Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Oρόσημο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση για το μέλλον της Πατρίδας μας. Κείμενο από την νεαρά κα. Γεωργία Παράσχου


Oρόσημο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση για το μέλλον της Πατρίδας μας. Κείμενο από την νεαρά κα. Γεωργία Παράσχου***


Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Ελληνική Επανάσταση οδήγησε στην δημιουργία του νεοελληνικού κράτους. Σε αυτή την πορεία των 200 ετών, ο ελληνισμός έζησε μεγάλες επιτυχίες, αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις αλλά και απογοητεύσεις. 


Οι πρόγονοι μας, όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν την Επανάσταση πριν από 200 χρόνια, δεν σκέφτηκαν ότι ήταν λιγότεροι, δεν σκέφτηκαν ότι δεν είχαν χρήματα, δεν σκέφτηκαν ότι δεν είχαν άρματα, αλλά η φλόγα της Επανάστασης και η επιθυμία για την Ελευθερία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, ένωσε όλους τους Έλληνες. 


Ο Αγώνας των προγόνων μας για την Ανεξαρτησία και την Ελευθερία ήταν Εθνικοαπελευθερωτικός και αποτελεί κορυφαία στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Οι θυσίες των προγόνων μας, οδήγησαν σε τεκτονικές αλλαγές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Οι νίκες των Ελλήνων αλλά και οι τραγωδίες, όπως στα Ψαρά και στη Χίο, στα πρώτα έτη της Επανάστασης, καλλιέργησαν ένα μεγάλο κίνημα Φιλελληνισμού. 


Τα διδάγματα της Ιστορίας μας, η θυσία και η προσφορά των μεγάλων πρωταγωνιστών του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, αλλά και των αφανών και καθημερινών αγωνιστών, αποτελούν για όλους μας παράδειγμα προς μίμηση. Είναι σημαντικό, ειδικά για τις νέες γενιές, να γνωρίζουμε την Ιστορία μας, να την κατανοούμε και να την μαθαίνουμε. 


Η γνώση της Ιστορίας, εξάλλου, αποτελεί «εφόδιο» και «πυξίδα» για να οικοδομήσουμε και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Πατρίδα και το Έθνος μας. Το ζήτημα πλέον εκτός από τη γνώση και την τιμή στο ένδοξο παρελθόν μας, είναι και ο σχεδιασμός για την πορεία του ελληνισμού στα επόμενα 100 χρόνια.


Ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία είναι μια χρονιά ορόσημο και μια ευκαιρία για το ποια Ελλάδα θέλουμε και ποια Ελλάδα οραματιζόμαστε.


*** Γεωργία Παράσχου 


Διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας

Ομίλος UNESCO Πειραιώς & Νήσων


BA Business Administration & 

MSc Human Resource Management Cardiff Metropolitan University





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου