Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Το σκάκι της ζωής

Αποτέλεσμα εικόνας για Το σκάκι της ζωής

Της Μαρίας Μπακογιάννη

Image may contain: Μαρία Μπακογιάννη, close-up

Το 2020 ήρθε και μέχρι στιγμής έφερε τα πάνω κάτω, τόσο στην χώρα μας τόσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και μη. Ίσως να έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι τα δίσεκτα έτη είναι και γρουσούζικα, μιας και δεν διανύουμε και τις καλύτερες μέρες. Απ’ την μια σαν χώρα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με το μεταναστευτικό και τις συνεχής τουρκικές προκλήσεις και τα πολιτικά παιχνίδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απ΄ την άλλη έχουμε να αντιμετωπίσουμε και έναν ιό, ο οποίος εξελίχθηκε σε Πανδημία. Τον γνωστό σε όλους μας πλέον, Κοροναϊο (COVID-19). Θα επιζήσουμε άραγε;; Τι άλλο μας περιμένει;;

Μεταναστευτικό! Πόλος έλξης για την Ελλάδα μιας και απ΄ το 2015 έως και σήμερα προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και όχι μια προσωρινή αντιμετώπιση του ζητήματος! Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν, καθώς η Ελλάδα φαίνεται να είναι και η χώρα που πληρώνει το τίμημα. Σημείο αναφοράς τα νησιά του Αιγαίου και ο Έβρος. Παραβιάσεις, συγκρούσεις, επεισόδια με χημικά και πέτρες είναι η κατάσταση που επικρατεί εδώ και κάποιες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στις Καστανιές του Έβρου. Μετανάστες ερχόμενοι έπειτα από την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα της δημιουργούν το αίσθημα συλλογικότητας στο κράτος μας, μιας και απ΄ τα πρώτα λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν και από τεθωρακισμένα του στρατού, έδωσαν το παρών στην περιοχή με στόχο να εμποδίσουν όσους πρόσφυγες – μετανάστες θέλησαν να μπουν στη χώρα μας παράνομα.

Το αποτέλεσμα; Θετικό μιας και έχουμε αποτρέψει χιλιάδες παραβιάσεις μεταναστών. Προς θεού, δεν είμαστε ρατσιστές.!! έχουμε βρεθεί κι εμείς σαν λαός στην ίδια κατάσταση παλαιότερα (πρόγονοι μας). Απλώς προσπαθούμε να προστατέψουμε την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα. Σαν χώρα έχουμε δείξει πλήρης κατανόηση στο θέμα των προσφύγων μιας και στα νησιά μας αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας μας έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται ακόμη και σήμερα, (παραβλέποντας την αγανάκτηση των πολιτών) δομές φιλοξενίας. Ήρθε η ώρα όμως να βάλουμε μια τελεία στο ζήτημα αυτό και όχι μια άνω τελεία. Το καθήκον μας σαν χώρα το κάναμε και με το παραπάνω, καιρός είναι να μοιραστεί αυτό το "βάρος". Καιρός είναι να πάρουμε μια ανάσα!

Δεν μας έφταναν όλα αυτά, έκανε την εμφάνισή του και ο Κοροναϊός (COVID-19). Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις ως προς το πως ξεκίνησε ο ιός, πολλοί λένε ότι η μετάδοση του έγινε από φίδια, μερικοί λένε έπειτα από την πραγματοποίηση παράνομου εμπορίου ζώων. Ποιός ξέρει! το θέμα μας είναι ότι δεν υπάρχει αντίδοτο. Δεν έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο να ανατρέψει το κακό που συμβαίνει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στην Κίνα, όπου πρωτοέκανε την εμφάνιση του ο ιός, τα κρούσματα ανέρχονται σήμερα πάνω από 3.500 άτομα, αμέσως μετά η Ιταλία και επόμενη η Ισπανία. Το κακό είναι μεγάλο.

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν δώσαμε τόση σημασία, μπορώ να πω ότι το χλευάσαμε κιόλας (ειδικά εμείς η νεολαία), νομίζαμε ότι υπήρξε μια παραπληροφόρηση απ΄ τα ΜΜΕ και ότι ''φούσκωναν'' τα γεγονότα, ώσπου ο ιός ''χτύπησε'' την χώρα μας με 190 κρούσματα, εκ των οποίων σημειώθηκε 1 θάνατος. Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός της χώρας μας έλαβε σύντομα δραστικά μέτρα προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός και θρηνήσουμε κι άλλο ή άλλα θύματα. Τις τελευταίες μέρες είναι σαν να παίζουμε σε κάποιο σήριαλ. Πρωτόγνωρα πράγματα. Σχολεία, πανεπιστήμια, γυμναστήρια, θέατρα, χώροι εστίασης και πολλοί άλλοι χώροι έκλεισαν, για την αποφυγή συνωστισμού, προκειμένου να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού. Απ΄ την μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε σε καραντίνα. Πότε θα λάβει τέλος αυτή η τραγωδία; Ειδικοί μας προειδοποιούν. Μείνετε σπίτι! Προφυλαχτείτε! Η αλήθεια είναι πως ήρθε η ώρα να συμπεριφερθούμε ώριμα με ενσυναίσθηση. Δεν είναι ώρα να κάνουμε του κεφαλιού μας και να θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή μας και την ζωή των γύρων μας. 

Μείνε σπίτι!!!

2020 ελπίζω να μην μας επιφυλάσσεις άλλες τέτοιου είδους εκπλήξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου