Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

‘’Τραμπισμός’’, τεχνητή πόλωση και μια πραγματική, ριζοσπαστική εναλλακτική (Της Εύας Αφένδρα)

 



Υπογράφει η νεαρά κυρία, Εύα Αφένδρα***


Αποσβολωμένη παρακολούθησε η υφήλιος νωρίτερα αυτόν το μήνα την εισβολή ακροδεξιού όχλου στο αμερικανικό Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του J. Biden. Οπλισμένοι, λευκοί στην πλειοψηφία άνδρες, φέροντας ναζιστικά και εθνικιστικά σύμβολα, κατάφεραν να πλήξουν την εικόνα της ‘’ισχυρής αμερικανικής δημοκρατίας’’. Βέβαια, για όσους παρακολουθούσαμε εντατικότερα τα τεκταινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump, τα εν λόγω γεγονότα δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία• επρόκειτο για το κύκνειο άσμα μιας διχαστικής πολιτικής φιγούρας, που η ακραία ρητορική που επιστράτευσε ήταν φυσικό και αναμενόμενο να εμπνεύσει όχι μόνο τη βία αλλά και την παντελή κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών.


Ο D. Trump έπαιξε με τη φωτιά και έχασε. Τα ίδια τα ακραία στοιχεία του χώρου του που ο ίδιος καθοδηγούσε και σιγοντάριζε επί μακρόν τον ‘’ξεμπρόστιασαν’’ παγκοσμίως, κάνοντας πράξη τις διδαχές του. Ύστερα από τη δεύτερη πλέον πρόταση μομφής εναντίον του και τον αναντίλεκτο διασυρμό του, όσοι αυτοχαρακτηρίζονταν ως μετριοπαθείς υποστηρικτές του εγκατέλειψαν το διαρκώς βυθιζόμενο ‘’πλοίο’’. Υποστηρίζεται λοιπόν πως ο πολιτικός θάνατος του Trump είναι αναπόφευκτος. Ωστόσο, το φαινόμενο Trump, ή ο ‘’τραμπισμός’’ όπως αρέσκομαι να το αποκαλώ, ως ιδεολογία ήρθε για να μείνει και δεν περιμένει καμία επανεκλογή• διότι παθογένειες όπως ο ρατσισμός, o σεξισμός, ο φανατισμός είναι βαθύτατα ριζωμένες στην κοινωνία αλλά την τελευταία τετραετία οι εκφραστές τους αποθρασύνθηκαν. Συνεπώς, η περσόνα του Trump δεν είναι αυτό καθ’ αυτό το πρόβλημα αλλά σύμπτωμα του προβλήματος.


Αν και τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης επευφημούν για τη νίκη του Biden, αυτό που βλέπουμε αν κοιτάξουμε καλύτερα είναι μια βαθύτατα διχασμένη χώρα. Αυτό το χάσμα παρουσιάζεται ως διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών Trump και Biden αλλά το πραγματικό χάσμα είναι μεταξύ των τάξεων. Η αμερικανική κοινωνία δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο πολωμένη και η άρχουσα τάξη ανησυχεί εξαιρετικά για το πού οδεύει η Αμερική. Από τις πρώτες κιόλας ομιλίες του ο Biden έκανε έκκληση προς όλους τους Αμερικανούς να ενωθούν ως έθνος. Είπε, συγκεκριμένα, ότι ‘’θα είναι ο Πρόεδρος όλων των Αμερικανών’’. Ωστόσο τα… γλυκόλογα δε μπορούν να γεφυρώσουν το πραγματικό χάσμα, δεν πρόκειται να εξαλείψουν τη συσσώρευση πλούτου στο ένα άκρο της κοινωνίας και την αυξανόμενη φτώχεια στο άλλο. Τι κοινά μπορούν να έχουν οι μεν με τους δε όταν ζουν υπό τόσο διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες; Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί που δεν έχουν ιατρική ασφάλιση[1]. Εξαιτίας αυτού, χάνονται χιλιάδες ζωές από αποτρέψιμους θανάτους ετησίως. Αυτό που σκοτώνει αυτούς τους ανθρώπους είναι η φτώχεια. Το 2018, πάνω από 38 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζούσαν σε καθεστώς φτώχειας, με τους έγχρωμους πολίτες να πλήττονται περισσότερο[2]. Τα μεσαία στρώματα έχουν επίσης δει τα εισοδήματά τους είτε να παραμένουν στάσιμα ή να πέφτουν τα τελευταία χρόνια. Εκτός από αυτήν την ήδη δραματική κατάσταση, έχουμε και τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τα επίπεδα ανεργίας να αυξάνονται ραγδαία. Αυτή είναι μια όψη της Αμερικής, αλλά υπάρχει και μια άλλη, αυτή των δισεκατομμυριούχων. Το 2020 οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί επιχειρηματίες έβγαλαν 240 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το συνολικό τους πλούτο σε 3,2 τρις δολάρια[3]. Ουσιαστικά, αυτό που έχουμε είναι μια συνεχής μεταφορά πλούτου από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, εκείνων που εργάζονται και παράγουν τον πλούτο, σε μια μικρή μειοψηφία στην κορυφή. Κανένας αριθμός ομιλιών του Biden δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό σύντομα, διότι δεν προτίθεται να αντιταχθεί στην καπιταλιστική τάξη, την οποία εκπροσωπεί.


Αν οι Αμερικανοί θέλουν να δουν το οριστικό τέλος του Trump –καθώς και ο, τι ο ίδιος συμβολίζει- , δεν πρέπει να αρκεστούν στο να ταχθούν εναντίον του  αλλά οφείλουν να  ασκούν διαρκή έλεγχο και να καθιστούν υπόλογο τον Biden, απελευθερωμένοι από επίπλαστα δίπολα. Ο συνειδητοποιημένος πολίτης δεν πιέζεται από τα γεγονότα για να πάρει μια οπορτουνιστική θέση. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ήταν η κυβέρνηση Obama-Biden που προετοίμασε το έδαφος για τη νίκη του Trump το 2016. Δεν θέλουμε να δούμε επανάληψη αυτού. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο είναι η δημιουργία μιας πολιτικής δύναμης που θα βασίζεται στην αμερικανική εργατική τάξη στο σύνολό της, ένα γνήσιο εργατικό κόμμα που θα έκανε εκστρατεία εναντίον τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών. Ίσως τότε, νεολαία και εργάτες θα ανανοηματοδοτήσουν το ‘’αμερικανικό όνειρο’’, θέτοντας τα θεμέλια για μια Αμερική πραγματικά δίκαιη, μια Αμερική για όλους.


Πηγές:


[1]: https://www.kff.org/uninsured/issue-brief/key-facts-about-the-uninsured-population/

[2]: https://www.povertyusa.org/facts

[3]: https://www.forbes.com/forbes-400/


***Εύα Αφένδρα


προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΔΠΘ


Συντάκτρια - Αναλύτρια Νομικών, Πολιτικών, Ιδεολογικών και Κοινωνικών Ζητημάτων





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου