Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

The ReMARKables: Η Εύα Κυριακίδου, Ιστόρικος/Διέθνολογος και Μέλος των YOUNG LIBERALS GREECE μιλά στο Off The Record News και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά


The ReMARKables (Συνέντευξη Vol. 160!!!): Η νεαρά κυρία Εύα Κυριακίδου, Ιστόρικος και Διέθνολογος και Μέλος των YOUNG LIBERALS GREECE (ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ) μιλά στο Off The Record News και τον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά 


Μίλησε μας για σένα αγαπητή φιλη! Σπουδές, επάγγελμα, οικογένεια - καταγωγή - ρίζες, ελεύθερος χρόνος και χομπι, κοινωνικοπολιτική ενασχόληση.


Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε σήμερα και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία να μεταδώσετε στο ευρύ κοινό τη φωνή νέων ανθρώπων μέσα από τη σελίδα σας.  Το όνομά μου είναι Κυριακίδου Εύα και είμαι 26 ετών. Όπως προκύπτει από το επώνυμό μου η καταγωγή μου είναι από τον Πόντο, κατά το ήμισυ βέβαια. Νοητικά, ωστόσο, η σύνδεσή μου με το ποντιακό στοιχείο είναι εγγύτερη, καθώς ο ποντιακός Ελληνισμός, η  μακρόχρονη και πολύπαθη ιστορία και η παράδοσή του, όχι μόνο μου εγείρουν το ενδιαφέρον, αλλά μου προκαλούν από παιδί  έντονη συναισθηματική συγκίνηση και θαυμασμό. Ακαδημαϊκά, σπούδασα  στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, οι οποίες άπτονται του κλάδου των Διεθνών Σπουδών και εξειδικεύονται στο ζήτημα των Στρατηγικών Σπουδών και της Διεθνούς Πολιτικής, τις ολοκλήρωσα στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή έχω εργαστεί επί σειρά ετών ως φιλόλογος σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης, ενώ, παράλληλα, έχω συνεργαστεί με ποικίλους ακαδημαϊκούς φορείς σε ερευνητικές εργασίες και εκπαιδευτικές δράσεις. Τον ελεύθερο χρόνο μου, όσος απομένει δηλαδή, τον κατανέμω μεταξύ ζεστών οικογενειακών και φιλικών συναντήσεων, άθλησης και εθελοντικής δράσης. Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτει και η συμμετοχή μου ως μέλους στους Young Liberals Greece, μία ενασχόληση για την οποία τρέφω ιδιαίτερο ενθουσιασμό, όχι μόνο για τη δράση της ομάδας, για την οποία θα μιλήσουμε εκτενέστερα παρακάτω, αλλά πρωτίστως για την ποιότητα των ανθρώπων της. 

Πες μας για την δράση και την ποιότητα, για τις κινήσεις και την ιδεολογία των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ; 


Οι Ελεύθεροι Νέοι Ελλάδος (Young Liberals Greece) είναι ακριβώς αυτό που αναγράφει το όνομά τους. Πρόκειται για τη φιλελεύθερη πολιτική νεολαία της Ελλάδας, η οποία δε φέρει κανένα κομματικό πρόσημο και ασπάζεται τις φιλελεύθερες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελεύθερης οικονομίας. Στόχος μας είναι να ενσκήψουμε ως νέα γενιά στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, να εντοπίσουμε γόνιμες λύσεις σε αυτά, να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις και τις παθογένειες της χώρας μας, να ενισχύσουμε τις φιλελεύθερες αξίες στο ελληνικό γίγνεσθαι και τέλος, να αξιώσουμε την αναβάθμιση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές στερέωμα. Σύμμαχο στην προσπάθειά μας αποτελεί η συνεργασία μας με τις φιλελεύθερες ομάδες άλλων κρατών στο πλαίσιο της συμμετοχής μας ως πλήρους μέλους στην Ευρωπαϊκή Φιλελεύθερη Νεολαία (LYMEC), ήτοι στην ευρωπαϊκή ομπρέλα των φιλελεύθερων ομάδων των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και στη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλελεύθερων Νέων (IFLRY). Το φάσμα των δράσεων της ομάδας είναι ευρύ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ετήσια Φιλελεύθερη Ακαδημία, ποικίλα σεμινάρια και workshop, καθώς και την υποστήριξη δράσεων που ενισχύουν το διάλογο μεταξύ των μελών της κοινωνίας των πολιτών, με πρόσφατο παράδειγμα τη συμμετοχή και στήριξή μας στο 2ο Βαλκανικό  Φόρουμ νέων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Ασφαλώς, πολύτιμος αρωγός μας στην υλοποίηση του οράματος για τη διάδοση των αξιών του φιλελευθερισμού είναι το Friedrich Naumann Stiftung für die Freiheit.


Θεωρείς ότι τα στερεότυπα ως προς τη συμμετοχή της σύγχρονης γυναίκας στα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή, κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν αρχίσει να υποχωρούν;


Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνίες είχαν οικοδομηθεί μέχρι σήμερα σε μία πατριαρχική βάση, η οποία, εξαιτίας της προσήλωσής της σε αναχρονιστικές προκαταλήψεις, περιόριζε τη θέση της γυναίκας στην πολιτική και κοινωνική ζωή ή καθιστούσε τη γνώμη της ήσσονος σημασίας. Σήμερα ο βαθμός συμμετοχής της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων σαφώς έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το παρελθόν σε όλα τα επίπεδα που αναφέρεις, όχι όμως και εξισωθεί σε σχέση με το ποσοστό που καταλαμβάνει σε αντίστοιχες θέσεις το ανδρικό φύλο. Ακόμα, παρά την σχετική αριθμητική ενίσχυση, οι προκαταλήψεις αναφορικά με τη θέση της γυναίκας σε νευραλγικές θέσεις εκτιμώ πως εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να υφίστανται και μάλιστα, τις ασπάζονται τόσο άνδρες όσο και κάποιες γυναίκες. Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως αυτή της Φινλανδίας ή της Νέας Ζηλανδίας αντίστοιχα. Ο κανόνας, ωστόσο, των σύγχρονων κρατών επιβάλλει ακόμα την ανδρική υπεροχή όταν πρόκειται για την ανάληψη θέσεων ‘’ισχύος’’. Σε εθνικό επίπεδο, δε, θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει απαλλαγεί πλήρως από τα στεγανά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στη σημερινή ελληνική Βουλή μεταξύ των 300 βουλευτών, το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών υπερβαίνει μετά βίας το 19%, πράγμα που αναδεικνύει ρητά πως στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την άρση των προκαταλήψεων φύλου και την ‘’ψήφο εμπιστοσύνης’’ σε μία πραγματικά ισόποσα κατανεμημένη πολιτική σκηνή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όμως, όταν εν έτει 2021 παρατηρείται σε επίπεδο κοινωνικού ιστού έξαρση των γυναικοκτονιών και της βίας κατά των γυναικών, η μητρότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως τροχοπέδη για την ανέλιξη μίας γυναίκας στην κλίμακα ηγεσίας, η άρνηση αυτής επισείει ποικιλόχρωμους μειωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος της και η απάντηση σε μία επαγγελματικά φιλόδοξη γυναίκα εξακολουθεί να περιλαμβάνει τη φράση «πήγαινε στην κουζίνα σου» καθίσταται εμφανές ότι στον τομέα της γυναικείας ενδυνάμωσης (women empowerment) η ελληνική κοινωνία σήμερα τείνει – και λυπάμαι που το διαπιστώνω αυτό - προς την παλινδρόμηση παρά την πρόοδο.


Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες που επιθυμούν να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις στην κοινωνία, το επιχειρείν, τα ΜΜΕ, την τοπική αυτοδιοίκηση και στην πολιτική;


Να μην πάψουν να διεκδικούν τους στόχους τους, παρά τις οιασδήποτε φύσεως αντιξοότητες. Προσωπικά, μία πεποίθηση που με διακατέχει και προσπαθώ να την εφαρμόζω και η ίδια είναι ότι ένα όνειρο τελειώνει μόνο όταν πάψεις να μοχθείς για αυτό. Όσο, όμως, παλεύεις, τόσο πιο κοντά έρχεσαι σ’ αυτό, καθώς ακόμα και οι αποτυχίες ή τα εμπόδια σου δίνουν χρήσιμα διδάγματα και σου υποδεικνύουν νέους δρόμους να ανοίξεις. 


Μια φωτεινή και αισιόδοξη σκέψη σου για το αύριο...ως μορφωμένη και καταρτισμένη γυναίκα, ως εργαζόμενη και ενεργό άτομο, ως νέο πρόσωπο με αρχές και αξίες! 


Ελπίζω πως η νέα γενιά, σε αντίθεση με τις παρελθούσες, θα αντιληφθεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα οφέλη που προσφέρει η ίση μεταχείριση και εκπροσώπηση όλων των μερίδων της κοινωνίας.  Απέναντι στις τάσεις ατομισμού και ωφελιμισμού της εποχής, προσδοκώ ότι οι νέοι θα αντιληφθούν πως η ελευθερία και η δημοκρατία είναι αποτέλεσμα πλουραλισμού και ενσυναίσθησης προς το συνάνθρωπο. Μόνο έτσι θα μπορέσουν αναλάβουν συλλογική, πολυεπίπεδη και ενεργότερη δράση προκειμένου να οικοδομήσουν μια ουσιαστικά φιλελεύθερη κοινωνία.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου