Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Δυναστεία Τραμπ? Είμαι εξάρτημα εγώ της μηχανής σας κι... η κόρη μου τ’ ανταλλακτικό, θα `ναι εντάξει μια ζωή στη δούλεψή σας, είναι από άριστο υλικό!



Την κόρη του, Ιβάνκα, ετοιμάζει για διάδοχό του στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ο Ντόναλντ Τραμπ

Όπως φαίνεται, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα από την οικογένεια Τραμπ. Αυτό μαρτυρούν οι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να πλασάρει την κόρη του, Ιβάνκα, ως διάδοχο στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος -για αρχή- και, γιατί όχι, στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024.

Η Στέφανι Γουίνστον Βόλκοφ, κάποτε ανώτερη σύμβουλος και κολλητή της Μελάνια Τραμπ, στο βιβλίο της «Η Μελάνια κι Εγώ», ξεμπροστιάζει την Πρώτη Κυρία και αποκαλύπτει τα σχέδια που κάνει ο Τραμπ για την κόρη του. Η Βόλκοφ υποστήριξε ότι η οικογένεια Τραμπ προσπαθεί «να γδάρει» τους Αμερικανούς δημιουργώντας μια δυναστεία, που θα παραμείνει στην εξουσία.

Η Ιβάνκα, στενή σύμβουλος του πατέρα της από το 2017 στο Λευκό Οίκο, εμφανίζόταν συχνά σε συνέδρια και συγκεντρώσεις των Ρεπουμπλικανών.

Κάποτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της ήταν η αποστασιοποίηση από το brand του πατέρα της. Οι καιροί, όμως, αλλάζουν, όπως και οι στόχοι. Όλα ξεκίνησαν στην Εθνοσυνέλευση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2016, όταν προσπάθησε να προσεγγίσει γυναίκες ψηφοφόρους που ζουν στα προάστια.

Έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους ομιλητές της καμπάνιας, καθότι η κοσμοπολίτικη επίδρασή της και η απολιτική ρητορική της χρησίμευε ως βάλσαμο για το γυναικείο φύλο, που παραδοσιακά έριχνε «Χ» στους Ρεπουμπλικανούς.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ιβάνκα προκαλεί να τη δουν ως μια επιρροή που μετριάζει, στοιχειωδώς, τη σκληρή ρητορική του πατέρα της.

Η υποστήριξή της για τη συμφωνία του Παρισιού ήταν ξεκάθαρη και σαφής, και οι προσπάθειές της να αποτρέψει τον πατέρα της από το να αποσυρθεί από το σύμφωνο δεν ήταν τελικά επιτυχής. Σε κάποιο σημείο, ωστόσο, φάνηκε να κουράζεται να διατηρεί και να συντηρεί την προσποίηση ότι είναι μια υπεύθυνη προστάτιδα των δολαρίων των φορολογουμένων.

Από τη στιγμή που αυτό έγινε ξεκάθαρο, ξεκίνησε να αλλάζει η συμπεριφορά της και να γίνεται ολοένα και πιο άνετη στο να ενστερνίζεται δημόσια όλα όσα η συγγένεια με τον πρόεδρο είχε να προσφέρει: να συνδιαλέγεται με ξένους ηγέτες σε ταξίδια υψηλού προφίλ στο εξωτερικό, ή να συνοδεύει τον πατέρα της σε μια ιστορική συνάντηση με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιοβγκ Ουν. Αν και για πολλά από αυτά τα εγχειρήματα, ακόμη και η ίδια μπορεί να δυσκολευόταν να εξηγήσει γιατί ήταν απαραίτητη η παρουσία της, όσο πέρναγε ο καιρός ένιωθε όλο και λιγότερο υποχρεωμένη να το κάνει.

Με διακριτικό τρόπο, η κόρη του Τραμπ παρότρυνε τον Ντόναλντ να υποχωρήσει από τον δικαστικό ανταρτοπόλεμο που σκέφτεται να ξεκινήσει για να διεκδικήσει νομικά την δεύτερη προεδρία του στις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον αδερφό της, Ντον Τζούνιορ, που καταφεύγει σε οργισμένα tweets, η Ιβάνκα παραμένει σιωπηλή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο παρασκήνιο, η πρώτη κόρη πιέζει τον Τραμπ και την διοίκησή του να αποδεχθούν την ήττα τους.

Η κινήσεις αυτές δεν έμεινα ασχολίαστες από αναλυτές που κάνουν λόγο για «δική της ατζέντα. Ότι βγάζει προς τα έξω είναι υπολογισμένο και προσεκτικά σχεδιασμένο γιατί πάντα κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα».

Γνώστες του θέματος αναφέρουν πως μετά το πέρας της εκλογικής μάχης, στην οικογένεια Τραμπ θα ξεσπάσει εσωτερική σύγκρουση. Από τη μία πλευρά θα είναι ο Τζάρεντ Κούσνερ και η Ιβάνκα και από την άλλη ο Ντον Τζούνιορ και ο Έρικ Τραμπ. Γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Μελάνια.

Σύμφωνα με την Daily Mail, «σε αντίθεση με τον αδερφό της, η Ιβάνκα έχει την πλήρη υποστήριξη του πατέρα της και θα κάνει τα πάντα για να δει την πριγκίπισσά του να ακολουθεί τα χνάρια του. Στον Ντόναλντ αρέσει να καυχιέται ότι είναι σαν δύο σταγόνες νερό και ότι, όπως και αυτός, η Ιβάνκα είναι μία χαρισματική γεννημένη ηγέτιδα που αγαπά ο κόσμος. Υπερηφανεύεται στην ιδέα ότι και αυτή μία μέρα θα γίνει Πρόεδρος».

Την πίστη του στο πρόσωπο της κόρης του είχε εκφράσει 4 χρόνια πριν ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας, όταν το 2016, στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ήθελε να την επιλέξει ως υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Η 34χρονη, τότε, Ιβάνκα ήταν πολιτικά άπειρη, και οδήγησε τους σύμβουλους της εκστρατείας του πατέρα της, να τον κατευθύνουν σε άλλες επιλογές, όπως αυτή του τότε κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς. Ο Τραμπ φέρεται να ήταν αρκετά σοβαρός, όταν αποφάσιζε να επιλέξει την κόρη του, καθώς δύο εσωτερικές δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί, έδειξαν πως οι ψηφοφόροι έδειχναν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο προτίμηση στο πρόσωπό της, ενισχύοντας περισσότερο τη φιλοδοξία του.

Ωστόσο, η Ιβάνκα είπε στον πατέρα της ότι δεν ήταν καλή ιδέα να είναι αντιπρόεδρος στην κυβέρνησή του, ανοίγοντας, έτσι, τον δρόμο στον Μάικλ Πενς.

Με τίτλο «Γιατί όχι, οι ΗΠΑ αγαπούν τις δυναστείες στον Λευκό Οίκο», η Corriere della Sera δεν φοβήθηκε να αναπαράγει το σενάριο το οποίο φέρνει αντιμέτωπες για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024 δύο γυναίκες, την Ιβάνκα Τραμπ και την… Μέγκαν Μαρκλ.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «αφού κάποιος σαν τον Ντόναλντ έφθασε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, όλα είναι δυνατά», επισημαίνοντας τις φιλοδοξίες τόσο της θυγατέρας του Τραμπ όσο και της Δούκισσας του Σάσεξ.

Μάλιστα, οι Ιταλοί θεωρούν πως το συμβόλαιο της Μαρκλ με τη Netflix, για παραγωγή ταινιών, είναι εφαλτήριο για πολιτικά άλματα. Οι φιλοδοξίες της αναπτερώθηκαν έπειτα από την επιστροφή της στην Αμερική και την αποδέσμευση από το βρετανικό παλάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου