Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

H αλλαγή - Εγώ η ίδια, εσύ ο ίδιος. Κείμενο από την Δήμητρα - Κλαούντια Ζόγκα


Συντάκτρια - Αναλύτρια Πολιτικών, Κοινωνικών Ζητημάτων & Ανθρώπινων Σχέσεων

Δήμητρα - Κλαούντια Ζόγκα, Πολιτική Επιστήμων Α.Π.Θ. / Β.Α. / M.SC.



Η Δήμητρα Κλαούντια Ζόγκα γεννημένη τον Αύγουστο του 1993 στη Κορυτσά και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει με άριστα και εκφωνώντας τον όρκο του Τμήματος Πολιτικών Επιστήμων ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus φοιτώντας στο πανεπιστήμιο Cesare Alfieri της Φλωρεντίας με κατεύθυνση «Κοινωνιολογία και Media», όπου αρίστευσε, συμμετείχε σε συνέδρια και workshops. Το πάθος της είναι η φιλοσοφία και η ανάλυση λόγου με αποτέλεσμα να κάνει μεταπτυχιακό στη Πολιτική Φιλοσοφία και Θεωρία. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της διετέλεσε τη πρακτική της άσκηση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, όπου διαμένει και εργάζεται. Από μικρή την απασχολούσαν κοινωνικά ζητήματα και όπως λέει και η ίδια η ψυχή και τα συναισθήματα. Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του σχολείου της, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέδρια και σεμινάρια εντός και εκτός συνόρων. Λατρεύει τα ταξίδια και τη γυμναστική αφού στο παρελθόν έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και τη γλώσσα της καρδιάς. 


Δεν ξέρω τι να σου αναφέρω μετά από τόσο καιρό. Δεν ξέρω και εάν έχει νόημα να σου αναφέρω ή να σου εξιστορήσω κάτι. Δεν είναι ότι δεν το επιθυμώ αλλά δεν είμαι σίγουρη εάν μπορείς να τα νιώσεις, εάν μπορείς να είσαι ή να γίνεις η αλλαγή.  Πολλές αρνητικές προτάσεις, εάν ήταν εξίσωση με αρνητικούς αριθμούς ο άγνωστος Χ τι πρόσημο θα είχε αρνητικό ή θετικό λες;  Τι πρόσημο έχει η ζωή μας; Από πόσους άγνωστους Χ κατακλύζεται και από πόσες άγνωστες στον εαυτό μας συνήθειες επιπλέει; Αρχικά, πιστεύω στις αλλαγές, τα μύχια τις ψυχής μου εκλιπαρούν για αλλαγές για να εμπνέονται, να ζουν την αδρεναλίνη της ζωής. Κάποιες φορές σκέφτομαι, γιατί η ζωή μου δεν είναι ήρεμη, ίσως το αναρωτιέσαι και εσύ ο ίδιος για την δίκη σου. Η απάντηση είναι ακριβής, πάντα είναι κατανοητές οι απαντήσεις απλά δεν τις ακούμε, δεν προσπαθούμε να τις λάβουμε και να τις ψάξουμε. Αυτό συμβαίνει λόγω των επιλογών μας. Οι επιλογές μας είναι η ζωή μας. Δεν υπάρχουν λάθη και σωστά. Υπάρχουν επιλογές βλαβερές ή αβλαβείς για εμάς και για τους γύρω μας. Λάθη κάνεις μέχρι τα 18, μετά τα 18 κάνεις επιλογές, δικαιολογίες, πράξεις ή μένουμε άπρακτοι.


Το δεύτερο ζήτημα είναι η ευθύνη των επιλόγων μας. Εκεί την πατάμε σχεδόν όλοι. Ποιος φέρει τις επιλογές μας και ποιος θα αναλάβει αυτό το ασήκωτο βάρος της ευθύνης; Ακόμη, μια απλή απάντηση. Εγώ η ίδια, εσύ ο ίδιος. Στην πολιτική και στην ζωή για όσα φταίνε, για να υπάρχει εξουσία πρέπει κάπου να προσδίδεις το φταίξιμο, πρέπει κάποιος να φταίει και να έχεις δίκιο και ο άλλος να έχει άδικο. Σ’ αυτό το σημείο θα σου πω ένα μυστικό, εσύ ο ίδιος, εγώ η ίδια φταίμε! Όταν ξεκινήσεις και συνειδητοποιείς ότι τον κόσμο σου τον φτιάχνεις εσύ, ότι οι επιλογές σου δεν ετεροπροσδιορίζονται (σχεδόν) από τις επιλογές των άλλων, όταν ξεκινήσεις να αγαπάς εσένα, να εκτιμάς εσένα, να σέβεσαι τις επιλογές σου να μην τις καταπατάς και στις καταπατάνε, όταν καταλάβεις την ιδιαίτερη ανεκτίμητη αξία σου, όταν νιώσεις τις βλαβερές επιλογές σου για εσένα και τους ανθρώπους σου, τότε ξεκινάει η αλλαγή. 


Στεναχωριέμαι για τους ανθρώπους που δεν αλλάζουν ποτέ, που δεν δραστηριοποιούν το εγώ τους. Δεν εξελίσσονται, δεν προοδεύουν, δεν μαθαίνουν τον εαυτό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μαθαίνουν και τους άλλους, να υποδύονται ότι το κάνουν και να καταλήγουν όλα ανεπιτυχώς ή δυστυχώς, δηλαδή δίχως ευτυχία. Για να υπάρξει η αλλαγή πρέπει να το επιθυμείς. Δεν αλλάζεις για τους άλλους, για εσένα πρωτίστως και μετέπειτα για τους σωστούς άλλους.  Δεν είναι εύκολη η αλλαγή, επιφέρει ριζικά αποτελέσματα και ενεργοποιεί ισχυρές αιτίες και απενεργοποιεί ανθρώπους από την ζωή σου.  Ας το κάνω λίγο πιο ειδικό, εσύ δεν άλλαξες. Μπορώ να το πω με μεγάλη βεβαιότητα. Δεν άλλαξες καθόλου. Προβλέψιμα ίδιος. Για λίγο πίστεψα ότι μπορεί να άλλαξες, ωστόσο αντίκρισα τις επιλογές σου. Παραμένουν οι ίδιες, με την ίδια αρμονική συμφωνία. Πως να αλλάξει κάποιος όταν η ρουτίνα του και οι εμπειρίες του παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες; Πώς να αλλάξω εγώ όταν το συναίσθημα έχει εγκλωβισθεί σε μια ψηλή κορφή του βουνού και φοβάται πως εάν απομακρυνθεί από αυτή την κορυφή ότι απέμεινε θα σπάσει; Θα πιστέψω στην άπιαστη ελπίδα της αλλαγής, θα πιστέψω στις απαντήσεις, θα πιστέψω σε εμένα. Αλλάζω σημαίνει προχωράω, αγαπάω, διώχνω, καλωσορίζω, επιλέγω. Αλλάζω σημαίνει δρώ, πράττω.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου