Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

The ReMARKables: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, μιλά στους Χρυσή - Ουρανία Παπαδοπούλου και τον Θωμά Χ. Μαρκόπουλο


The ReMARKables Συνέντευξη Vol. 121


Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αθηναίων και Μέλος Δ.Σ. Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κύριος Χρήστος Τεντόμας, μιλά στους Χρυσή  - Ουρανία Παπαδοπούλου και τον Θωμά Χ. Μαρκόπουλο 


Αρχικά θα μας πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ Χρήστο.


Είμαι Αθηναίος γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ακαδημία Πλάτωνος, έχω σπουδάσει τοπογράφος και είμαι απόφοιτος της σχολής θετικών επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και εκλέγομαι στο Δήμο Αθηναίων από το 1990.Έχω διατελέσει, πρόεδρος δημοτικού διαμερίσματος, αντιδήμαρχος καθαριότητας, πολεοδομίας, σχολικής μέριμνας, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβούλιου και τώρα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας μας.


Είσαι Πατέρας... έστω ότι κοιτάς στα μάτια τον μέσο Έλληνα Νεολαίο, τι του λες;


Έχω τρείς γιούς και αυτό που τους λέω όπως και σε όλα τα νέα παιδιά είναι να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια να κατακτήσουν τα όνειρά τους


Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας γενιάς ;


Η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο φόβος για το μέλλον. Η γενιά των παππούδων μας πέρασε δύσκολα χρόνια με φτώχια και πολέμους όμως μεγάλωσε με το όνειρο ενός καλύτερου κόσμου και την έμπνευση του ηρωισμού της εποχής, η δική μας γενιά είχε καλύτερες συνθήκες ζωής, τα σημερινά παιδιά έχουν να δώσουν τη μάχη ενάντια στο φόβο και να πιστέψουν ότι μπορούν να παλέψουν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τα δικά τους παιδιά, ένα αύριο με ελευθερία και ασφάλεια.


Ελευθερία, Ελλάδα, Επανάσταση 200 χρόνια, τι σκέψεις σε γεμίζει όλο αυτό;


Η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με τον αγώνα για ελευθερία. Γιορτάζουμε την ένδοξη ιστορία μας και κοιτάμε μετά από πολλά χρόνια που διήρκεσε η κρίση –που δεν ήταν μόνο οικονομική- το μέλλον της χώρας με αισιοδοξία, έχοντας καταφέρει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να σταθούμε στα πόδια μας πατώντας σε στέρεες βάσεις.


Η πιο όμορφη στιγμή της μέχρι τώρα πολιτικής σου παρουσίας και η πιο άσχημη;


Η περίοδος της αντιδημαρχίας μου στην καθαριότητα στο Δήμο Αθηναίων την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν πετύχαμε με καλό σχεδιασμό και ομαδική δουλειά να μας συγχαρούν όλοι ξένοι και Έλληνες επίσημοι αλλά και κάτοικοι και επισκέπτες για την καθαριότητα στην Αθήνα, ήταν μια σημαντική στιγμή. Ξέρετε από τότε που εκλέγομαι μέχρι και σήμερα δεν έχω σταματήσει να περπατάω σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και να μιλάω με τον κόσμο γιατί έτσι μόνο μαθαίνει κανείς τα προβλήματα της καθημερινότητας και μπορεί να δώσει λύσεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την κυρία Ασπασία στη γειτονιά μου την Ακαδημία Πλάτωνος ετών 81, όταν με σταμάτησε στο δρόμο να μου πει ότι την είχα ξεχάσει και δεν έστειλα το συνεργείο του Δήμου να αποκαταστήσει τις πλάκες του πεζοδρομίου μπροστά στο σπίτι της και έτσι είχε αναγκαστεί να περιορίσει τις μετακινήσεις της γιατί φοβόταν μην πέσει, Αυτή για μένα ήταν μια πολύ κακή στιγμή που δεν θα ξεχάσω παρόλο που το πεζοδρόμιο αποκαταστάθηκε την επόμενη μέρα.


Me Too Greece… πόσο αισιόδοξος είσαι με όλο αυτό;


Είναι αισιόδοξο που έσπασε η σιωπή και οι γυναίκες ξεπερνώντας το φόβο μιλούν και καταγγέλλουν την όποια κακοποίηση τους και είναι ακόμα πιο αισιόδοξο που η κοινωνία μας είναι ώριμη και υποστηρικτική ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες καμιά κακοποίηση να μη μένει στο σκοτάδι.


Το 2023-2024 ποιο θα είναι το επόμενο πολιτικό σου βήμα;


Προς το παρόν ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων αυτό που με ενδιαφέρει είναι με τον Κώστα Μπακογιάννη να δουλέψουμε για την Αθήνα που έχουμε οραματιστεί.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου