Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Patriot Party: Το… ακροαριστερό κόμμα του Τραμπ



Αναστάτωση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και σούσουρο στους πολιτικούς διαδρόμους της Ουάσιγκτον έφεραν οι εκμυστηρεύσεις του Nτόναλντ Τραμπ σε στενούς συνεργάτες ότι σκέφτεται να ιδρύσει δικό του κόμμα και να το ονομάσει «Πατριωτικό» (Patriot Party).


Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος (lastpoint.gr)


Η «Wall Street Journal» και το CNN τις αναπαρήγαγαν, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας ακόμη κύκλος εσωστρέφειας στην ηττημένη παράταξη των αμερικανικών εκλογών – η οποία ούτως ή άλλως δύσκολα θα ξεπεράσει το σοκ της 6ης Ιανουαρίου.


Για πολλούς οι φήμες έγιναν βεβαιότητα όταν ο Τραμπ υποσχέθηκε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο Μέριλαντ ότι «θα επιστρέψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», διαβεβαιώνοντας τους οπαδούς του ότι σύντομα «θα τα ξαναπούν».


Ισως να είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική Ιστορία που μια τρίτη δύναμη έχει πιθανότητες να ριζώσει στο πολιτικό σκηνικό, λόγω της αδιαμφισβήτητης απήχησης του «τραμπισμού» στα λαϊκά στρώματα και στη ρεπουμπλικανική βάση.


Ομως τα λόγια απέχουν πολύ από την πράξη και είναι αμφίβολο αν ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να αφιερώσει σχεδόν όλο το χρόνο του στο στήσιμο ενός μηχανισμού στις 50 Πολιτείες, που θα πρέπει συν τοις άλλοις να βρει χρηματοδότες, συμμάχους στο κατεστημένο και -το κυριότερο- να αντέξει τον πόλεμο φθοράς του δικομματισμού.


Προς το παρόν η εντύπωση που κυριαρχεί είναι ότι ο Τραμπ θα μείνει στα λόγια. Οχι μόνο λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει το εγχείρημά του, αλλά επειδή απέδειξε για πολλοστή φορά πόσο ανερμάτιστος και αδαής είναι – γεγονός που επισήμανε ο πρώην υπουργός του των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.


Αν ο Τραμπ γνώριζε στοιχειωδώς την αμερικανική Ιστορία, θα ήξερε ότι το Patriot Party ήταν ένας ριζοσπαστικός, ακροαριστερός σχηματισμός των Μαύρων Πανθήρων που έδρασε ανάμεσα στο ’60 και το ’80 και το FBI είχε συλλάβει σχεδόν σύσσωμη την ηγεσία του τη δεκαετία του ’70!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου