Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Φτου ξελευθερία!

High Quality Stock Photos of "rhodes town"

Υπογράφει η Μπακογιάννη Μαρία
Φοιτήτρια στο Tμήμα Μεσογειακών Σπουδών, κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών (Ρόδος)



90..95..100 <<Φτου και βγαίνω>>. Κρυφτό! Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένα άτομο που να μην θυμάται αυτή την φράση. Μια φράση, η οποία έχει στιγματίσει τα παιδικά μας χρόνια. Ένα παιχνίδι γεμάτο δράση, γέλια, σημάδια στα γόνατα αλλά και πολλά νεύρα (αν ήσουν από εκείνους που δεν ήθελες να φλερτάρεις με την ιδέα της ήττας). Μια παιχνιδιάρικη φράση, που σε φέρνει πίσω σε εικόνες που δημιουργούσες μαζί με φίλους και οικογένεια. Ένα παιχνίδι που ζητούσε την εξυπνάδα και την εγρήγορση σου.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Μάρτιος 2020. Μικροί και μεγάλοι βρίσκονται αντιμέτωποι κατά του κορωνοϊού. Ενός θανατηφόρου ιού, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του εντελώς απρόσμενα και ο οποίος μας άλλαξε την ζωή. Κι έτσι το παιχνίδι ξαναζωντανεύει. Με εμάς να πρέπει να φερθούμε έξυπνα, συνειδητά και όχι απερίσκεπτα, προκειμένου να μην σώσουμε μονάχα τον ίδιο μας τον εαυτό, φωνάζοντας στο τέλος <<Φτου ξελευθερία για εμένα>> αλλά <<Φτου ξελευθερία για όλους>>!

Και το παιχνίδι συνεχίζεται. Η κρυψώνα παραμένει η ίδια. Το σπίτι μας. Μετράμε σχεδόν πενήντα ημέρες κρυφτού, απ΄ όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέσα Μαρτίου με διάγγελμα ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών εντός και εκτός χώρας, με την καμπάνια "Μένουμε Σπίτι, Βγαίνουμε Νικητές". Μια κρυψώνα που μας παρείχε τα πάντα εκτός απ΄ το σημαντικότερο. Την ελευθερία μας.

Για να βγούμε στο τέλος νικητές από τον κορωνοϊού, στερούμαστε πολλά. Από μια απλή βόλτα στην παραλία έως κάτι σημαντικό. Την οικογένεια μας και τους φίλους μας, μιας και απαγορεύεται ρητά η επαφή μαζί τους, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Ας μην είμαστε όμως αχάριστοι. Η λεγόμενη καραντίνα μπορεί να μας στερεί πολλά αλλά μας μαθαίνει και αρκετά πράγματα. Μας μαθαίνει ότι μέσω αυτής της πράξης, δηλαδή μένοντας σπίτι, κάνουμε κάτι το ηρωικό. Διαφυλάττουμε την υγεία μας και την ζωή που μας χαρίστηκε τόσο την δική μας όσο και των συμπολιτών μας, για να ζήσουμε το μετά υγιείς και καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Και ενώ στην αρχή όλα έμοιαζαν βουνό, με την απαγόρευση κυκλοφορίας, με την εμφάνιση του έντυπου βεβαίωσης μετακίνησης, με την παράταση που έπαιρναν ανά δύο εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα, με τις ανακοινώσεις που γίνονταν κάθε μέρα από το Υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη των κρουσμάτων και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώνει την απαγόρευση όλων όσων είχαν προγραμματιστεί έως και τον Σεπτέμβρη, και εμάς να μας παίρνει από κάτω, ήρθε εκείνη η ημέρα, όπου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την σταδιακή λήξη των μέτρων. 4 Μαΐου λοιπόν, ξεκινά σταδιακά η επιστροφή προς την κανονικότητα. 4 Μαΐου, θα ξεκινήσουμε το ταξίδι προς την ελευθερία και το τέλος του παιχνιδιού.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι όπως πριν. Ναι μεν θα βγαίνουμε ελεύθερα, χωρίς κάποια βεβαίωση μετακίνησης στα χέρια μας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε και απερίσκεπτες κινήσεις. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι προσεγμένες και εμείς υπεύθυνοι. Ας μην χάσουμε στο τέλος!!!

Ας πούμε μια και καλή <<Φτου ξελευθερία για όλους>>! ☺

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου