Ακούγεται παράδοξο, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δύσκολα πέφτει με κοινοβουλευτική διαδικασία, αν ο πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει την 4ετία ή τουλάχιστον θέλει να καταφέρει να φθάσει μέχρι την Ανοιξη.
Ακόμα και αν οι απειλές Καμμένου δεν αποδειχθούν «μούφα», κάτι σαν τις απειλές που εκτόξευε ότι θα παραιτηθεί και θα ρίξει την κυβέρνηση αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά ή αν δεν υποβάλει παραίτηση ο Αλέξης Τσίπρας, δύσκολα θα χάσει την δυνατότητα να κυβερνά. Εκτός βέβαια αν ο Πάνος Καμμένος κάνει την μεγάλη έκπληξη.
Χάνεται η δεδηλωμένη από πρόταση μομφής
Μία εκδοχή για να χάσει την δεδηλωμένη η κυβέρνηση Τσίπρα και να υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές, είναι να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από την Νέα Δημοκρατία και να υπερψηφιστεί φυσικά. Σε αυτήν την περίπτωση, αν και οι πληροφορίες από την Πειραιώς λένε ότι στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνονται και δεύτερες σκέψεις, για να πετύχει η πρόταση δυσπιστίας και να πέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει η πρόταση θα λάβει «ακατέβατα» 151 ψήφους.
Δύσκολη η αριθμητική. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές μπετόν, στους οποίους θα πρέπει να προσμετρήσουμε και την Κατερίνα Παπακώστα από τους ανεξάρτητους.
Επίσης 3 βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, έχουν δηλώσει- ειδικά για την Ελενα Κουντουρά τεκμαίεται, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της...- ότι δεν προτίθενται να ρίξουν την κυβέρνηση. Φθάσαμε αισίως στους 149 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση ακόμα και προσφέροντας «ψήφο εμπιστοσύνης». Αν δεν προκύψει και ψήφος έκπληξη από άλλους χώρους...
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της διαθέτει 147 βουλευτές, στους οποίους υπολογίζονται και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Θα προσέλθουν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής να υπερψηφίσουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας; Αγνωστο. Πάντως, αν έστω και ένας βουλευτής από την αντιπολίτευση δεν προσέλθει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η πρόταση μομφής δεν περνάει. Σημαντική λεπτομέρεια. Αν η πρόταση δυσπιστίας δεν περάσει, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δικαίωμα να υποβάλει νέα πρόταση, αν προηγουμένως δεν περάσουν 6 μήνες.
Για να πετύχει η πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει επίσης σε όλους ανεξαιρέτως τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, να προστεθούν και ο Πάνος Καμμένος, και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που είναι υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, και ο Βασίλης Κόκαλης, που είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης. Θα ακολουθήσουν και οι 3 βουλευτές τον Πάνο Καμμένο αν αποφασίσει και θέλει να ρίξει την κυβέρνηση; Αγνωστο. Αλλωστε επανειλημμένα ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση όσο και να διαφωνεί, να δηλώνει αποφασισμένος να παραιτηθεί και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μπορεί το περίφημο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και η κόντρα του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά, να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη; Δύσκολο να το εκτιμήσουμε σε αυτήν την φάση. Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ την Τετάρτη.. Σε κάθε περίπτωση η αριθμητική είναι οριακή. Με δύο λόγια θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να είναι παρόντες και να ψηφίσουν και όλοι οι πιστοί στον Πάνο Καμμένο βουλευτές υπέρ της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.
Η ψήφος της Χρυσής Αυγής
Φυσικά θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να «σταθεί όρθια» πολιτικά, αν την έχουν καταψηφίσει οι βουλευτές των ΑΝΕΛ ή ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ και δεν χάσει την ψηφοφορία μόνο και μόνο επειδή κάποιος από την Χρυσή Αυγή δεν προσέλθει να ψηφίσει. Θα υπάρξει τέτοιος σάλος, με διάφορα σενάρια που θα κυκλοφορούν και που θα συνδυάζουν την εξέλιξη στην ψηφοφορία στην Βουλής με την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής- που καρκινοβατεί εδώ και χρόνια- που δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση. Πάντως τυπικά θα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά. Θα έχουμε «κυβέρνηση μειοψηφίας» που απλά θα καθυστερεί να προκηρύξει εκλογές...
Τι θα συμβεί αν χαθεί η ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας; Θεωρητικά, Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κυβερνήσουν για τουλάχιστον 6 μήνες, έως ότου η Νέα Δημοκρατία θα μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας. Σε περίπτωση πάντως που τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο με τον ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση και παραιτηθούν από τα υπουργεία τους οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ- όπως φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο σενάριο- η κυβέρνηση θα είναι «κυβέρνηση μειοψηφίας». Αν ο Πάνος Καμμένος και οι δικοί του βουλευτές, Κατσίκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και Βασίλης Κόκαλης, έχουν απόσχει από την διαδικασία της ψήφου δυσπιστίας, θα έχουμε κυβέρνηση με «ψήφο ανοχής» από τους ΑΝΕΛ.
Πολιτικά πάντως δύσκολα θα στέκεται η κυβέρνηση, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα την κατηγορούν ότι δεν έχει την δεδηλωμένη και δεσμεύει παράνομα την χώρα με τις αποφάσεις της.
Μία εκδοχή είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, όπως έλεγε στο παρελθόν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ήταν σίγουρος ότι ο Τσίπρα θα βρεί τα κουκιά. Τώρα γίνονται δεύτερες σκέψεις. Ακόμα και αν όμως η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αν δεν έχουμε θεαματική στροφή και καταψήφιση της κυβέρνησης από τον Καμμένο, η κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για τουλάχιστον μερικούς μήνες. Αφού για να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων, και πάντως όχι λιγότερους από 120 βουλευτές. Σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ απόσχουν και πάλι από την ψηφοφορία, με άγνωστο «χ» τι θα κάνουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής η κάποιος άλλος βουλευτής, και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποφύγει την πτώση.
Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας υποβάλει παραίτηση, η χώρα οδηγείται σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Εδώ καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα ορίσει τον πρωθυπουργό και τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Μπορεί πάντως ακόμα και αν βρεθεί σε αδιέξοδο, αντί να παραιτηθεί να επικαλεστεί λόγους εθνικού συμφέροντος λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και να οδηγήσει ο ίδιος σε εκλογές την χώρα, χωρίς καν να διορίσει υπηρεσιακούς υπουργούς στα κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Και πάλι όμως θα δεχθεί μπαράζ επιθέσεων από την αντιπολίτευση αφού η αλλαγή των υπουργών είναι μια σταθερά μεταπολιτευτικά.
Οι δηλώσεις ηξεις αφίξεις του Κώστα Κατσίκη
Το πόσο ασαφείς είναι ακόμα οι προθεσεις των ΑΝΕΛ προκύπτει και από την σημερινή δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη. Μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο βουλευτής δήλωσε ότι από την στιγμή που οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη». Προειδοποίησε δε ότι η έξοδος από το κυβερνητικό σχήμα θα γίνει πρίν φθάσει η Συμφωνία στην Βουλή.
Οταν όμως ρωτήθηκε τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ εφόσον η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μομφής, άρχισε να τα γυριζει: «Απο την στιγμή που θα φύγουμε τι νόημα έχει μια πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή;», είπε και σημείνωσε οτι «οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση εντολοδόχοι της ΝΔ»... Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «σε περίπτωση που ο Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για το Σκοπιανό δεν θα την δώσουμε»
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου