Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Εργασία, ρευστότητα στις επιχειρήσεις, εισόδημα, οι πρωταγωνιστές στην Ελλάδα της αυτοπεποίθησης (Υπογράφει η κα. Ιφιγ. Βλαχογιάννη)




Δώδεκα βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν ένα οδικό χάρτη για τους επόμενους μήνες, αλλά και για το 2021, ώστε η οικονομία να μείνει όρθια ως προϋπόθεση για την ανάταξη και την ανάπτυξη ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ στα πλαίσια του Thessaloniki helexpo forum. 

Όπως τόνισε : «Πρόκειται, για μια πολιτική που συνδυάζει τη φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας με τη διαφύλαξη της παραγωγικής δράσης. Που όμως δεν αντιμετωπίζει την πρώτη ως μονοσήμαντο επιδοματικό βοήθημα, ούτε τη δεύτερη ως πρόσκαιρη ενίσχυση.  Αλλά και τις δύο ως αναπτυξιακούς “βατήρες” για τη “γέννηση” νέου εθνικού πλούτου από επενδύσεις και κυρίως, κυρίως για νέες δουλειές».


Συγκεκριμένα: 


1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. 

2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει, καταρχάς, για ένα έτος, το 2021. 

3. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

Μέσα λοιπόν από ένα καλά συγκροτημένο κυβερνητικό σχέδιο, και σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε εξαγγελίες με σκοπό την ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσα από ένα πλαίσιο κοινωνικής ευαισθησίας και οικονομικών κινήτρων. 

Τοποθέτησε ψηλά στο “πακέτο” των 12 κυβερνητικών βημάτων, την περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες, με πλήρη επιδότηση εισφορών 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς και το “ψαλίδι” της εισφοράς αλληλεγγύης για όλο το 2021. 

Τα κεφάλαια ρευστότητας για την στήριξη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύονται ενώ παράλληλα παρατείνονται για 6 μήνες οι αναστολές πληρωμών σε πληττόμενους και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. 

Το πρόγραμμα “Συνεργασία” ενισχύεται και επεκτείνεται ως το τέλος του 2020, έτσι λοιπόν θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού.

Επεκτείνεται επίσης η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού, και του πολιτισμού. 

Με το πρόγραμμα εθνικής αυτοπεποίθησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός, θεσπίζεται επίσης το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023, μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο ενώ παράλληλα δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Περιλαμβάνει επίσης μέτρα που αφορούν στην  πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς δεν θα κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020, ενώ παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. 

Επιπρόσθετα, δίνεται έμφαση στην εθνική άμυνα, καθώς η Πολεμική Αεροπορία αποκτά μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage.  

Βλέπουμε λοιπόν πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα Πρόγραμμα που απαντά σε ειδικές συνθήκες καθώς οι τρείς προκλήσεις της εποχής, ο κορωνοϊός, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό δημιουργούν ένα μείγμα προβλημάτων. 

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σίγουρα αφήνει πίσω του παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνει νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας, τη στήριξη στους εργαζομένους ενθαρρύνοντας τις νέες θέσεις απασχόλησης.

Ένα πρόγραμμα που όπως πολύ εύλογα τόνισε ο Πρωθυπουργός έχει ένα κοινό σύνθημα, αυτό της αυτοπεποίθησης: «Της αυτοπεποίθησης στην Άμυνα και της αυτοπεποίθησης στην Υγεία και την Οικονομία».


Υπογράφει η κα. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΝΔ 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου