Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Δρ. Φώτης Δ. Κουτσουπιάς



Οι πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσονται στην αποδοτικότερη και πιο ουσιαστική αρχή των κυβερνήσεων που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Πρώτη φορά το συμβολικό όριο των 100 ημερών έχει κατορθώσει να αγγίξει με θετικό βαθμό την καθημερινότητα του πολίτη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πορεία της βελτίωσης της οικονομίας που κινείται πέραν πάσης προσδοκίας: ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008, η χώρα δανείστηκε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο - για πρώτη φορά στην ιστορία της - την περασμένη Τετάρτη ενώ το επιτόκιο, για το δεκαετές ομόλογο, που λίγους μήνες ήταν 3,9% κατέβηκε στο 1,5%.

Αναφέρομαι σε αυτά που καταλαβαίνουμε στην τσέπη μας: ο ΕΝΦΙΑ, ήδη, από φέτος, μειώθηκε κατά 22% μεσοσταθμικά, βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη Κυβέρνηση, επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ περίπου 100 εκατ. ευρώ, στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη αποκαθίσταται με την πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια, την εκκένωση καταληφθέντων κτιρίων. Αλλά και το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα αυτό το καλοκαίρι, παρά τις περισσότερες πυρκαγιές, σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι καμένες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες, δείχνουν τον βαθμό ετοιμότητας της κυβέρνησης. Πολυ σημαντική είναι επίσης η είδηση πως καλύφθηκαν όλα τα κενά, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού που δείχνει ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την επούλωση των πληγών σε ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως η Παιδεία.

Όσο για την καθημερινότητα και την βελτίωση της, η αύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ, περίπου, και η προκαταβολική καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το τέλος στις ουρές της ντροπής, έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας με βαριές ασθένειες, χορηγώντας τους φάρμακα από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία, η αύξηση στα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι μόνο η αρχή. Ειδικότερα για τα λεωφορεία αξίζει να αναφέρω ότι μόνο στην Αθήνα, κυκλοφορούν πλέον 1070 οχήματα, από 900 περίπου πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη 317, από 215, που παρέλαβε η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ.

Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν από τη σημερινή κυβέρνηση για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά που έγιναν μπορεί να φαίνονται λίγα μπροστά στην εικόνα της αποδιοργάνωσης που επικρατεί ακόμα σε αρκετούς τομείς. Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και κυρίως την συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται. Είπαμε όμως, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου