Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

The ReMARKables: Η Τάνια Χριστοδουλίδου μιλά στο OffTheRecordNews και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

 


The ReMARKables Vol. 100+1...


Η νεαρά κυρία Τάνια Χριστοδουλίδου μιλά στο OffTheRecordNews και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά 


Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητή: Καταγωγή, Οικογένεια, Επάγγελμα, Σπουδές, Χόμπι, τρέχουσα καθημερινότητα σου κλπ.


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη νύφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασα και έφυγα έπειτα ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κρήτη, έπειτα στη Λεσβο και τέλος στην Αθήνα όπου ζω τα τελευταία 11 χρόνια.  Συνήθισα τους γρήγορους ρυθμούς της από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Λατρεύω την καλλιτεχνική της ζωή. Πηγαίνω αρκετά συχνά θέατρο και σε μουσικές παραστάσεις. Όταν βρω χρόνο μου αρέσει να ταξιδεύω. Να γεμίζω εικόνες. Η καθημερινότητά μου περιορίζεται στο σχολείο, το γυμναστήριο και σε χαλαρές εξόδους συνήθως για φαγητό με φίλους. 


Μένεις Ελλάδα ή φεύγεις εξωτερικό… και γιατί; Αν πας έξω θα γύριζες ποτέ; Τι θα σου λείψει πιο πολύ από τον τόπο μας;


Ελλάδα και εξωτερικό. Λατρεύω τα ταξίδια.  Θεωρώ πως είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Όμως είναι πολύ δύσκολο να ζει κάποιος μόνιμα μακριά από την πατρίδα του,  από τους δικούς του, γονείς και φίλους, από τις εικόνες και τα αρώματα που έχει στην καρδιά του. Από τον ήλιο και τη θάλασσα της χώρας μας. Σίγουρα θα γυρνούσα στην Ελλάδα, δεν μπορώ μακριά της! 


Είναι οι 50-60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.


Η κάθε γενιά έχει τα χαρακτηριστικά της τα οποία διαμορφώνονται σύμφωνα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί. Συγκεκριμένα η γενιά του αύριο προσπαθεί να ορθοποδήσει ύστερα από μία 10ετή οικονομική κρίση και συμβιώνοντας 2 χρόνια με τον κορονοϊό. Οι νέοι μας είναι  δραστήριοι, βάζουν στόχους που παλεύουν παρά τις πολλές αντιξοότητες να τους πετύχουν. Θέλουν να δουλέψουν και να εξελιχθούν. Χρειάζονται όχι να τους κρίνουμε αλλά να τους συμπαρασταθούμε, να τους ενθαρρύνουμε, να τους διευκολύνουμε και να τους δώσουμε κίνητρα. 


Είσαι κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ; 


Γενικώς έχω την πεποίθηση πως ό,τι κι αν θέλουμε να κάνουμε σε αυτήν τη ζωή, μπορούμε να το κάνουμε δίχως όμως να δημιουργούμε πρόβλημα στον συνάνθρωπό μας, στο περιβάλλον, στα ζώα. Σε κανέναν! Όλοι μας είμαστε περαστικοί από αυτόν τον πλανήτη. Επομένως, ας ζήσουμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε. Με σεβασμό και όχι με εγωισμό. Να σκεφτόμαστε και να υπολογίζουμε τον διπλανό μας, να φροντίζουμε και να προστατεύουμε το σπίτι μας, το περιβάλλον, να αγαπάμε και να μην κακοποιούμε τα ζώα. 


Ποιο το παράπονο σου από τη γενιά μας; Τι σε ενοχλεί;


Συνολικό παράπονο από τη γενιά μας δεν υπάρχει. Πως θα μπορούσε άλλωστε όταν η δική μας γενιά των 30-40 είναι η γενιά που έχει υποφέρει τόσο πολύ την τελευταία δεκαετία; Ίσως μόνο θα μπορούσα να πω κάποιες μεμονωμένες εγωιστικές συμπεριφορές. 


Πως βιώνεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας;


Με επηρεάζει κι εμένα όπως επηρεάζει λιγότερο ή περισσότερο όλους τους ανθρώπους.  Θεωρώ πως όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις, κάνουμε ο,τι μπορούμε μέσα σε αυτές ώστε να παραμείνουμε ενεργοί πολίτες και να μην χάσουμε την ταυτότητα μας. Προσπαθώ να μην απογοητεύομαι και να αδράττω την οποία ευκαιρία μου παρουσιάζεται ή ακόμα και να τη δημιουργώ (εάν δεν υπάρχει) ώστε συνεχώς να εξελίσσομαι.


Πως βίωσες και βιώνεις τον sars - covid 19 και τα αποτελέσματα του;


Προσωπικά δεν τον έχω περάσει όμως αντιλαμβάνομαι την επικινδυνότητα και τηρώ ευλαβικά τα μέτρα. Παρακολουθώ κι εγώ όπως και όλοι μας πώς εξελίσσεται αυτή η πανδημία που ως κάτι καινούριο, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Είναι λογικό αυτό να δημιουργεί ανασφάλεια σε όλους μας. Προσπάθησα να περάσω τις καραντίνες δημιουργικά, κάνοντας πράγματα που σε άλλη περίπτωση  δεν μπορούσα να κάνω λόγω έλλειψης χρόνου. Δημιούργησα μια σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο για παιδιά στο κανάλι μου στο youtube, ευχαριστήθηκα το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, παρακολούθησα σειρές στο νετφλιξ και έκανα περιπάτους. Όμως το πιο σημαντικό ήταν πως απέκτησα τον Ρούμπυ, τον σκύλο μου που μου έχει αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο όσο δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Βάλτε ένα ζωάκι στη ζωή σας μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από αυτό. 


Κίνημα Me Too Greece… έχεις βιώσει κάτι παρόμοιο ως γυναίκα;


Όπως προείπα είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας του ανθρώπου που όμως σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου ανθρώπου. Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης ευτυχώς δεν έχω υπάρξει. Έχω όμως βρεθεί αντιμέτωπη με ποικίλα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου και σεξιστικής συμπεριφοράς δια ζώσης ή και μη.  Από ανθρώπους ως επί το πλείστον που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς και αξίες ή που καταχράζονται την εξουσία/δύναμη που έχουν.


Σου δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνεις;


Υγεία για όλον το κόσμο.

Τύχη για αυτούς που αγαπώ και με αγαπάνε! 

Ελευθερία να ονειρεύομαι και να θέτω νέους στόχους.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου