Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Άντζελα Γκερέκου: Κατά κάποιον τρόπο η επαφή μας με την φύση μας "ψηλώνει"


''Στην αρχαία Ελλάδα, η φύση ήταν ένθεη και απαιτούσε τον σεβασμό του ανθρώπου σε αυτήν, κι εκείνη με τη σειρά της βοηθούσε και προήγαγε την εξέλιξή του... κατά κάποιον τρόπο η επαφή μας με την φύση μας "ψηλώνει" .. 

Στην πιο σύγχρονη ιστορία, τα οφέλη της επαφής με τη φύση στην ψυχική και σωματική υγεία και την ευζωία γνωστοποιήθηκαν από πλήθος διεπιστημονικές έρευνες, ενώ έχει διερευνηθεί και η Βιοφιλία από τον κλάδο της Βιολογίας, που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια γενετική βάση στον άνθρωπο να συνδέεται με τη φύση κι άλλες μορφές ζωής. Εκεί κάπου γεννήθηκε και ο  όρος«Οικοψυχολογία»  το 1996 από τον αμερικανό ιστορικό Theodore Roszak στο βιβλίο του «Η φωνή της Γης».

Ο όρος «Οικοψυχολογία» είναι πολύ καινούριος στην κουλτούρα μας. Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στην ψυχική μας υγεία ομως; 

Πρόκειται για έναν σύγχρονο κλάδο της Ψυχολογίας, που προέκυψε από την ανάγκη να συμπεριληφθεί το φυσικό περιβάλλον στην κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης και συμπεριφοράς. 

Συγχρόνως, επιδιώκει να αναγνωριστεί και να εφαρμοστεί η αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπία αμφότερων σε αυτόν τον πλανήτη...''

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου