Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

The ReMARKables: Η Ξένια Σοφιανού μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το OfftRN


H συνέντευξη δόθηκε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητή: Καταγωγή, ηλικία, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, καθημερινότητα κλπ.


Γεννήθηκα στην Πάτρα και μεγάλωσα σε ένα  μικρό χωριό της Δυτικής Αχαΐας σε μια πολύ δεμένη οικογένεια. Έχω τρεις μικρότερες αδερφές στις οποίες έχω τεράστια αδυναμία. Αυτή τη στιγμή είμαι τελειόφοιτη στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Τον ελεύθερό μου χρόνο προτιμώ να τον περνάω με την οικογένεια μου και με καλούς φίλους. Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ τα ταξίδια, αλλά λόγω των συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα δεν είναι εφικτό να ταξιδέψει κανείς, επομένως ελπίζω και εύχομαι να τελειώσει σύντομα η πανδημία του Covid 19, ώστε να επιστρέψουμε όλοι στις παλιές μας συνήθειες.


Μένεις Ελλάδα ή φεύγεις εξωτερικό… και γιατί; Αν πας έξω θα γύριζες ποτέ; Τι θα σου λείψει πιο πολύ από τον τόπο μας;


Μένω Ελλάδα. Το να μείνω ή να φύγω αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο δίλημμα  και αναμφίβολα επίκαιρο το οποίο ταλανίζει τη γενιά μου. Προσωπικά θα ήθελα να μείνω και να αναζητήσω το μέλλον μου στην Ελλάδα, γιατί πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να πετύχει, όποιες κι αν είναι οι δεδομένες συνθήκες και περιστάσεις που επικρατούν, αρκεί να έχει τη διάθεση και τη δύναμη - το "μεράκι" που λέμε - να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Ακόμη και μέσα από τις δυσκολίες μαθαίνεις, αποκτάς εμπειρίες και "σφυρηλατείς" χαρακτήρα. Και είναι καλύτερα να αγωνίζεσαι στον τόπο σου, να κατακτάς βήμα - βήμα την κορυφή και σύντροφοί σου σε όλη αυτή τη διαδρομή να είναι η οικογένεια και οι φίλοι σου. Γιατί αν έχεις αυτούς που αγαπάς δίπλα, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις. Και τι καλύτερο από το να έχεις στο πλευρό σου δικούς σου ανθρώπους ώστε να μοιραστείς - εκτός από τις δυσκολίες - και τις όμορφες στιγμές;


Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.


Θεωρώ ότι η κοινωνία αναζητάει νέους ,άφθαρτους με όραμα και όρεξη για δουλειά. Είναι στο χέρι μας να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο αποφεύγοντας τα λάθη του χθες.


Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ; 


Ασφαλώς και είμαι κοινωνικοποιημένο άτομο. Η οικογένεια μου, μου έδωσε τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μην είμαι αμέτοχη στο οτιδήποτε διαδραματίζεται γύρω μου. Έχοντας μεγαλώσει σε χωριό γνωρίζω πολύ καλά ότι το περιβάλλον είναι πηγή της ζωής μας, αλλά και αποδέκτης των εκδηλώσεων της, επομένως η στάση που κρατάω απέναντι σε αυτό αποτελεί ζήτημα ηθικής. Η κοινωνία μας άλλωστε, έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους και πρόθυμους να αντιμετωπίσουν την οικολογική – ανθρώπινη κρίση του 21ου αιώνα.


Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας; Τι σε ενοχλεί; 

 

Δυστυχώς η απογοήτευση της νέας γενιάς που έγκειται στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας,  οδηγεί αυτή στην απόλυτη αποχή από τα πολιτικά δρώμενα. Θεωρώ ότι εμείς οι νέοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να σηκωθούμε από τον καναπέ και την οθόνη του υπολογιστή μας και να αγωνισθούμε για τα δικαιώματα μας. Έχουμε την μόρφωση, έχουμε την όρεξη, τις δυνατότητες και κυρίως έχουμε την ηλικία που μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει και στο τέλος είμαι βέβαιη ότι θα πετύχουμε και θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μια χαμένη γενιά. Είμαστε ΠΑΡΟΝΤΕΣ και μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και να την φέρουμε στο σημείο που της αξίζει.


Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια; Τι σε ταλαιπωρεί; Εργασιακά, Κοινωνικά μα και σαν άτομο στην απλή σου ζωή.


Θεωρώ ότι ένα σπό τα χειρότερα που συνέβησαν στα χρόνια του μνημονίου ήταν η αποσταθεροποίηση τελικά της νέας γενιάς. Με ταλαιπωρεί συναισθηματικά όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε. Όταν έχεις κοινωνικά αντανακλαστικά, δε μπορείς να ευτυχείς όταν ο διπλανός σου δυστυχεί. 


Πως βίωσες και βιώνεις τον covid 19 και τα αποτελέσματα του;


Η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει  δραστικά την καθερινότητα μας καθηλώνοντας μας στο σπίτι. Ανεξάρτητα από το πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε, η διατήρηση υψηλού ηθικού σε τέτοιους αβέβαιους καιρούς αποδεικνύεται δύσκολο έργο. Η αντιμετώπιση μιας κατάστασης  πάνω στην οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο, είναι μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία, ωστόσο προσωπικά εμπιστεύομαι την επιστήμη και αισιοδοξώ οτί πολύ σύντομα θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες.


Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;


Φυσικά υγεία και ευτυχία για όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να βγαίνεις έξω και να βλέπεις ανθρώπους να χαμογελούν. Η τρίτη ευχή θα μου επιτρέψεις να είναι σε προσωπικό επίπεδο, αφού αφορά την επίτευξη των στόχων που έχω θέσει.


Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει. Κάτι φωτεινό για την νέα χρονιά.


Όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν. Όταν τα πράγματα μας έρχονται, όπως τα θέλουμε, ας είμαστε ευγνώμονες.  Και όταν δεν έρχονται όπως τα θέλουμε, ας το δεχόμαστε και με αισιοδοξία ας προχωράμε παρακάτω. Ας προσπαθήσουμε να βλέπουμε τα δώρα πίσω από τις προκλήσεις, χωρίς να τα βάζουμε με τον εαυτό μας ή να νιώθουμε θύματα, αλλά αναγνωρίζοντας ότι στο κάτω κάτω, όλοι είμαστε άνθρωποι και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου