Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Μια αισιόδοξη ματιά

Μια πιο αισιόδοξη ματιά της τωρινής κατάστασης - CycloneOfRhodes

Υπογράφει η Ντάμπου Μαρία
Πολιτική Επιστήμονας Δ.Π.Θ.
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια 
Διεθνών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Παν. Πειραιά 

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Maria Ntampou, χαμογελάει, κοντινό πλάνο

Τον τελευταίο μήνα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη για όλους μας κατάσταση. Ξαφνικά η καθημερινότητα μας άλλαξε, πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα μετατράπηκαν σε απαγορευμένα. Η ζωή μας ξεκίνησε να έχει νέους ρυθμούς, ρυθμούς που πριν λίγο καιρό δεν θα μπορούσαμε να πιστέψουμε. Οι μέρες ξαφνικά, ξεκίνησαν να έχουν νέο νόημα. Οι σκέψεις μας νέο περιεχόμενο. Βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό που απειλεί τις δικές μας ζωές αλλά και τις ζωές σημαντικών μας ανθρώπων. 

Έχει περάσει ένας μήνας περίπου από την νέα αυτή  κατάσταση. Τα νέα δεδομένα, μας άλλαξαν όλους και συνεχίζουν να μας αλλάζουν. Η απομόνωση, αποτέλεσε και αποτελεί βασικό κλειδί των σκέψεων μας. Οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο. Ανακάλυψαν συναισθήματα που δεν είχαν ιδέα πως υπήρχαν βαθιά μέσα στις ψυχές τους. 

Ήρθαν σίγουρα στιγμές , που φτάσαμε στα όρια μας. Είναι δύσκολο το κομμάτι αναγνώρισης και αποδοχής του εαυτού μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι πολλαπλές υποχρεώσεις και οι γρήγοροι ρυθμοί δεν μας άφηναν περιθώρια σκέψης για το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε πραγματικά. Αυτός ο μήνας και οι υπόλοιπες μέρες που θα ακολουθήσουν, αποτελούν εκτός των άλλων μέρες αναγνώρισης των «θέλω» μας. Σύμφωνα, με τον Βόλφγκανγκ Γκαίτε «το ταλέντο του ανθρώπου αναπτύσσεται μέσα από την απομόνωση, ο χαρακτήρας του όμως διαμορφώνεται μέσα στις τρικυμίες της ζωής». Με λίγα λόγια, όταν ο άνθρωπος μένει μόνος του με τον εαυτό του ανακαλύπτει κρυφές πτυχές του. 

Ο χαρακτήρας του όμως αποτελεί, αποτέλεσμα δύσκολων εμπειριών , εμπειριών που τον έφτασαν στα άκρα και του προκάλεσαν συναισθήματα βαθιά.  Οι δύσκολες μέρες, πάντα θα υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν τις βασικές αξίες της ζωής. Η αισιοδοξία και η ελπίδα, πάντα θα αποτελούν βασικά εργαλεία αντοχής και προσπάθειας αντιμετώπισης των δυσκολιών μας.

 Χωρίς αυτά τα εργαλεία κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να βαδίσει μπροστά και να προστατέψει την ψυχή του. Στα πλαίσια αυτών των ημερών, οι γραμμές ανάμεσα στην αισιοδοξία και στην απαισιοδοξία είναι λεπτές. Βαδίζουμε σε έναν δρόμο άγνωστο, για να μπορέσουμε όμως να τον βαδίσουμε θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι με τους ανθρώπους μας. Ίσως μέσα από αυτή την δοκιμασία , να καταλάβουμε τις αληθινές  αλλά και τις ψεύτικες σχέσεις μας. Οι προσωπικές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με την αλήθεια. Θα επιβιώσουν μόνο όσες έχουν γερά θεμέλια και στηρίζονται σε σταθερές βάσεις.

Το αύριο θα είναι διαφορετικό, θα είναι ένα αύριο που δεν θα μοιάζει με τον προηγούμενο τρόπο ζωής μας. Ο χαρακτήρας μας θα έχει αλλάξει, οι προτεραιότητες μας θα έχουν επαναπροσδιοριστεί. Η θετική πλευρά των δυσκολιών, είναι πως μας κάνουν να αντιληφθούμε καταστάσεις που πριν δεν είχαμε μπει ποτέ στον κόπο να καταλάβουμε. Το θέμα είναι, να μπορέσουμε να κοντρολάρουμε τα συναισθήματα μας και να μην αφήσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα να μας σκληρύνουν. 

Στόχος μας, καλό θα ήταν να έχουμε μία νέα πιο ουσιαστική ματιά προς την ζωή. Μία ματιά, προς την πραγματική αξία των στιγμών. Κάθε σχέση μας θα αποκτήσει νέα γεύση, καθώς μόνο οι σχέσεις που δοκιμάζονται αξίζει να είναι διαχρονικές και αυθεντικές. Ασήμαντες λεπτομέρειες, θα μπουν στο συρτάρι και οι σημαντικές θα ανάψουν το φως για μια καλύτερη ζωή. Όταν όλα φαντάζουν βουνό, να θυμόμαστε πάντα πως σε κάθε βουνό υπάρχει μία κορυφή που αν αντέξουμε και προσπαθήσουμε θα μας προσφέρει την ωραιότερη θέα.  

Ενωμένοι και δυνατοί θα βγούμε νικητές από αυτή την δυσκολία. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην Ελλάδα όπου φάνηκε από την πρώτη στιγμή ενωμένη. Οι πολίτες, όλων των ηλικιών της αντιλήφθηκαν εγκαίρως το πρόβλημα και την αναγκαιότητα τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας. Η πλειονότητα, με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, έμεινε σπίτι προκειμένου να προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες και την τρίτη ηλικία. 

Η στάση αυτή, αποτελεί δείγμα υπευθυνότητας και ενωτικής  συμπεριφοράς προς το κοινό συμφέρον. Είναι σπουδαίο πράγμα, να αντικρίζουμε λαούς πρόθυμους να διατηρηθούν ενωμένοι και δυνατοί προς την αντιμετώπιση ενός εχθρού που απειλεί τις ζωές όλων. Η Ελλάδα, για μία ακόμη φορά παρέδωσε ένα μάθημα αλληλεγγύης και ένωσης στα υπόλοιπα κράτη. Έδειξε πως, τις δύσκολες ώρες  οι πολίτες της μένουν ενωμένοι σεβόμενοι το κοινό καλό. Οι εγωιστικές , ατομικιστικές και ακραίες συμπεριφορές δεν  έχουν θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία. 

Η προσωρινή στέρηση της ελευθερίας, αποτελεί μία κίνηση βοήθειας σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη για να μπορέσουν να βγουν νικητές από αυτή την δοκιμασία. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν, στην θετική πλευρά των δυσκολιών με μία αισιόδοξη ελπιδοφόρα ματιά για ένα καλύτερο αύριο. Το «διάλλειμα» αυτό, επέτρεψε στους εαυτούς μας αλλά και κυρίως στην φύση να ξεκουραστεί . Το νέο ξεκίνημα που θα προκύψει θα φέρει νέα δεδομένα , αφού θα γεφυρωθούν οι σχέσεις των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον στα πλαίσια αναγνώρισης των βασικών αξιών της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου