Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

The ReMARKables: Η ηθοποιός Στεφανία Γκουρνέλου μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το OfftRN


THE REMARKABLES... Είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, μια πολύ όμορφη γυναίκα, μια εξαιρετικά γοητευτική παρουσια, γεματη γνωσεις και πάθος. Εχει μεσογειακο αέρα και μπόλικο χιούμορ. Ηθοποιος; Ναι... αλλά και πολλά πολλά ακόμη μαζί. Πολυμορφική και εργατικότατη. Η νεαρά κυρία Στεφανία Γκουρνέλου μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το OfftRN. Την ευχαριστούμε πολύ! 


Αρχικά θα μου πείς τα βασικά για σένα αγαπητή Στεφανία. Καταγωγή, ηλικία, σπουδές, επάγγελμα , Τέχνη-Θέατρο, χόμπι, ασχολίες, οικογένεια, καθημερινότητα


Γενννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ο πατέρας μου κατάγεται από την ορεινή Ναυπακτία και η μητέρα μου ήταν Θεσσαλονικιά. Την έχασα το 2019. Είμαι γεννηθείσα το 1988. Είμαι ηθοποιός τα τελευταία 11 χρόνια. Σπουδές σε Υποκριτική, Θεατρικό Παιχνίδι, Ψυχολογία Παιδιού και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχω παρακολουθήσει  μαθήματα χορού, τραγουδιού και μουσικής. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησα και την ενασχόλησή μου στο κομμάτι των ασφαλίσεων σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα. Τώρα θα μου πεις πώς συνδυάζονται όλα αυτά; Μη μου το πεις, γιατί δεν ξέρω τι να σου απαντήσω... Χόμπι μου είναι η συγγραφή ποιημάτων και τώρα είμαι σε προχωρημένες συζητήσεις  για την έκδοση της πρώτης μου ποιητικής συλλογής. Η καθημερινότητά μου άλλαξε το τελευταίο διάστημα ,έπειτα από την υιοθεσία ενός  υπέροχου όντος (περί σκύλου πρόκειται, ονόματι Όσκαρ). Τον ελεύθερο χρόνο μου τον επενδύω διαβάζοντας, παρακολουθώντας σεμινάρια, ομιλίες, ντοκιμαντέρ  που αφορούν στο Σύμπαν ,στη λειτουργία του και στη δομή του. Από πολύ νεαρή ηλικία με συνέπαιρνε, με μάγευε αυτό. Ήθελα να καταλάβω, να μάθω, ποιοι είμαστε, γιατί  είμαστε, είμαστε;  είμαστε απλά αυτό που φαίνεται ή πολλά περισσότερα; Έντονες παιδικές και νεανικές ανησυχίες που ήταν ατέρμονες. Μου αρέσει να μελετώ βιολογία και Φυσική, ειδικά το κομμάτι της  κβαντομηχανικής.


Είναι οι 50-60 plus  έτοιμοι να δεχθούν τη νέα γενιά του αύριο επαγγελματικά ,καλλιτεχνικά, κοινωνικά, πολιτικά, συνολικά.


Είναι δεν είναι... Θέλουν δεν θέλουν ,αυτή είναι η φυσική εξέλιξη. Ας κάνουν  λοιπόν ότι περνάει απ’ το χέρι τους (έστω κι αργά) για να μας αφήσουν όσο το δυνατόν καλύτερο τον κόσμο. Και να συνεχίσουμε κι εμείς φυσικά την ΄΄καλή δουλειά΄΄ για τις επόμενες των γενεών. Αν και οι νέοι φαίνονται βυθισμένοι και ακινητοποιημένοι στον εικονικό κόσμο της τεχνολογίας και των μέσων, οι γενιές αυτές απαρτίζονται από άτομα με τεράστιες δυνατότητες και ταλέντα. Πολυπράγμονες (λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού και των συνθηκών), εύστροφοι, με σπουδές σε περισσότερους  από έναν κλάδους συνήθως, με δυναμισμό και εκτόπισμα. Με τσαμπουκά, αν θέλεις. 


Πώς βίωσες και βιώνεις τον covid 19 και τα αποτελέσματά του


Είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας  ,που  πρωταγωνιστούμε και είμαστε και θεατές εν παραλλήλω .Δεν θα στρουθοκαμηλίσω, όσο αισιόδοξη κι αν θέλω να ΄μαι. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις επιπτώσεις μια Παγκόσμιας ‘’καταστολής’’ και αναπηρίας. Επιπτώσεις κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές, ψυχολογικές και ηθικές. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και είναι όλα αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Το φαινόμενο της πεταλούδας. ‘’Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα’’. Ντόμινο. Δεν μπορείς να μείνεις ανεπηρεάστος. Όμως να σου πω κάτι ,είναι μια περίοδος  καθολικών και καθοριστικών αλλαγών και ξεσκαρταρισμάτων  παντού.  Η αλλαγή πολλές φορές φέρει πόνο. Θα έρθει η κάθαρσις. Όσων αφορά στους  Έλληνες ,ξέρουμε από δυσκολίες ,είμαστε λαός  χαμελαίων. Εύχομαι όλη η αυτή η ιστορία να γίνει παρελθόν πάρα πολύ σύντομα ,με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και φθορές . Όλοι έχουμε κουρασθεί  ,έχουμε χάσει την υπομονή μας και την αισιοδοξία μας πολλές φορές μέσα σε όλο αυτό το διάστημα του ενός έτους ,όμως κρατάτε γερά. Έρχονται οι μέρες του φωτός.


Στην μέχρι τώρα φάση του, ποια η άποψή σου για το ελληνικό  #Μetoo


Οποιαδήποτε κίνηση, κίνημα ,άνθρωπος ,συνθήκη βοηθά ένα όν να φτάσει πιο κοντά στην ψυχική του ισορροπία, ανάταση, ελευθερία. Είναι ζωτικής σημασίας. Τώρα όσων αφορά στο συγκεκριμένο κίνημα, λυπάμαι , οργίζομαι αλλά αισθάνομαι και μια ανακούφιση . Δεν θα αναφερθώ σε ό,τι αποτρόπαιο και ειδεχθές ακούσαμε για το ελληνικό θέατρο, που μόνο νηπενθές δεν είναι, αλλά θα μιλήσω γενικά. Συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, δυστυχώς και το χειρότερο είναι ότι συνέβαινε και με  μια ελαφρότητα ,μια απ-ενοχοποίηση που το κάνει ακόμα χυδαιότερο. Ναι, όλοι ξέραμε ότι υπάρχει ,όλοι ξέραμε ότι όταν κάποιος ‘’ασυνείδητος’’  αναλάβει εξουσία ,δείχνει κρυμμένες ,(ίσως) λιμνάζουσες  πτυχές του εαυτού του. Εν έτη 2021 είναι απαραίτητο να μείνει πίσω ο εργασιακός μεσαίωνας .Μιλήστε. Να μιλάτε. Πάντα να μιλάτε. Ποτέ δεν είστε μόνοι. Καταλαβαίνω ,είναι δύσκολο ,πολύ δύσκολο να είσαι αυτός που θα ανοίξει το δρόμο, ο ΄΄σκαπανέας΄΄ , θέλει κότσια πολλά ,αλλά αξίζει τον κόπο. Να σε σέβεσαι και να σε ακούς. Ο φόβος και η ανάγκη  είναι οι χειρότεροι συνοδοιπόροι. Αξίζεις πάντα όσο ο απέναντι ,όποιος κι αν είναι . Όσο και να τον θαυμάζεις ,όσο και να φοβάσαι πως είναι η τελευταία σου σανίδα σωτηρίας, όσο και να πιστεύεις ότι είναι η ευκαιρία σου να  ΄΄πιάσεις την καλή΄΄ . Η αξιοπρέπειά σου είναι η περιουσία σου. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να τη βεβηλώνει ,εκτός άμα γουστάρεις φίλε μου. Αυτό είναι άλλο θέμα. Απόλυτα σεβαστό. Αλλά να κάνεις σαφές τόσο το θέλω σου όσο και τον Δεν θέλω σου. Δεν θέλω να πιάσω καθόλου το κομμάτι που αφορά στην παιδοφιλία. Είναι τόσο ευαίσθητο, τόσο λεπτό .Βασικά δεν μπορώ να βρω λέξη ή συναίσθημα άξιο να το περιγράψει.


Ποιο το προσωπικό σου μότο. Η φράση που σε παρακινεί, αν θες που σε εμπνέει. Κάτι φωτεινό για τη νέα χρονιά.


Να αγαπάς και να συμπονείς. Δεν ωφελεί το αντίθετο. Να αγαπάς, σαν παιδί, σαν σκύλος, σαν μάνα, σαν Θεός. Με ανιδιοτέλεια ,με αλτρουισμό. Μη δίνεις αγάπη ,περιμένοντας να πάρεις κάτι πίσω .Είναι εμπόριο. Απ’ την αγάπη όσο περισσότερη δίνεις ,τόσο περισσότερη έχεις. Γραφικό αλλά περιεκτικό. Αυτή είναι η ουσία μας που κάπου στη στροφή τη λησμονήσαμε. Αυτή είναι η Α-λήθεια. Αγάπα. Και πρώτα απ’ όλα εσένα. 










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου