως επειδή όπως φάνηκε έπρεπε να βρεθεί τρόπος πάση θυσία για να υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα, ο απομηχανής θεός, οι 80 βουλευτές που λέγεται ότι προέκυψαν από εκβιασμό και δωροδοκία του Σκοπιανού Πρωθυπουργού έφεραν το πολυπόθητο ΝΑΙ. 

Ποια είναι η αντίδραση της Ελληνικής πλευράς? Ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του Twitter συγχαίρει τον φίλο του Ζόραν Ζάεφ καθώς το αποτέλεσμα θα εξασφαλίσει την κοινή τους επιτυχία. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαψεύδεται στο ότι δεν θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και πρέπει να πάρει θέση. Για ευνόητους φυσικά λόγους ο Υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ εναλλακτικού σχεδίου για το ονοματολογικό και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καθώς ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του Πάνου Καμμένου. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ξεκάθαρη: τα άτομα που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και τάσσονται υπέρ του ναι δεν έχουν θέση στην παράταξη. 

Όσο οι εξελίξεις τρέχουν εμείς οι Έλληνες σκεφτόμαστε καθημερινά την τύχη και το μέλλον της πατρίδας μας και πόσο θα επηρεαστούν από αυτή την συμφωνία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει καταγράψει στο ιστορικό της πολιτικές και κοινωνικές στιγμές πλήγματος αλλά πάντα στο τέλος ξεπερνούσε τα εμπόδια και έβγαινε πιο δυνατή. Φτάνει όμως η στιγμή που και οι δυνατοί «λυγίζουν» όταν περνάνε συνεχώς μέσα από συμπληγάδες πέτρες. 

Η οικονομική κρίση και τα μέτρα εξαθλίωσης μας έχουνε φθείρει ψυχολογικά, συνειδησιακά και πολλές φορές και ηθικά γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος για το αύριο, γιατί θέλουμε εμείς και τα παιδιά μας να έχουμε ένα επίπεδο ζωής που αξίζει και σε εμάς στους ίδιους αλλά και στην ένδοξη χώρα μας. Μπορεί ο χαρακτηρισμός ένδοξη να φαίνεται εγωιστικός…Δεν είναι όμως. Γιατί αυτή η μικρή σε έκταση χώρα έχει αποτελέσει αιτία σημαντικών παγκόσμιων διαλόγων και διαφωνιών, με τελευταία την Συμφωνία των Πρεσπών που έχει λάβει παγκόσμια διάσταση. 

Η ιδανική έκβαση θα είναι να μην επικυρωθεί από την Ελληνική πλευρά η συμφωνία για τους προαναφερθέντες στην αρχή λόγους. Αυτό θα δώσει στους Έλληνες την ελπίδα ότι υπάρχει «φως στο τούνελ» και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εσωτερική και εθνική ενότητα. Θα εντυπωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων πως βρίσκονται σε κοινό μέτωπο για την έξοδο όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας προβλήματα αλλά και σε ζητήματα πάσης φύσεως. Εάν όμως η κυβέρνηση «περάσει» οριστικά την απόφασή της θα πρέπει και πάλι ενωμένοι και με ψυχραιμία όλοι μας να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα, το επόμενο βήμα και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δεύτερης λύσης – σκέψης για την διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και δυναμικής μας. 

Η ενωτική πολιτική θα πρέπει να είναι αυτή που θα μας κατευθύνει και όχι ο διχασμός. Τα μεγαλύτερα προβλήματα λύνονται με συλλογικές αποφάσεις και το αίσθημα μέχρι τελευταίας στιγμής ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα έχοντας ως αναλλοίωτο και επιτακτικό γνώμονα το καλό και το συμφέρον της πατρίδας μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου