Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Που φαίνεται να καταλήγει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης όσον αφορά τις συνεργασίες για τη συγκρότηση πλειοψηφίας;

Αποτέλεσμα εικόνας για ζέρβασ κωνσταντίνοσ

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα η οποία ξεκινά σήμερα όσον αφορά τις εξελίξεις για τη διαμόρφωση δημοτικής πλειοψηφίας στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο νέος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει επιστρέψει από τις διακοπές του, ήδη από τις 14 Αυγούστου, ενώ εντός των τειχών είναι πλέον και οι περισσότεροι από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Σύμφωνα με πηγή μου ο Κωνσταντίνος είχε τις προηγούμενες ημέρες έναν κύκλο διαβούλευσης με στενούς συνεργάτες του, στελέχη της παράταξής του προκειμένου να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με το πώς θα ήταν προτιμότερο να κινηθεί, με ποιους να συνομιλήσει από την αντιπολίτευση, με ποιους να συνεργαστεί και βεβαίως, τι είδους συνεργασία να επιλέξει να κάνει. 

Όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα η Voria.gr οι επιλογές του νέου δημάρχου, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση του «Κλεισθένη», είναι θεωρητικά τρεις: 

- Η πρώτη είναι να επιδιώξει συνένωση της παράταξής του με κάποιες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δυνατότητα που δίδεται πλέον μετά τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ώστε να επιτευχθεί ευρεία πλειοψηφία, άνω των 25 δημοτικών συμβούλων (θυμίζω ότι ο Ζέρβας διαθέτει μόλις επτά). Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κωνσταντίνος φέρεται να έχει αποκλείσει οριστικά αυτό το ενδεχόμενο καθώς δεν επιθυμεί να χρεωθεί το σύνολο των στελεχών, παρατάξεων με τις οποίες θα μπορούσε κατά τα άλλα, να συμπορευτεί. 

- Η δεύτερη επιλογή είναι να προχωρήσει σε προγραμματικές συμφωνίες με ορισμένες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να οδηγηθεί απαραίτητα σε πλήρη ταύτιση και συνένωση με αυτές. Όμως κι εδώ φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. Κατ’ αρχάς, τέτοιου είδους συμφωνίες δεν διασφαλίζουν ότι οι σύμβουλοι των συνεργαζόμενων παρατάξεων θα στηρίζουν υποχρεωτικά όλες τις επιλογές της διοίκησης και κατά δεύτερον, τροφοδοτούν φιλοδοξίες και εγγράφουν απαιτήσεις για κατάληψη θέσεων αντιδημάρχων.

- Κατόπιν αυτών, ο Ζέρβας φέρεται μάλλον να καταλήγει, δια της εις άτοπον απαγωγής, στη λύση των μεμονωμένων συνεργασιών, μόνον με όσους από τους συμβούλους των υπολοίπων παρατάξεων ταιριάζουν τα χνώτα του. Μόνον δηλαδή με εκείνους με τους οποίους πέρα από προγραμματική ταύτιση, υπάρχει και γενικότερη συναντίληψη σε ζητήματα πολιτικού ύφους και όχι μόνον. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος φέρεται να έχει αποφασίσει πως θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια συμπαγή πλειοψηφία, μικρότερη των 25 εδρών, καθώς στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν απαιτείται «δεδηλωμένη». Άλλωστε, μετά τις προσφάτως ψηφισθείσες αλλαγές, η παράταξη του δημάρχου αποκτά πλειοψηφία στις κρίσιμες επιτροπές, κυρίως την Οικονομική Επιτροπή η οποία αποφασίζει για τα κρισιμότερα ζητήματα. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος δήμαρχος δεν σκοπεύει να κάνει νέο γύρο συναντήσεων με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Θα μιλήσει μόνον με αυτούς με τους οποίους επιθυμεί να συνεργαστεί και οι οποίοι θα κληθούν στη συνέχεια να αποφασίσουν ποια στάση θα τηρήσουν και σε ποια παράταξη θα ανήκουν. 

Υπενθυμίζεται ότι Ζέρβας μετρά σήμερα δέκα έδρες, επτά οι σύμβουλοι της παράταξής του, συν οι τρεις επικεφαλής (Λεκάκης, Κυριζίδης, Αηδονόπουλος) με τους οποίους λειτουργούν εξ αρχής ως ενιαία παράταξη. Επιδίωξη του νέου δημάρχου είναι όλα αυτά τα ζητήματα να κλείσουν ως και το σαββατοκύριακο, καθώς την προσεχή Δευτέρα 26 Αυγούστου, πρόκειται να γίνει η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι διαδικασίες αυτές να συνεχιστούν και μετέπειτα.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου