Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

The ReMARKables: Η Νικόλ Κουτροπούλου, Ιδρύτρια-Προέδρος Δ.Σ. του ''LAW POSTS EU'', μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News

 


THE REMARKABLES...

Η νεαρά κυρία Νικόλ Κουτροπούλου,

Ιδρύτρια-Προέδρος Δ.Σ. του ''LAW POSTS EU'' και Νομικός,

μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά

και το Off The Record News 


- Από το Μάρτιο που είχαμε ξανακάνει συνέντευξη, φαντάζομαι έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στη ζωή σου. Σε τι φάση σε βρίσκει η νέα σεζόν;


Καταρχάς σε ευχαριστώ και πάλι που μου δίνεις τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τον κόσμο για ακόμη μια φορά. Για έμενα αυτή η περίοδος είναι αρκετά απαιτητική και πιεστική, καθότι τρέχουν πολλά γεγονότα ταυτόχρονα και παράλληλα. Οι σπουδές μου στη Νομική βρίσκονται σε καλό δρόμο και μάλιστα πριν λίγες ημέρες ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου στο Université catholique de Louvain στο τομέα του Διεθνούς Δικαίου.


- Πριν λίγους μήνες είχα συμμετάσχει σε μία εκδήλωση, της κοινότητας που έχεις ιδρύσει. Αυτό αποτέλεσε για εμένα μια ξεχωριστή εμπειρία, επομένως θα ήθελα να μας ενημερώσεις για τις επόμενες δράσεις και τα μελλοντικά σχέδια της κοινότητάς σου.


Αρχικά είμαι πολύ χαρούμενη, διότι ετούτες τις μέρες το Law Posts EU κλείνει ένα χρόνο από την ίδρυσή του. Γι’ αυτό επιστρέψαμε ανανεωμένοι και με κάποιες βασικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τους τομείς Δικαίου, οι οποίοι διαρθρώθηκαν εκ νέου. Συνεπώς, δημιουργήθηκαν τρεις βασικές ομάδες και ταξινομήθηκαν ως εξής: Ευρωπαϊκό, Διεθνές και Ελληνικό Δίκαιο. Αυτές οι κατηγορίες, θα διακλαδίζονται σε υποενότητες και θα ασχολούνται με διάφορους τομείς του εκάστοτε Δικαίου. Αναφορικά με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της κοινότητάς μας, σας υποσχόμαστε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία θα ανακοινώσουμε προσεχώς.


- Είσαι ένα άτομο με έντονη κοινωνική ενσυναίσθηση και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι απόψεις σου τόσο για τα κοινά, όσο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα. Μίλησε μας, λοιπόν, για ένα ζήτημα που είναι καθόλα επίκαιρο και με μεγάλη έκταση και αυτό δεν είναι άλλο από τον ρόλο της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία.


Για πολλούς το θέμα αυτό είναι δυσεπίλυτο, αφού μέχρι και σήμερα, τόσο η κοινωνική θέση της γυναίκας, όσο και η φύση της σαν οντότητα, είναι δύο πράγματα που αμφισβητούνται. Αν και οι γυναίκες έχουν διανύσει τόσο δρόμο καταρρίπτοντας πολλά εμπόδια και κοινωνικά στερεότυπα, ο σεβασμός τους είναι αμφισβητούμενος ακόμη και σήμερα. Καίτοι βρίσκονται σε συνεχή ”μάχη” με σκοπό να καταφέρουν να αποκτήσουν βασικές ελευθερίες, όχι μόνο στην θεωρία, αλλά και στην πράξη. Είναι ισοδύναμο μέλος μέσα στη κοινωνία με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που παρέχονται και επιβάλλονται αντίστοιχα σε κάθε πολίτη. Η διάκριση μέσα στο πέρασμα του χρόνου σταδιακά εξαλείφεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μελανά σημεία ή ανάρμοστες συμπεριφορές απέναντι στο γυναικείο φύλο.


- Κατά την γνώμη σου, πιστεύεις ότι η ελληνική κοινωνία έχει αποδεχτεί πλήρως τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή;


Οι γυναίκες ακόμη και εν έτει 2021 βιώνουν καταστάσεις που φθείρουν την προσωπικότητά τους, όπως για παράδειγμα, γεγονότα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, κατώτερη αμοιβή και καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Αυτό, βεβαίως, είναι φαινόμενο, το οποίο παρατηρούμε και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει κοινωνοί αποτρόπαιων και διεφθαρμένων εγκλημάτων με πολυάριθμες γυναίκες ως θύματα. Ειδικότερα στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές δολοφονίες γυναικών, από τους ίδιους τους τους συζύγους. Εδώ να αναφέρουμε, ότι δημιουργείται ένα τεράστιο debate, για το αν θεωρείται ανθρωποκτονία ή γυναικοκτονία. Το ευτύχημα είναι όμως, ότι οι άνδρες μετά από αυτά τα εγκλήματα, έλαβαν σταθερή θέση δίπλα στις γυναίκες, στηρίζοντας τες και δίνοντας τους βήμα, αφού και ίδιοι έφτασαν σε σημείο απορίας αλλά και απόγνωσης με τους άνδρες, εκείνους που γίνονται στυγεροί εγκληματίες με θύματα τις γυναίκες τους.


- Περιέγραψε μας με λίγα λόγια την ζωή στο εξωτερικό, αλλά και την ζωή στην Ελλάδα υπό το δικό σου πρίσμα. Πως είναι οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες;


Αυτή είναι μια ερώτηση, που μου την κάνουν αρκετά συχνά. Η ζωή στο εξωτερικό έχει πολλές διαφορές με την Ελλάδα, τόσο σε βιοτικό, όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Σε γενικές γραμμές, η ζωή είναι πιο ήρεμη, και πολύ τακτοποιημένη, κάτι που μερικές φορές την κάνει ανιαρή. Οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες έχουν μια συγκεκριμένη ροή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρουσιάζονται περιστατικά, τα οποία διαταράσσουν την ειρήνη ή την κοινή γνώμη. Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ωστόσο, ερχόμενη φέτος το καλοκαίρι για διακοπές, συνειδητοποίησα ότι η ζωή έχει αλλάξει αρκετά. Ίσως, σε αυτό συνέβαλε και η πανδημία, στο να οργανωθεί καλύτερα η χώρα και να εξευρωπαϊστεί ο λαός. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε επουδενί να πούμε, ότι όλα τα προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως.  


- Νικόλ, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου κι εύχομαι πολλές επιτυχίες και την επόμενη φορά, να επανέλθεις με τόσο ωραία νέα!


Σε ευχαριστώ Θωμά για την υπέροχη συνέντευξη!






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου