Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

The ReMARKables: Η Μίκα Ιατρίδη, Βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. και Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Κ.Ο. της Ν.Δ., μιλά στους Χρυσή - Ουρανία Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά



The ReMARKables Συνέντευξη Vol. 109

Η κα. Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Βουλευτής Δωδεκανήσου με την Ν.Δ. και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μιλά στους Χρυσή - Ουρανία Παπαδοπούλου και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το OffTheRecordNews

Η κα. Ιατρίδη είναι Οικονομολόγος, Μητέρα και Γυναίκα πολιτικός της νέας Γενιάς! Πολύ δραστήρια πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Την ευχαριστούμε για ευγένεια της και την αμεσότητα της για αυτή την συνέντευξη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η παρούσα συνέντευξη είναι η πρώτη κίνηση της κα. Χρυσής - Ουρανίας Παπαδοπούλου σε αυτόν τον τομέα. 


Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητή Μίκα; Καταγωγή, Οικογένεια, Καριέρα. 


Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εξακολουθώ να μεγαλώνω στο πανέμορφο νησί της Ρόδου. Πριν δυο μήνες έγινα μητέρα για δεύτερη φορά και, μαζί με το Νίκο, το σύζυγο μου, πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας!  Η οικογένεια είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε στη ζωή μας και είμαι πραγματικά πολύ τυχερή, που έχω το σύζυγό μου δίπλα μου να με στηρίζει, όπως και τους γονείς μου και τα αδέρφια μου. Σε προσωπικό επίπεδο, η δική μου ιστορία θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής. Αποφοίτησα από το «Βενετόκλειο» Γενικό Λύκειο Ρόδου, πτυχίο Οικονομικών από το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και  μεταπτυχιακό στον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό  από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Με την πολιτική ασχολήθηκα από νεαρή ηλικία και το 2009 είχα την τιμή να με εκλέξουν οι Δωδεκανήσιοι πρώτη γυναίκα βουλευτή στην ιστορία του νομού μας και ξανά στις εκλογές του 2012 και του 2019. Προσπαθώ να έχω πάντα μια δυνατή σχέση με τους συμπατριώτες μου και να είμαι δίπλα τους, για αυτό, και από εδώ, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γιατί όλα αυτά τα χρόνια μου δείχνουν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους.


Πως βλέπεις την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα όταν τελειώσει η πανδημία;


Πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Θα βγούμε πιο δυνατοί και με περισσότερες εμπειρίες. Βέβαια, θα πρέπει και η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να είναι πιο άμεση στις αντιδράσεις της και να προχωρήσει με τόλμη στα προγράμματα που έχει εκπονήσει για την ενίσχυση όλων των κρατών μελών της. Περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη αμεσότητα, περισσότερη ειλικρίνεια μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.


Οι έρευνες δείχνουν τον δρόμο προς ένα νέο μοντέλο κανονικότητας που δεν έχει καμία σχέση με εκείνο της προ COVID-19 εποχής. Ποια είναι η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό;


Η προσαρμογή είναι βασικός κανόνας για την επιβίωση. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για νέο μοντέλο κανονικότητας. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της τηλεργασίας και κατά πόσο είναι αποδεκτή ή όχι, οι έρευνες εμφανίζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Αυτό, πολύ απλά σημαίνει ότι  είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σίγουρα, βεβαιότητες όπως τις ξέραμε παλαιότερα, δεν υπάρχουν. 


Πως βίωσες και βιώνεις τον sars - covid 19 και τα αποτελέσματα του;


Όπως όλοι μας, δύσκολα αλλά με διάθεση προσαρμογής γιατί αυτή είναι το διαβατήριό μας για το αύριο. Προσαρμοζόμαστε με πίστη στις δυνάμεις μας. Γιατί έχουμε αποδείξει πως μπορούμε συλλογικά να καταφέρουμε πολλά. Και εγώ είχα τη δυνατότητα, κατά το διάστημα του lockdown, να σκεφτώ πιο βαθιά πολλά πράγματα όπως η αξία της ελευθερίας και της δυνατότητας να αγκαλιάζουμε αυτούς που αγαπάμε όταν και όσο επιθυμούμε. Για αυτό τώρα εμβολιαζόμαστε όλοι για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να απολαύσουμε ξανά την ελευθερία μας!


Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;


Ναι. Οι γυναίκες δυναμικά διεκδικούμε τα όνειρα μας και τους στόχους μας. Συμμετέχουμε ενεργά και καθοριστικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Πιστεύω ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η διαφορά είναι εμφανής. Ωστόσο, για μένα το πιο σημαντικό είναι όλοι οι άνθρωποι να έχουν τις ευκαιρίες τους ώστε να μπορέσουν να κάνουν αυτό που επιθυμούν και αγαπούν. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον!

 

Προέρχεσαι από μια αμιγώς επιχειρηματική οικογένεια. Συνδέονται οι εμπειρίες σου από το επιχειρείν με την πολιτική;


Σαφέστατα ναι. Στην πολιτική, όπως και τις επιχειρήσεις χρειάζεται προγραμματισμός και σχεδιασμός. Χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση. Χρειάζεται να έχεις τους κατάλληλους συνεργάτες, γιατί μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Χρειάζεται να εμπνέεις σιγουριά και εμπιστοσύνη και να είσαι ειλικρινής. Τέλος χρειάζεται και ο έλεγχος. Να αξιολογείς τι έχεις κάνει, ώστε να δεις αν υπάρχει κάπου λάθος να διορθωθεί, αν γίνεται κάτι σωστά να βελτιωθεί.


Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στο επιχειρείν και στην πολιτική;


Να πιστεύουμε στις δυνατότητες μας και να μην αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας. Χρειάζεται, όμως, και γερό στομάχι, γιατί όταν βρίσκεσαι στο προσκήνιο, ως γυναίκα, μπορεί να αντιμετωπίσεις και σχόλια που δεν έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες σου, ή την προσωπικότητα σου. 


Είναι οι 60plus έτοιμοι να μας δεχθούν ως γενιά του αύριο; 

Επαγγελματικά, Κοινωνικά, Πολιτικά.


Η γενιά των 60plus είναι μια γενιά που έχει περάσει πολλά και δύσκολα, έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις από πολύ νωρίς οπότε είναι εξοικειωμένη με τις αλλαγές, τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Άρα είναι ευπροσάρμοστη. Αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμη να μας δεχτεί και να μας αποδεχτεί πολύ περισσότερο από ότι εμείς πιστεύουμε. Αυτό όμως μας δημιουργεί μια επιπλέον ευθύνη που οφείλουμε όλοι εμείς οι 40άρηδες να αναλάβουμε. Πρέπει να αποδείξουμε πως έχουμε την όρεξη και το μεράκι να κάνουμε τη διαφορά, με σεβασμό αλλά και αφήνοντας το δικό μας στίγμα. Αυτό νομίζω περιμένουν να δουν όλοι, μικρότεροι και μεγαλύτεροι!


Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας γενιάς; 


Η πίστη σε εμάς τους μεγαλύτερους. Η νέα γενιά έχει πολλά ερεθίσματα και ενδιαφέρουσες προσλαμβάνουσες στις οποίες θα πρέπει να χωρέσουμε και εμείς. Εμείς οφείλουμε να τους κάνουμε να μας εμπιστευθούν μέσα από τις πράξεις και τα έργα μας καθώς ο λόγος πια δεν αρκεί. Άρα δικό μας είναι το στοίχημα. Να τους κεντρίζουμε την προσοχή, να τους κάνουμε κοινωνούς του οράματός μας που με βάση αυτό θα δημιουργηθεί και το δικό τους αύριο, άρα θα πρέπει να τους ακούσουμε πολύ. Μόνο έτσι θα μας εμπιστευθούν, μόνο έτσι θα μας αποδεχθούν, μόνο έτσι θα μας ανοιχτούν και θα μας ανοίξουν τον ορίζοντα που ονειρεύονται και βάση του οποίου πρέπει και εμείς να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για αυτούς!


Ελευθερία, Ελλάδα, Επανάσταση 200 χρόνια, τι σκέψεις σε γεμίζει όλο αυτό; 


Ευθύνη για το δικό μας αποτύπωμα στην ιστορία. Οι πρόγονοί μας ήταν αυθεντικοί και έδρασαν με μόνο συναίσθημα την αγάπη για την πατρίδα και την πίστη στο Θεό. Και εμείς από πλευράς μας πρέπει να σταθούμε ψηλά για να είναι περήφανοι οι δικοί μας απόγονοι, οι υπέροχοι Έλληνες που έρχονται.  Ευθύνη ατομική και συλλογική. Αλλά και περηφάνια. Για όσα κατακτήσαμε σαν λαός, σαν έθνος.


Πως βλέπεις να βαβίζουμε ως χώρα -μα κυρίως η περιοχή σου- στο καλοκαίρι του 2021;


Είναι μια τουριστική περίοδος με πολλές προκλήσεις, όμως έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της περσυνής  εμπειρίας οπότε είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι και με χαμόγελο μεγάλο να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας. Όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού, εργοδότες και εργαζόμενοι, ξενοδόχοι και εκπρόσωποι όλων των κλάδων, είναι πανέτοιμοι, έχουν μεγάλη εμπειρία και είναι οι καλύτεροι οικοδεσπότες μας και φέτος το καλοκαίρι!


Me Too Greece…

πόσο αισιόδοξη είσαι με όλο αυτό; 


Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας πρώτη φορά στην Ελλάδα η Κυβέρνησή μας έβαλε το πλαίσιο για την προστασία των γυναικών στον εργασιακό τους χώρο. Είμαι λοιπόν αισιόδοξη και περήφανη που είμαι γυναίκα βουλευτής της ΝΔ εν έτει 2021. Είμαι αισιόδοξη γιατί αλλάζουμε τα πράγματα με στόχο να αλλάξουμε τη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας μας και να πάμε μπροστά!


Σου δίνουμε ένα τζίνι με 3 ευχές… 

ποιες ευχές κάνεις;


Να έχουμε την υγεία μας, να είμαστε ελεύθεροι και να είμαστε ανθεκτικοί!


Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; 

Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; 

Η φράση που σε παρακινεί, αν θες, που σε εμπνέει.


Πιστεύω πολύ στη δύναμη των ανθρώπων και στο καλό που έχουμε μέσα μας. Αυτό με γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον. Η φράση που με εμπνέει είναι «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»! 





Επεξεργασία κειμένου και ερωτήσεων από τους κ.κ.:

Χρυσή - Ουρανία Παπαδοπούλου
και Μαρκόπουλο Χ. Θωμά 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου