Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου για «Χαμόγελο του Παιδιού»: Έλαβα καταγγελία για κακοποίηση και κακοδιαχείριση - Έχει 20 εκατ. πλεόνασμα, 5 εκατ. στην Ελβετία, ο πρόεδρός του μένει σε βίλα


Μια νέα καταγγελία για το «Χαμόγελο του Παιδιού» έφερε στο φως σήμερα, Πέμπτη, η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχδαηλίδου. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου στον ΑΝΤ1,«μετά από το δημοσίευμα στην εφημερίδα ''Το Βήμα'', έλαβα και μια ανώνυμη καταγγελία για ''Το Χαμόγελο του Παιδιού'', που είχε παρεμφερές περιεχόμενο». Σύμφωνα με την υφυπουργό, στην ανώνυμη καταγγελία για «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που εστάλη στο γραφείο της, γίνονται αναφορές για κακοποιητική συμπεριφορά προς το προσωπικό, χρήση ακινήτων του συλλόγου για άλλες χρήσεις από τον πρόεδρο, χρήση προσωπικού του συλλόγου για υπηρεσίες προς τον πρόεδρο, υιοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, υψηλός μισθός και αποδοχές για τον πρόεδρο και υψηλός μισθός για την σύζυγο του προέδρου. «Έλαβα την καταγγελία για μη χρηστή διαχείριση και συγκεκριμένα κακοδιαχείριση και διαβίβασα την καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας» είπε η κ. Μιχαηλίδου.


Προσέθεσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών. Όλοι δίνουμε από το υστέρημα μας για να βοηθήσουμε τα παιδιά. Βρίσκουμε λογαριασμούς με 20 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, ενώ δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα για να βελτιώσουν τα κτήρια στα οποία φιλοξενούν παιδιά». Η Δόμνα Μιχαηλίδου υποστήριξε πως έχει στείλει καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές και για ιδιωτικές και για δημόσιες δομές, είπε ότι η «κακοποιητική συμπεριφορά είναι οριζόντια» σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και συμπλήρωσε ότι «αυτήν  την στιγμή, η Πολιτεία είναι δίπλα στα ιδρύματα. Ο κ. Γιαννόπουλος ήταν ο μόνος που δεν ήθελε τον έλεγχο». Ερωτηθείσα για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία βρίσκεται στην δίνη καταγγελιών, είπε ότι «οι δυσμενείς συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει την λειτουργία της “Κιβωτού του Κόσμου”», ενώ σε γενικότερο πλαίσιο είπε ότι «ο κόσμος μιλάει, επειδή βλέπει ότι έχουν γίνει πράγματα και υπάρχει βούληση να γίνουν κι άλλα». Αναφορικά με το τι έχει κάνει το κράτος τα τελευταία χρόνια για τα παιδιά και τις δομές φιλοξενίας τους, η κ. Μιχαηλίδου είπε «έχουμε βγάλει σχεδόν τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα μέσα σε 3 χρόνια. Το 2019 το ελληνικό κράτος δεν ήξερε πόσα παιδιά ήταν μέσα στα ιδρύματα. Είχαμε 2.400 παιδιά. Σήμερα, σχεδόν τα μισά είναι σε οικογένειες. Σήμερα, σε ιδρύματα είναι 1.300 παιδιά, επειδή με σύστημα και προσπάθεια τα άλλα πήγαν σε οικογένειες».


Στράφηκε και πάλι κατά των ιδιωτικών ιδρυμάτων, αναφορικά με την αποϊδρυματοποίηση, αναφέροντας ότι «3 στις 4 δομές για παιδιά είναι ιδιωτικές, όμως 3 στις 4 υιοθεσίες γίνονται από τις δημόσιες δομές». Ξεκάθαρες αιχμές για τον ιδρυτή του «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο, για τα οικονομικά του οργανισμού, άφησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε τηλεοπτική συνέντευξή της στο Action24, αναφέρθηκε στο ίδρυμα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «έχουν γίνει ρεπορτάζ, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας συμπολίτης μας σήμερα που πιστεύει ότι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει 20.000.000 πλεόνασμα, 5.000.000 στην Ελβετία, τον πρόεδρό του που μένει -διάβασα- σε μια βίλα δύο εκατομμυρίων, με πόσα μπάνια λέει ότι έχει, και να μη χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να κάνει παραπάνω μπάνια για τα παιδιά και να κάνει τη δομή λειτουργική». Η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του «Βήματος», το οποίο παρουσίασε μία μεζονέτα στην οποία φέρεται να μένει ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ παρουσίασε και καταθέσεις του 2018 από το «Χαμόγελο» σε τράπεζα της Ζυρίχης. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το «Χαμόγελο» έχει φτάσει να έχει καταθέσεις πέντε εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία, ενώ τα έσοδά του φτάνουν τα 27.000.000 ευρώ. Να τονιστεί πως το «Χαμόγελο του Παιδιού», απαντώντας στο δημοσίευμα, υποστήριξε πως διατηρεί λογαριασμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και μειοψηφικό πακέτο μετοχών του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ».


«Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε και για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό» ανέφερε σε δελτίο Τύπου, με τον κ. Γιαννόπουλο να σημειώνει πρόσφατα σε τηλεοπτικά κανάλια πως ο λογαριασμός στην Ελβετία άνοιξε «από ίδρυμα της Ολλανδίας που ήθελε να μας στείλει χρήματα για να φτιαχτεί το σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης. Μετά κατατέθηκαν τα 5 εκατ. από την πώληση των μετοχών του ΤΙΤΑΝΙΑ και στη συνέχεια τα χρήματα ήρθαν στην Ελλάδα». Όσον αφορά στο αποθεματικό, ο κ. Γιαννόπουλος ισχυρίστηκε πως «αυτή η αφηρημένη λογιστική, υπάρχουν 6 εκατ. αποθεματικό… Όταν το Χαμόγελο κάνει έργο και στηρίζει 48.000 παιδιά, όταν το 2018 στηρίξαμε 90.000 παιδιά, όταν το 2019 στηρίξαμε 95.000 παιδιά, το 2020 στηρίξαμε 57.000 παιδιά και υπάρχουν υποδομές και λειτουργία 24 ώρες, γιατί δεν είμαστε δομή, είμαστε οργανισμός. Για το Χαμόγελο και για τη λειτουργία του είναι τρεις-τέσσερις μήνες ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου