Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Γιώργος Σ. Ντούρος: Διεκδικώ την εκλογή μου στη Νομαρχιακή Επιτροπή ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ του Βορείου Τομέα Αθηνών και εν συνεχεία την εκλογή μου ως Γραμματέα


O Γιώργος Σ. Ντούρος μιλά στον Χαράλαμπο (Μπάμπη) Καραγεωργίου 


Διεκδικείς την επανεκλογή σου στην θέση του Γραμματέα της μεγαλύτερης Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα αυτή του Βόρειου Τομέα των Αθηνών. Ποιο είναι το πλάνο που έχεις ενδεικτικά για την επόμενη ημέρα; 


Αρχικά να διευκρινίσω ότι διεκδικώ την εκλογή μου στη Νομαρχιακή Επιτροπή του Βορείου Τομέα Αθηνών και εν συνεχεία την εκλογή μου ως Γραμματέα. Το 2018 όταν ανέλαβα για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη θέση, ένιωσα την ευθύνη που μας μεταλαμπάδευσε η αείμνηστη Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά. Με ορόσημο τις αρχές του καταστατικού μας χάρτη και το βάρος της ευθύνης των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν, πορεύτηκα. Έχω πάντα στο μυαλό μου, τη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου πως ερχόμαστε από μακριά για να πάμε μακριά. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου αντιμετωπίσαμε για πολλοστή φορά, πολλές ευθύνες και τολμώ να πω πρωτόγνωρες προκλήσεις, που σημάδεψαν την παγκόσμια οικονομία. Το πρωτοφανές ήταν ότι στερηθήκαμε ελευθερίες, για τις οποίες διαχρονικά έχουν δοθεί γενναίοι αγώνες. Η διαχείριση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης για το σύγχρονο δυτικό κόσμο, σε συνδυασμό με την έξοδο της Χώρας μας από τη σκληρή δεκαετία της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δεν μας άφησε πολλά περιθώρια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ήμουν δίπλα σε κάθε συμπολίτη μου στο Βόρειο Τομέα. 


Η επόμενη μέρα θέλω να μας βρει όλους μαζί, να εργαζόμαστε με σύνεση θέτοντας σε εφαρμογή τις πολιτικές μας ιδέες και δίνοντας λύση σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.  Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει αρκετά ώστε μιλήσουμε στους πολίτες σε άλλη βάση.  Η δουλειά μας,  απαιτεί καθημερινή ζύμωση με τον κόσμο, πολίτες κάθε κοινωνικής διαστρωμάτωσης και ηλικίας, εργαζόμενους, επιχειρηματίες κ.ο.κ. Να δράσουμε με όρους κοινωνικής ευθύνης, μακριά από απαρχαιωμένα μοντέλα. Συχνά δημιουργείται μια στρεβλή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και αυτό συμβαίνει από εμάς τους ίδιους ως η εύκολη λύση. Πέρα από όρους πολιτικού μάρκετινγκ πρέπει να συν διαμορφώσουμε νέους όρους κοινωνικής πολιτικής, για μια κοινωνία που θα συμμετέχει ενεργά, θα έχει λόγο, δίκαιη και που δεν θα γίνεται βορρά στην εκμετάλλευση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.  Στον εργασιακό χώρο οι τεχνολογικές εξελίξεις μας έχουν προλάβει και πρέπει να διαμορφώσουμε νέους όρους και συνθήκες. Η συνεχής κατάρτιση και η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα απευθύνεται σε πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι είναι το πρώτο βήμα. Θα πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση σε πηγές γνώσης και πληροφόρησης. Θέλουμε να κάνουμε απλούστερη τη ζωή των συμπολιτών μας. Το τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τον κατώτατο μισθό, κανείς όμως δεν ασχολείται με τη δυσκολία του να δραστηριοποιείται κανείς επιχειρηματικά στην Ελλάδα.  Απαιτούνται συνθήκες που θα επιτρέψουν σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν αποδοτικά, προσφέροντας θέσεις εργασίας. Η αντίληψη περί υψηλού κόστους εργασίας είναι πέρα για πέρα στρεβλή και δημιουργεί συνειδήσεις. Θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση στη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του πολίτης, προχωρήσαμε σε ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών χωρίς όμως να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Έπειτα το κόστος ενέργειας, έχει κάνει τα ελληνικά νοικοκυριά να υποφέρουν σε μια χώρα που κανονικά θα έπρεπε παράγει τη δική της ενέργεια, απαιτούνται δήμοι και περιφέρειες με διακριτές θεσμικές εξουσίες.  Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και για να δώσουμε λύσεις θα πρέπει να μιλήσουμε σύγχρονους όρους. 


Τι λαμβάνεις εσύ την άνοδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις μετρήσεις; Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει ως κυβερνητική επιλογή; 


Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα στις καρδιές των Ελλήνων. Ο κόσμος μας παρακολουθεί, έχει ανάγκη να πιστέψει ξανά σε εμάς και είναι χρέος μας να μην τον απογοητεύσουμε. Απέναντι στο δίπολο ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος έχει ανάγκη από απτές κατανοητές, αληθινές προτάσεις που θα τον βγάλουν από χαοτικές κυβερνητικές επιλογές. Από την πολιτική και κυρίως τους Πολιτικούς για να ακριβολογώ απουσιάζει το όραμα.  Όραμα όμως δεν σημαίνει απλώς ονειρεύομαι ακροβατώντας στο πουθενά, αλλά εργάζομαι σκληρά, έχω επίγνωση των δυνατοτήτων μου και συνεργάζομαι ώστε να αποδώσω το 100/100 αυτών. Σε καμία περίπτωση το Όραμα δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη στρεβλή πραγματικότητα, του να κουκουλώνουμε τις παθογένειες του Ελληνικού Συστήματος και να μην αναλαμβάνουμε την ευθύνη να αλλάξουμε. Όπως έχω πει ξανά η λέξη ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ αποτελεί τη λύση πολλών προβλημάτων. 


Στις 8 Μαΐου εκτός από τις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων ο κόσμος του Κινήματος θα κληθεί να αποφασίσει και για το όνομα του.Τι σημαίνει για σένα το ΠΑΣΟΚ και τι το Κίνημα Αλλαγής; 


Το όνομα μας είναι η ψυχή μας, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για κόμματα και παρατάξεις που ριζώνουν βαθιά στη δημόσια ζωή και επιδεικνύουν αντοχές σε διαδρομές δεκαετιών, η εκλογική τους υποχώρηση ακόμη κι αν είναι μεγάλη, δεν συνεπάγεται και την εξαφάνισή τους.


Για μένα κάθε κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ανθίζει μεγαλουργεί όσο παραμένουν οι ιδέες του επίκαιρες. Το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει καταστατικό χάρτη. Οι ιδέες του παραμένουν σύγχρονες.  Από την άλλη μεριά, βεβαίως, στις μεγάλες αλλαγές των ιστορικών κύκλων, στην αλληλουχία των εποχών, τα ίδια κόμματα αλλάζουν ριζικά καθώς προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες και τα προτάγματα των καιρών. Μετεξελίσσονται και ξανά μεγαλουργούν. Το ΚΙΝΑΛ γεννήθηκε μέσα σε μια πολιτική – οικονομική – κοινωνική κρίση.  Όμως σήμερα είμαστε εδώ και το μεγάλο μας στοίχημα είναι να ανοίξουμε το χώρο μας, να δημιουργήσουμε μια κοινωνική συμφωνία που θα εμβαθύνει στη Δημοκρατία.  Ανεξαρτήτως προσήλωσης σε ονόματα και σύμβολα θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα της παράταξής μας.  Οι πρόσφατες Γαλλικές Προεδρικές εκλογές θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας υπενθυμίσουν πως τα κόμματα έχουν θέσει σε μια κοινωνία όταν μπορούν και μιλάνε στην ψυχή των πολιτών, όταν δίνουν λύσεις στα προβλήματα όταν έχουν όραμα. 


Το ΠΑΣΟΚ πλέον μετά από αρκετό καιρό κινητοποιεί μια σημαντική μερίδα των νεων ανθρώπων. Τι θα έλεγες σε ένα νέο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά;


Θα προέτρεπα κάθε νέο άνθρωπο, να οργανωθεί και ενσωματωθεί σε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Είτε αυτό λέγεται πολιτικό κόμμα, είτε αποτελεί άλλους είδους οργανισμό ή ινστιτούτο, αδιάφορο αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ.  Είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις νέους ανθρώπους που το μέλλον τους ανήκει να συμμετέχουν ενεργά, θέτοντας στο τραπέζι τους προβληματισμούς τους, τα άγχη και τις αγωνίες τους. Ένας νέος θα πρέπει να ονειρεύεται και αν  υπάρχει κάτι για το οποίο θα συνεχίσω να αγωνίζομαι είναι για την πολιτική και κοινωνική ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων.  


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου