Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Βάσια Αναστασίου: Να αναμετρηθούμε στην Κοινωνία, όχι στις σκιές των γραφείων (Πηγή: POLITICAL PRESS)


ΠΗΓΗ: POLITICAL PRESS

Αντώνης Ι. Αντωνόπουλος

aantonopoulos10@gmail.com


H Βασιλική (Βάσια) Ν. Αναστασίου, Αναπλ. Γραμμ. Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, MSc - Phd, Δικηγόρος και Δημοσιογράφος, είναι ένα από τα νέα και δυναμικά στελέχη του κόμματος. Κρατάει αποστάσεις από τον ξύλινο πολιτικό λόγο και κάνει λόγο για ένα απαρχαιωμένο πολιτικό σύστημα. Ασχολήθηκε με τη πολιτική γιατί το χρωστάει στη γενιά της και όπως λέει δεν θα κάνει τη χάρη στους “δράκουλες” για να πάει σπίτι της. Δεν “μασάει τα λόγια της”  για τις αιτίες που το  ΚΙΝ.ΑΛ  δεν ανεβαίνει δημοσκοπικά  και καλεί τους συντρόφους της να αφήσουν “τη σκιά των γραφείων”.

-Με όλα όσα έχουν συμβεί και άλλα τόσα που αναμένονται πως ατενίζετε την νέα χρονιά και τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα ;


Μια καλή αρχή θα ήταν να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της. Δηλαδή, να συνειδητοποιήσει ο κύριος Μητσοτάκης ότι το επιτελικό κράτος που οραματίστηκε έχει αποτύχει στην πράξη. Όταν ο πρωθυπουργός αποδεχθεί ότι η κυβέρνησή του δεν τα έκανε όλα καλά στις κρίσεις που συνεχίζουν να μαστίζουν την χώρα, θα είναι πλέον σε θέση να ακούσει το διαχρονικό αίτημα των Ελλήνων για εθνική συνεννόηση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, από την εξωτερική πολιτική και τα υγειονομικά θέματα, έως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πολιτική προστασία. Τα προβλήματα που μας απασχολούν σήμερα μόνο με ενότητα και συνεννόηση αντιμετωπίζονται, για να μη τα φορτώσουμε κι αυτά στις πλάτες των επόμενων γενεών.  Πάνω από όλα ας είμαστε πατριώτες.


-Αν μπορούσατε να αποστασιοποιηθείτε από την κομματική σας ιδιότητα, πως θα περιγράφατε το πολιτικό κλίμα στην χώρα μας; 


Ένα απαρχαιωμένο και βρόμικο πολιτικό σύστημα που οδηγεί σε εύλογα απαξιωτικό κλίμα. Το ότι ανήκω σε ένα κόμμα δεν σημαίνει ότι ενστερνίζομαι και όλες τις επιλογές του. Πολλές φορές έχω διαφωνήσει σε πολιτικές γραμμές και ακόμα και στην ίδια την έννοια της πολιτικής γραμμής. Προφανώς για να ανήκουμε στην ίδια ιδεολογία έχουμε κοινές αξίες και πεποιθήσεις. Δεν θα δεχτώ ποτέ να με «δασκαλέψουν» στο τι θα πω. Αυτά είναι τακτικές των ανασφαλών και των λίγων. Το πολιτικό κλίμα που είναι αρνητικό απέναντι σε όλους τους πολιτικούς είναι ακριβώς το κλίμα που τους αξίζει αν θέλετε την γνώμη μου. 


-Η πλειοψηφία των νέων στη χώρα μας, γυρίζουν την πλάτη στη πολιτική. Θεωρείτε  ότι η στάση αυτή ότι είναι αναστρέψιμη; 


Ρεαλιστικά και ιστορικά ο κόσμος άλλαξε μόνο με πόλεμο ή επανάσταση. Αυτήν την στιγμή έχουμε πόλεμο εντός των πολιτικών κομμάτων μεταξύ των παλιάς κοπής πολιτικών και των καινούριων (όχι απαραίτητα μόνο νέων) ανθρώπων και απομένει να δούμε ποιος θα κερδίσει. Δυστυχώς όσο εκλείπουν τα υγιή και «φρέσκα» πρότυπα από τα κόμματα τόσο οι νέοι άνθρωποι θα απομακρύνονται από την πολιτική. Εγώ στηρίζω διακομματικά τα νέα παιδιά και τους ανθρώπους της κοινωνίας. Η λέξη που ακούω δικαιολογημένα από συνομήλικους μου που εγκατέλειψαν την πολιτική στην πορεία είναι «σιχάθηκα».


-Το “brain drain” αποτελεί μια μεγάλη πληγή για τη χώρα. Τι είναι αυτό που εσάς σας κρατάει στην Ελλάδα και  πως θα επιστρέψουν οι πιο πολλοί από αυτούς που έφυγαν;


Αυτό που έχω να πω στην εκάστοτε Κυβέρνηση είναι «δώστε κίνητρα». Καλώς ή κακώς το μέλλον μας ανήκει σαν γενιά. Αν δεν σταματήσουν να διοικούν άνθρωποι που ηλικιακά είναι irrelevant με το μέλλον, δεν θα δοθούν ποτέ πραγματικά κίνητρα στους φίλους μας ή στα παιδιά σας να γυρίσουν. Η Ελλάδα δεν έδιωξε τα παιδιά της. Οι κακές πολιτικές μέχρι και σήμερα από τα πολιτικά κόμματα έδιωξαν τα Ελληνόπουλα. 


-Είστε μια  νέα, σύγχρονη και επιτυχημένη γυναίκα. Γιατί ασχολείστε με την πολιτική και ειδικά με το Κίνημα Αλλαγής;


Γιατί έρχονται στιγμές σαν αυτήν που έζησα πρόσφατα να μου θυμίσουν ότι υπάρχει ελπίδα. Αναφέρομαι στην καταπληκτική συσπείρωση της γενιάς μου και το κίνημα εθελοντισμού που παρατηρήσαμε να αναπτύσσεται τόσο έντονα τις τελευταίες μέρες με τις πυρκαγιές. Δεν θα δεχτώ να ξανακούσω ότι η γενιά μου είναι “απολιτικ”. Δεν υπάρχει πιο πολιτικοποιημένη γενιά από εμάς γιατί η πραγματική πολιτική είναι ο εθελοντισμός και η κοινωνική προσφορά στον συνάνθρωπο. Ασχολούμαι λοιπόν με την πολιτική γιατί το χρωστάω στην γενιά μου. Δεν θα κάνω την χάρη στους «δράκουλες» να πάω σπίτι μου. Όσο για το Κίνημα Αλλαγής κ. Αντωνόπουλε εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Είμαι Κεντροαριστερή και σοσιαλίστρια. Θα ακολουθώ το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του λαού όπου κι αν είναι αυτό. 


-Γιατί το Κίνημα Αλλαγής παρά τις προσπάθειες που καταβάλει δεν μπορεί να ανασάνει δημοσκοπικά;


Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να εκφράσει πιο ριζοσπαστικό και αντιδεξιό λόγο εάν θέλει να είναι συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να συσπειρώσει και όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που έφυγε και αναζήτησε αλλού πολιτική έκφραση. Αυτό δεν θα γίνει στρογγυλεύοντας τις γωνίες. Σε επίπεδο νεανικών κοινών καλώς ή κακώς εάν δεν αποσυρθούν τα «παλιά» και ταυτισμένα με αμαρτίες πρόσωπα και δεν αντικατασταθούν από πραγματικά παιδιά της κοινωνίας με όνομα, επώνυμο και επάγγελμα, δεν θα εμφανιστεί σαν θαύμα κάποια ανοδική τάση στα νούμερα. Η εποχή της κομματικοποίησης έχει τελειώσει και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πλέον μιλάμε για πολιτικοποίηση και όχι κομματικοποίηση αλλά και για τους λεγόμενους «προσωπικούς σταυρούς». Ας υψώσει καθένας από εμάς το ανάστημα μας και ας αναμετρηθούμε εκεί έξω στην κοινωνία και όχι στις σκιές των γραφείων του κάθε κόμματος. Όταν σταματήσουν να το φοβούνται αυτό στο Κίνημα Αλλαγής τότε ίσως ανέβουν τα νούμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου