Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Έλενα Ράπτη: Είναι χρέος μας να αναγνωρίσουμε το ιστορικό τραύμα και να πορευτούμε προς την επούλωσή του καταδικάζοντας πλήρως κάθε είδους ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας από όπου κι αν προέρχονται


''ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκε στην πορεία μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από το αλησμόνητο σφύριγμα του θανάτου για το μαρτυρικό στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.


Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρίου του 1943, όταν αναχωρούσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός μεταφέροντας 2. 400 πολίτες της περιοχής για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Ακολούθησαν 17 ακόμη κομβόι και περίπου 50.000 ψυχές μεταφέρθηκαν στα κολαστήρια της φρίκης. Από εκείνους τους συμπολίτες μας, λιγότεροι από 2.000 κατάφεραν να επιστρέψουν, ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα που καταγράφηκαν στην Ευρώπη.


Η άλλοτε ευημερούσα Εβραϊκή κοινότητα εκτοπίστηκε βίαια και η πόλη της Θεσσαλονίκης δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα, ενώ άλλαξε ριζικά η πολυπολιτισμική της ταυτότητα.


Σήμερα, ως Έλληνες και ως πολίτες της χώρας αυτής, οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, να τη μεταδώσουμε στις νέες γενιές, να κατανοήσουμε το Ολοκαύτωμα ως μια κληρονομιά πανανθρώπινη.


Είναι χρέος μας να αναγνωρίσουμε το ιστορικό τραύμα και να πορευτούμε προς την επούλωσή του καταδικάζοντας πλήρως κάθε είδους ναζιστικής και φασιστικής ιδεολογίας από όπου κι αν προέρχονται. 


«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»''






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου