Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Σκιαδάς Δημήτριος: Η μακρά σχέση και φιλία Ελλάδος με ΗΠΑ αντανακλάται και στον Εθνικό μας Υμνο


Του καθηγητή Τμήματος Δ.Ε.Σ. ΠΑ.ΜΑΚ. κου. Δημήτρη Σκιαδά***


Σήμερα, 25η Μαρτίου 2021, 200 χρόνια από την ημέρα-σύμβολο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ας μου επιτραπεί για μια στιγμή να ξεφύγω από την αυστηρή ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων που επιβάλλει η επιστήμη μου και ας λειτουργήσω διαφορετικά... Ευρισκόμενος στη Βοστώνη είδα πολλές από τις εκδηλώσεις που έγιναν εδώ για να τιμηθεί η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 


Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης όπου βρίσκεται η Βοστώνη εξέδωσε μια πολύ συγκινητική και τιμητική Διακήρυξη (Proclamation) για την Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας όπου κατονομάζει σειρά γεγονότων που αναδεικνύουν τη διαχρονική συμμετοχή των Ελλήνων και της Ελλάδας στην παγκόσμια προσπάθεια για Ελευθερία (επισυνάπτεται).


Από αυτή τη Διακήρυξη θυμήθηκα ότι στον Αγώνα του 1821, το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Constitution (που σήμερα είναι αγκυροβολημένο ως πλωτό μουσείο στη Βοστώνη) ήταν στη Μεσόγειο και προστάτευε εμπορικά πλοία που έφερναν βοήθεια από τις ΗΠΑ στον επαναστατημένο ελληνικό λαό. Αυτό το γεγονός αντανακλάται ακόμη και στον Εθνικό μας Ύμνο, στην 22η στροφή όπου ο Διονύσιος Σολωμός λέει χαρακτηριστικά: 


"Γκαρδιακὰ χαροποιήθη 

καὶ τοῦ Βάσιγκτον ἡ γῆ 

καὶ τὰ σίδερα ἐνθυμήθη 

ποῦ τὴν ἔδεναν κι αὐτή."

Μια άμεση, ρητή αναφορά στις ΗΠΑ...


Σήμερα είναι μια μέρα που θυμόμαστε και τιμούμε όλους όσους πολέμησαν και όσους θυσίασαν την ζωή τους για κοινές αξίες και αρχές όπως η ελευθερία και η αξιοπρέπεια, αναπόσπαστα στοιχεία της κοινής παγκόσμιας κληρονομιάς, στην οποία μετέχουμε όλοι... Χρόνια Πολλά Ελλάδα, Χρόνια μας Πολλά Eλληνίδες και Έλληνες!!!


***Ο κύριος Δημήτριος Β. Σκιαδάς είναι Professor at the U.O.M., University of Macedonia (GR) - Jean Monnet Chair on EU Budgetary Governance and Audit / Συγγραφέας με πλούσιο και ουσιαστικό έργο και δυναμική παρουσία σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου