Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Αποχή: Ο μεγαλύτερος εχθρός της Δημοκρατίας


...του Μιχάλη Ουλίτσιο
(Ιδιωτικός Υπάλληλος Ξενοδοχείου 
Πτυχιούχος ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, M.Sc. in Tourism)

Στις τελευταίες εκλογές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα η αποχή ανήλθε σε πολύ υψηλά ποσοστά και πιο συγκεκριμένα περίπου στο 42%. Αν, δηλαδή, η μη προσέλευση στις κάλπες ήταν πολιτικό κόμμα τότε όχι απλώς θα είχε μπει στη Βουλή αλλά μάλλον θα είχε λάβει και εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, μιας Κυβέρνησης χωρίς δυνατότητα έκφρασης της γνώμης της.

Όπως είναι λογικό το ερώτημα είναι το εξής: «γιατί ο ενεργός πολίτης απέχει;» Φυσικά, η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι μία και μοναδική και μάλλον υπάρχει μία πληθώρα σκέψεων και λόγων που εξωθούν τον εκλογέα στην μη άσκηση ενός δημοκρατικού δικαιώματός του. Ένας λόγος είναι η δυσκολία που υπάρχει στην γλώσσα της πολιτικής. Ανάμεσα σε τόσες «φωνές» - που μάλλον με Σειρήνες μοιάζουν- είναι εύκολο ο ψηφοφόρος να νιώσει αποπροσανατολισμένος, εξαπατημένος και να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα δρώμενα με μια ροή, αποφασίζοντας να πνίξει τα βάσανά του σε μια δροσιστική παραλία υπό το φως του ηλίου, όπου όλα μοιάζουν καλύτερα.

Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, σαν δισκίο αναβράζον, η πολιτική συνείδηση εξαφανίζεται όταν πέφτει στο νερό. Μπορεί η εκλογική αναμέτρηση να αποτελεί μία ακόμη «κοινωνική εκδήλωση», ωστόσο, ο πολίτης δεν θα συμμετάσχει αν θεωρεί πως η ψήφος του δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο διότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κυβέρνηση που θα εκλεγεί, δεν θα εκλεγεί για μία μέρα αλλά πολύ πιθανόν για 4 χρόνια, μέσα στα οποία κρίνεται μία ανοδική ή καθοδική πορεία. 

Ναι, πράγματι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν είναι τοποθετημένες χρονικά στο καταλληλότερο διάστημα διότι έχουν αρχίσει οι θερινές άδειες για τους εργαζόμενους. Βέβαια, κανένας δεν πρόκειται να εμποδίσει τον εκλογέα να ψηφίσει ακόμη και με μαγιό, σαγιονάρα και ψάθινο καπέλο. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίζονται οι εκλογές όπως είναι, ως δηλαδή μια εξαιρετικά σημαντική δημοκρατική διαδικασία, και όχι σαν μία αγγαρεία ή μία υποχρεωτική παρουσία σε μία ακόμη καλοκαιρινή εκδήλωση. 

Οι λόγοι που αποτρέπουν κάποιους να ψηφίσουν δεν τους αποτρέπουν όλους και τελικά αυτοί, οι ψηφοφόροι ντε, αποφασίζουν για όλους. Θυμηθείτε τι είπε ο Αβραάμ Λίνκολν. Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου