Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

The ReMARKables: Η συντάκτρια νομικών και κοινωνικών θεμάτων, νεαρά κυρία Εύα Κυριτσάκα, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News



The ReMARKables, Συνέντευξη Vol. 209: Η ανερχόμενη Νομικός και Συντάκτρια νομικών και κοινωνικών θεμάτων, νεαρά κυρία Εύα Κυριτσάκα, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News BlogSpot


Με τί ασχολείσαι Εύα αυτόν τον καιρό;


Είμαι φοιτήτρια της Νομικής Επιστήμης και παράλληλα είμαι συντάκτρια νομικών και κοινωνικών θεμάτων σε μία ιστοσελίδα που ασχολείται κυρίως με θέματα Ελληνισμού, το greekhumans.com.


Πώς κρίνεις την παρουσία και τον ρόλο της γυναίκας του σήμερα αγαπητή φίλη;


Η παρουσία της γυναίκας σήμερα είναι πιο ενεργή και δυναμική. Έχει πολυδιάστατους ρόλους τους οποίους καλείται να φέρει εις πέρας και να διατηρήσει τις ισορροπίες της. Θεωρείται ισότιμο μέλος σε κάθε τομέα : στον οικογενειακό, στον εργασιακό, στον εκπαιδευτικό, στον πολιτικό, στον πολιτιστικό και γενικώς στην κοινωνία και έχει την δυνατότητα να ανελιχθεί, αφού βλέπουμε ότι καταλαμβάνει ηγετικές και διευθυντικές θέσεις. Υπάρχει ισοτιμία και αξιοκρατία φαινομενικά τουλάχιστον, καθώς πιστεύω πως χρειάζεται να κάνουμε αρκετά βήματα ακόμη και να αναθεωρήσουμε τις ιδέες μας, για να αποβληθεί κάθε διαχωρισμός. Η γυναίκα, όμως, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει και να αποδώσει στους διαφορετικούς ρόλους της ξεχνά συχνά τον εαυτό της. Κάθε άνθρωπος, για να είναι δοτικός, θα πρέπει πρωτίστως να είναι υγιής, ξεκούραστος και πλήρης, ώστε η δοτικότητα να είναι επιλογή, να γίνεται με χαρά και ηρεμία, χωρίς πιέσεις και αποξένωση από αυτό που είναι ατομικά και χωρίς να υπάρχει κατάχρηση από το περιβάλλον του. Θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του, να του αφιερώνει χρόνο και να δίνει σημασία στις επιθυμίες του και στην προσωπική του βελτίωση. Δοτικότητα δεν σημαίνει ότι αφαιρούμαστε, αλλά ότι μοιραζόμαστε. Χαίρομαι, όμως, που έστω και με αργά βήματα η γυναίκα αρχίζει να απενοχοποιεί την ενασχόληση με τον εαυτό της, να βρίσκει την φωνή της, να διεκδικεί τα όσα αξίζει και να πετυχαίνει τα όσα επιθυμεί με το αδιαμφισβήτητο σθένος που την χαρακτηρίζει.


Ποιό το μεγάλο θετικό της Ελλάδας μας, γενικά και καθολικά, κατά την κρίση σου;


Νομίζω πως το λαμπρό παρελθόν της Ελλάδας μας και ο καθοριστικός ρόλος του παγκοσμίως είναι η καλύτερη απάντηση. Είναι γιγαντιώδης και ασύλληπτη η προσφορά της ελληνικής γλώσσας, της φιλοσοφίας των Αρχαίων Ελλήνων, τεράστια τα επιτεύγματα των προγόνων μας και η συνεισφορά αυτών στις επιστήμες, στους πολιτισμούς και στις κοινωνίες εν γένει.


Ποιό το μεγάλο αρνητικό επίσης...


Η σταδιακή απομάκρυνσή μας από αυτό το παρελθόν. Το παρελθόν δεν είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό από το μέλλον. Η ιστορία είναι μία αέναη πορεία που αξιοποιεί τις παλιές βάσεις, για να δημιουργήσει καινούριες. Αυτό ίσως το έχουμε ξεχάσει. Θα ήταν ωφέλιμο να στρέψουμε την προσοχή μας στους λαμπρούς ανθρώπους του πολιτισμού μας και να ακούσουμε μέσα από την παρακαταθήκη τους όσα έχουν να μας διδάξουν.


Θα αλλάξει κάτι προς την θετική έννοια με την συμμετοχή των νέων στα κοινά; 


Φυσικά! Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους με γνώσεις, αξίες, ιδέες και διάθεση για την εφαρμογή αυτών βασιζόμενοι στο κοινό καλό. Ανθρώπους οι οποίοι θα αφουγκράζονται ουσιαστικά τα προβλήματα και τις ελλείψεις και θα βρίσκονται δίπλα στους συνανθρώπους τους πράττοντας το κατά συνείδησιν και όχι το κατά συμφέρον. Ανθρώπους που θα αποτελέσουν θετικά πρότυπα, προτάσσοντας την αλληλεγγύη, την καλοσύνη και την δημιουργικότητα. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να περάσουμε από το ιδεατό κομμάτι στις ειλικρινείς πράξεις και κινήσεις. 


Τί έχεις να πεις για την αύξηση της ενδοικογενειακής βίας;


Η ενδοικογενειακή βία έχει πολλές πτυχές και δυστυχώς σε περιόδους αστάθειας, όπως είναι και η πανδημία, αυξάνεται δείχνοντάς μας ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε κάθε πιεστική κατάσταση αναδύεται. Είναι πολύ δύσκολο τα θύματα να αποβάλουν τον φόβο και να βρουν την δύναμη να μιλήσουν, και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας παρέχοντάς τους ασφάλεια. Χρειαζόμαστε στήριξη των εγκαταστάσεων προστασίας των θυμάτων, καθώς και ενσυνείδητους ανθρώπους οι οποίοι θα δρουν με συμπόνια και δεν θα συγκαλύπτουν ανάλογα περιστατικά, αφού είναι σημαντικό τα θύματα να γνωρίζουν πως, εάν ζητήσουν βοήθεια αυτή θα τους δοθεί. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν πως δεν αξίζουν για κανέναν λόγο ανάλογες συμπεριφορές και πως δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν να τους ασκεί οποιαδήποτε μορφή βίας!


Μία σκέψη σου, φωτεινή και αισιόδοξη, για το αύριο!


Να μην χάνουμε το θάρρος μας και την όρεξη για ζωή! Και κατά την γνώμη μου αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την δημιουργία. Ό,τι μορφή δίνει ο καθένας σε αυτή την λέξη! Δημιουργία είναι και η προσφορά! Να συνεχίζουμε να παλεύουμε όλοι μας, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, για ό,τι μας δίνει ζωή, για ό,τι μας χαρακτηρίζει, μας χαροποιεί και μας δίνει έναυσμα και δύναμη κάνοντας εμάς και τον κόσμο πιο όμορφο! 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου