Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Ποια στρατηγική ακολουθούν οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης


Στρατηγική Νίκου Ανδρουλάκη #mazi_Μπροστά


Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην στρατηγική της ήρεμης δύναμης. Ακόμη και όταν δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, ακόμη και όταν άλλαξαν τα δεδομένα στην κούρσα με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, έμεινε πιστός στο δόγμα αυτό. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο τον υπερτονισμό του ηγετικού του προφίλ, όπως έκανε αμέσως μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αναποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα είναι υπέρμαχος της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με μεγάλα κοινά, ενίσχυση της τηλεργασίας για αποσυμφόρηση στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τακτικοί έλεγχοι και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας». Επίσης σημειώνει ότι «η δύναμη του Μητσοτάκη είναι ο φόβος μην επανέλθει ο Τσίπρας» και ζητά «να σπάσουμε το φόβο με ένα σύγχρονο κόμμα». Στα εθνικά θέματα λανσάρει τον όρο «πατριωτικός ρεαλισμός». Οπως τονίζει το επιτελείο του, ο Νίκος Ανδρουλάκης «επενδύει σε προσωπικά του πλεονεκτήματα, τα οποία εκφράζουν αιτήματα κυρίαρχα στη βάση της παράταξης: Είναι ο υποψήφιος που μπορεί να εκφράσει καλύτερα βασικά ζητούμενα όπως η ανανέωση, η ενότητα και το διακριτό πολιτικό στίγμα της παράταξης.


Ενώ παράλληλα η δική του εκστρατεία είναι εκείνη με τα ισχυρότερα «κινηματικά» στοιχεία, καθώς στηρίζεται, περισσότερο από κάθε άλλο υποψήφιο, από την στελεχιακή βάση της παράταξης. Αυτούς που – όπως λέει ο ίδιος – «κράτησαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα και θα το πάνε και πάλι ψηλά». Η καμπάνια του Νίκου Ανδρουλάκη με moto το «μαζί-μπροστά», εστιάζει ακριβώς αυτά τα στοιχεία κατά τους συνεργάτες του: Εκφράζει ισχυρότερα το αίτημα ανανέωσης. Αν και είναι μόλις 42 ετών, έχει σημαντική πολιτική διαδρομή, είναι δύο φορές εκλεγμένος Ευρωβουλευτής. Χωρίς παράλληλα να έχει τη φθορά της εξουσίας, χωρίς να έχει συνδυαστεί με τις πολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις που αποδυνάμωσαν το ΠΑΣΟΚ. Οπως λέει ο ίδιος «Ήμουν πάντα στο κέντρο της παράταξης, αλλά συγχρόνως στο περιθώριο της εξουσίας». Μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα της παράταξης. Δεν έχει φύγει ούτε μέρα από τον ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους, και δεν προκαλεί ισχυρές αντισυσπειρώσεις. Η αιχμή για την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ των συνυποψηφίων του Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδου είναι σαφής. Για τις συνεργασίες:


Δεν κοιτάζει ούτε προς τη ΝΔ ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μονο μπροστά. Το να λέει από τώρα κάποιος ότι θα συνεργαστεί με τον ένα ή με τον άλλο είναι λογική δορυφοροποίησης της παράταξης. Ο ρόλος αυτός δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη έχει μια ξεκάθαρη λογική: «Οι κοινωνικές αναφορές της παράταξης είναι πολύ μεγαλύτερες από την εκλογική της αποτύπωση των τελευταίων ετών. Στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικές ενώσεις, σε συνδικαλιστικούς φορείς, οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ δυνάμεις είναι πολύ ισχυρότερες από ό,τι το σημερινό ποσοστό του κόμματος. Οι δυνάμεις αυτές πρέπει να ενεργοποιηθούν. Να σπάσουν κατεστημένα και επετηρίδες και να πάρουν το Κίνημα στα χέρια τους. Αυτές θα φέρουν πίσω απογοητευμένους ψηφοφόρους της παράταξης και όχι τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με την εποχή της παρακμής του κόμματος».


Στις αιχμές για τον ποιον θα τοποθετήσει πρόεδρο της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο ίδιος είναι εξωκοινοβουλευτικός, θέμα για το οποίο ασφαλώς θα ερωτηθεί στο debate, η απάντηση των επιτελών του Νίκου Ανδρουλάκη -χωρίς φυσικά να μπαίνουν σε ονοματολογία - κινείται σε τρία επίπεδα: Πρώτον ότι το γραφείο του θα είναι στη Βουλύ, δεύτερον ότι είναι συνηθισμένη πρακτική σε ευρωπαϊκά κόμματα να μην είναι βουλευτής ο πρόεδρος κόμματος και τρίτον ότι πλησιάζουν οι εκλογές άρα θα είναι βραχύς ο χρόνος που θα εκπροσωπείται από άλλο πρόσωπο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η καμπάνια του Νίκου Ανδρουλάκη θα εστιάσει σε αυτά τα μηνύματα με συνεντεύξεις, ομιλίες, περιοδείες του ιδίου και στοχευμένες δράσεις στα σόσιαλ μίντια.


Στρατηγική Ανδρέα Λοβέρδου #toPASOKMprosta


Ο Α. Λοβέρδος ξεκίνησε επιθετικά, ωστόσο το τελευταίο διάστημα χαμήλωσε αισθητά τους τόνους. Ακολουθεί πιστά την πολιτική της καθαρής γραμμής, των διακριτών θέσεων. Οπως λέει ο ίδιος, «μπορεί κάποιος να με πιστεύει ή όχι, να με συμπαθεί ή να μη με συμπαθεί. Ενα είναι σίγουρο, ότι ξέρει τι λέω. Ποτέ μου δεν κρύφτηκα». Κορωνίδα και κομβικό σημείο είναι η απόρριψη κάθε σεναρίου συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ξεκαθαρίσει ότι τα «ύποπτα σενάρια», όπως τα έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος για προοδευτική διακυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, θα τα κόψει μαχαίρι από το ίδιο βράδυ της εκλογής του.


Οσο για τα σενάρια συντηρητικής διακυβέρνησης που του καταλογίζουν τα χαρακτηρίζει ανοησίες και συκοφαντίες. «Ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς από τους άλλους 5 συνυποψηφίους του θέτει τέτοιο σενάριο, ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης καθώς έχει μιλήσει ανοικτά για αυτοδυναμία» απαντούν στο επιτελείο Λοβέρδου, προσθέτοντας ότι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει γι’ αυτό γιατί δεν τον θέλει πρόεδρο της παράταξης. Σημαία του έχει γίνει επίσης η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του ενώ το μότο του είναι «το ΠΑΣΟΚ μπροστά» και hashtag το μικρό του όνομα #Andreas.


Το επιτελείο του Α. Λοβέρδου σημειώνει ότι η στρατηγική του έχει «καθαρά πολιτικό χαρακτήρα: Θέλει να επικοινωνήσει το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ». Κάνει περιοδείες σε όλη Ελλάδα, επιλέγοντας συνειδητά να βρεθεί σε όλους τους νομούς της χώρας και να σφίξει όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια. Μιλά για το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του και διαμηνύει ότι θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το ίδιο το βράδυ της εκλογικής διαδικασίας αν είναι εκείνος η επιλογή των πολιτών. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσει χώρο και στις κινήσεις που συναπαρτίζουν το ΚΙΝΑΛ.


Κατά το επιτελείο του, δεν καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις κατά αντιπάλων του, δρα και απαντά μόνο πολιτικά. Επίσης «σε αντίθεση με άλλους συνυποψηφίους του, ο Λοβέρδος απευθύνεται στο εθνικό ακροατήριο. Δεν τον αφορά αν όσοι προσέλθουν ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή ό,τιδήποτε άλλο το 2012, το 2015 ή το 2019 καθώς πιστεύει ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές θα οδηγήσει στο γκρέμισμα των κομματικών μηχανισμών». Επιπλέον, όπως λέει το επιτελείο του, δεν τον ενδιαφέρει το προσωπικό, έχει κάνει πολιτική καριέρα, αλλά η μεγέθυνση της παράταξης. Στόχος του είναι να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οπως λέει ο ίδιος, «ο Τσίπρας θα πέφτει, εμείς θα ανεβαίνουμε».


Εξίσου κομβικό σημείο της στρατηγικής του είναι η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Διαρκώς τονίζει για τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί μοντέλο Συμφωνίας των Πρεσπών σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή των εθνικών θεμάτων, όπως π.χ. στα εληνοτουρκικά. Ο Α. Λοβέρδος δίνει έμφαση και στα οργανωτικά. Μιλά για την επόμενη ημέρα, εξαγγέλλει ότι θα τοποθετήσει τρεις αντιπροέδρους, ότι θα δρομολογήσει ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα επί όλων των θεμάτων (και των συνεργασιών με τα άλλα κόμματα) ώστε το κόμμα να είναι ανοικτό και πραγματικά δημοκρατικό. «Ολα από την αρχή, όλα από τη βάση, όλα τα όργανα αιρετά» είναι το οργανωτικό του τρίπτυχο. Τις δημοσκοπήσεις αποφεύγει να τις σχολιάσει, όπως κάνει με συνέπεια τα τελευταία 22 χρόνια.


Τέλος, παράλληλα δεν παραμελεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Οπως λένε συνεργάτες του «ασκεί μεταρρυθμιστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση». Από τη μιά καταγγέλλει για ατολμία την κυβέρνηση για την πανδημία και από την άλλη δεν διστάζει να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του ποινικού κώδικα – παρά την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για «παρών». «Ψήφισε μόνος του υπέρ, δεν φοβήθηκε τη διαφοροποίηση, αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνεται την αντιπολίτευση» σχολιάζουν συνεργάτες του Α. Λοβέρδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου