Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

H Γαλλία στέλνει στρατό στην Ρουμανία - Η Γερμανία στέλνει στρατό στη Σλοβακία - Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία ''ανοίγουν'' τα σύνορα τους σε πολίτες από την Ουκρανία


Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η Γερμανία θα στείλει στη Σλοβακία έναν λόχο. Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (25/2) η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, «αυτό θα γίνει γρήγορα».

Η κυρία Λάμπρεχτ τόνισε ότι η χώρα της θα συνεισφέρει στη δημιουργία μιας «ομάδας μάχης» και στην αεράμυνα. Προηγουμένως, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είχε αναφέρει πως εκτός από την αποστολή πολεμικών σκαφών, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην ανατολική Ευρώπη.

Ακόμη, τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία διπλασίασε τον αριθμό των Eurofighter που σταθμεύουν στη Ρουμανία για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, ενώ έχει διευρύνει και τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιθουανία, φθάνοντας τους 1.000 στρατιώτες.

Γερμανία: «Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο, τώρα!», κάλεσε τον Πούτιν ο Σταϊνμάιερ

«Σταματήστε την τρέλα αυτού του πολέμου! Τώρα!», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα κάνει το καθήκον της για να αποτρέψει τη χρήση βίας εναντίον των εταίρων της στη Συμμαχία».

«Θάνατος, τραυματισμοί, καταστροφή, διωγμός, ταλαιπωρίες, τόσο κοντά μας (…) Ο Πούτιν χύνει το αίμα αυτού του λαού που ονομάζει αδελφό (…) Η σκέψη μας βρίσκεται με τους ανθρώπους στην Ουκρανία που είναι θύματα αυτού του πολέμου», τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και, απευθυνόμενος στον λαό της Ρωσίας, έκανε λόγο για «συνέπειες» που θα υποστεί εξαιτίας των ενεργειών του προέδρου του.

«Τους λέμε: δεν θέλουμε καμία εχθρότητα με τον ρωσικό λαό, αντιθέτως. Αλλά αυτή η αδικία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για αυτό από κοινού με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. «Η Γερμανία θα κάνει το καθήκον της για να αποτρέψει τον Πούτιν από τη χρήση βίας κατά των εταίρων μας στη Συμμαχία. Αυτό θα απαιτήσει πολλά από τους Γερμανούς», προειδοποίησε.

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος κάλεσε τον Πούτιν «να μην υποτιμά τη δύναμη των δημοκρατιών» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας. «Ας μην πιστέψει ούτε για μια στιγμή ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία και στην Ευρώπη αποδέχονται έτσι απλά αυτή τη βαναυσότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να δείξουμε και σε εκείνους στη Ρωσία που θέλουν την ειρήνη, ότι δεν είναι μόνοι. Ας δείξουμε τι είναι σημαντικό για μας: η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η αυτοδιάθεση», πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ.

Ο Μακρον στέλνει στρατο στη Ρουμανια σαν απάντηση στην Ρωσικη εισβολή στην Ουκρανια

Αναλυτικα οι δηλωσεις Εμμανουέλ Μακρον:

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, στο τέλος της συνεδρίασης των 27, χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως ένα «δράμα» που εξακολουθεί να είναι «αδιανόητο πριν από λίγο καιρό».

🇫🇷🇪🇺 ΜΑΚΡΟΝ:Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΑΣ"

— MARIA DENAXA (@MDENAXA) FEBRUARY 25, 2022

Οι κυρώσεις θα στοχεύουν και το καθεστώς της Λευκορωσίας, «συνεργό» της ρωσικής εισβολής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι το πακέτο κυρώσεων που αποφασίστηκε από τους 27 της ΕΕ θα στοχεύσει και το καθεστώς της Λευκορωσίας, που χαρακτηρίζεται ως «συνένοχος» της ρωσικής εισβολής.

Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτών στη Ρουμανία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι «η Γαλλία θα συμμετάσχει» στο ζήτημα των Ουκρανών προσφύγων.

«Θα το κάνουμε ως Ευρωπαίοι, συντονισμένα, υπεύθυνα και ενωμένα», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Η Γαλλία, όπως όλα τα κράτη της ΕΕ και σε συντονισμό με αυτά, θα κάνει το καθήκον της σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λαό της Ουκρανίας και θα καλωσορίσει τους Ουκρανούς

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί χρήσιμο να «αφήσει ανοιχτό τον δρόμο» για διάλογο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πέρασαν σήμερα στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, την ώρα που οι ρωσικοί πύραυλοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν το Κίεβο και η κυβέρνηση καλεί τους άνδρες να παραμείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν.

Πολλοί πρόσφυγες περίμεναν επί ώρες, μέσα στο κρύο, για να φύγουν από την Ουκρανία. Οι ουρές των αυτοκινήτων στις μεθοριακές διαβάσεις εκτείνονταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.

Στην Πολωνία, μια χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα.

Στη Μεντίκα, στη νότια Πολωνία, περίπου 85 χιλιόμετρα από το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα, τροχονόμοι κατευθύνουν την κυκλοφορία και άνθρωποι αγκαλιάζουν τους συγγενείς και φίλους τους που μόλις έφτασαν στην πόλη. Ένας διαδικτυακός χάρτης δείχνει ότι στο ένα τρίτο του δρόμου επικρατεί μποτιλιάρισμα.

«Έρχονται μόνο γυναίκες και παιδιά, γιατί για τους άνδρες απαγορεύεται. Αφήσαμε τους πατεράδες, τους συζύγους μας στο σπίτι και αισθανόμαστε χάλια», είπε η 30χρονη Λουντμίλα. Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για τον σύζυγό της, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα.

Η Ουκρανία απαγορεύει στους άνδρες ηλικίας 18-60 ετών να περάσουν τα σύνορα, αφού μπορεί να επιστρατευθούν.

Η Μάρτα Μπούατς, 30 ετών, από το Λβιβ, είπε ότι δεν επιτράπηκε στον σύζυγό της να περάσει μαζί της στη Μεντίκα. «Στο Λβιβ είναι καλά τα πράγματα, όμως σε άλλες πόλεις… καταστροφή. Το Κίεβο βομβαρδίστηκε, μικρότερες πόλεις βομβαρδίστηκαν, ακούγαμε βόμβες παντού. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει επικίνδυνη η κατάσταση (στο Λβιβ) όπως και στις άλλες πόλεις», πρόσθεσε.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό και τα 3 εκατομμύρια από αυτούς θα κατευθυνθούν στην Πολωνία. Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας εξαντλούνται τα καύσιμα, τα ιατρικά εφόδια και τα μετρητά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ήδη 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής την Κυριακή. Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι οι «27» θα πρέπει να δεχτούν όλους όσοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δεχτούμε χωρίς καθυστέρηση τους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες, τις επιθέσεις», είπε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, 29.000 άνθρωποι πέρασαν στην Πολωνία από την Ουκρανία την Πέμπτη και περίπου οι μισοί είπαν ότι φεύγουν λόγω του πολέμου. Στη Ρουμανία έφτασαν χθες περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί και στη Σλοβακία περίπου 3.000. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, συνολικά οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 19.000.

Ο Μίχαλ Μίλνιτσου, ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας Ποντκαρπάσκι, στη νότια Πολωνία, είπε ότι οργανώνονται προσωρινοί καταυλισμοί για όσους φτάνουν στη χώρα. «Οι περισσότεροι συνεχίζουν την πορεία τους προς άλλες περιοχές σε όλη την Πολωνία, αφού φάνε ένα ζεστό γεύμα», είπε στο πρακτορείο PAP.

Στα σύνορα με τη βόρεια Ρουμανία, οι γυναίκες έκλαιγαν ενώ αποχαιρετούσαν τους άνδρες συγγενείς τους και ξεκινούσαν για το Σιγέτου Μαρματιέι, μια απομονωμένη πόλης στις όχθες του ποταμού Τίσα. Μεγάλες ουρές είχαν σχηματιστεί καθώς τα αυτοκίνητα περίμεναν για να επιβιβαστούν στο φεριμπότ για να περάσουν τον Δούναβη και να φτάσουν στην Ισακέα, μια πόλη ανάμεσα στη Μολδαβία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη Σλοβακία, οι αρχές καλούσαν τους ανθρώπους να δώσουν αίμα και έστησαν νοσοκομεία με 5.380 κλίνες για τον στρατό ή το ΝΑΤΟ.

Σε όλη την κεντρική Ευρώπη, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εθελοντές αναρτούν μηνύματα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να βρουν σπίτια και μεταφορικό μέσο για όσους φτάνουν από τα σύνορα. Ακτιβιστές έστησαν καντίνες με φαγητό και αναψυκτικά ενώ κτηνίατροι προσφέρθηκαν να φροντίσουν τα ζώα συντροφιάς των προσφύγων.

Στην Πολωνία και τη Ρουμανία οι αρχές ήραν τους κανόνες καραντίνας για όσους φτάνουν από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, από σήμερα, οι Ουκρανοί μπορούν να εμβολιαστούν για την Covid-19 στην Πολωνία.

Η Ουγγαρία ανέφερε ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τους πολίτες τρίτων χωρών, όπως του Ιράν ή της Ινδίας, που φεύγουν από την Ουκρανία. Θα τους δεχτεί ακόμη και αν δεν διαθέτουν βίζα και θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Ντέμπρετσεν.

Η Βουλγαρία άρχισε να εκδίδει διαβατήρια για τους πολίτες της που βρίσκονται στο Κίεβο και χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ έστειλε τέσσερα λεωφορεία για να απομακρύνει όσους το επιθυμούν. Περίπου 250.000 Βούλγαροι ζουν στην Ουκρανία.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου