Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Μαρία Σπυράκη: ''...δεν έβαλε το χέρι του μόνο ο Θεός, το έβαλε και η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, η Πολιτική Προστασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πυροσβεστική Υπηρεσία!''


Για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των δασών και περί απόδοσης ευθυνών, σε σημείο παραιτήσεων υπουργών, μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής ΝΔ, και ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.


«Κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη. Ευτυχώς σήμερα δεν συζητάμε για απώλειες ζωών. Σε αυτή την περίπτωση δεν έβαλε το χέρι του μόνο ο Θεός, το έβαλε και η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, η Πολιτική Προστασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πυροσβεστική Υπηρεσία», είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε:


«Δεν υπήρχε ενδεικτική προσπάθεια στο κομμάτι της πρόληψης. Και η πρόληψη δεν λειτούργησε σε συντονισμό και με τις τοπικές αρχές και αυτό είναι ένα ζήτημα του το βλέπει, γιατί τα κονδύλια είχαν δοθεί και ήταν πάρα πολλά. Θα έπρεπε να υπάρχει μία πιο συντονισμένη κίνηση στην αντιμετώπιση».


«Τα χρήματα που θα δοθούν ως αποζημιώσεις θα είναι πάρα πολλά και υπάρχει μία ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τη ζωή σε αυτές τις περιοχές».


«Αλήθεια, εύχομαι να ακούσω από τα ΜΜΕ ότι η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, Μιλάμε για ολική καταστροφή. Εκείνο που πρέπει να συζητήσουμε ότι η εικόνας της πυρκαγιάς να σβήνει στη θάλασσα δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο και συντονισμός. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι κάνουμε την επόμενη μέρα. Δεν πάει άλλο η επιχείρηση εκκένωσης χωρίς κατάσβεση. 


Να επανεξεταστεί το μοντέλο δασοπυρόσβεσης. Καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια δεν υπάρχει. Πρέπει να κηρυχτούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, να καταγραφούν οι ζημιές για τα σπίτια και τις καλλιέργειες, και να δοθούν ενισχύσεις στους ανθρώπους της περιοχής», δήλωσε με τη σειρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.


Τι σημαίνει η συγγνώμη του Πρωθυπουργού;


«Όταν ο ίδιος Πρωθυπουργός ζητάει συγγνώμη, σημαίνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι προχωράμε σε σημαντική αναθεώρηση του μοντέλου διαχείρισης των δασών και κλιματικής αλλαγής», εξήγησε η κ. Σπυράκη.


Ίσως η κατάσταση να εκτονωνόταν έάν υπήρξε παραίτηση υπουργού, είπε ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχανε κάποια από τα σημαντικότερα στελέχη του.


«Αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι το τέλος του έργου. Πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρχουν απώλειες και προέχει η αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων», τόνισε η κ. Σπυράκη.


«Να αποδοθούν ευθύνες, γι’ αυτό θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός», είπε ο κ. Αποστόλου, αφήνοντας αιχμές για παραίτηση του Νίκου Χαρδαλιά και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου