Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

The ReMARKables InterViews Vol. 305: Καλεσμένη μας η εξαιρετικά δραστήρια Αυτοδιοικητικός, Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Πυλαία-Χορτιάτη. Off The Record News και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς


The ReMARKables InterViews Vol. 305:

Καλεσμένη μας η εξαιρετικά δραστήρια αυτοδιοικητικός

Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου,

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ και ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ/ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Off The Record News και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς


Η Ανατολή είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ  και της Δημοσιογραφίας-Επικοινωνίας της Σχολής Νew  Media Studies. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών α) στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου (Κύπρος) και β) στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Μακεδονία.  Πτυχιούχος της Αγγλικής, Γερμανικής και Ιταλικής γλώσσας. 


Διορισμένη εκπαιδευτικός από το 2005 μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Έχει υπηρετήσει σε δημόσια σχολεία (Λέσβος, Θάσος, Δράμα, Θεσσαλονίκη) και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Από το 2015 εμπνεύστρια της εθελοντικής δράσης “Λύσε τη Σιωπή” που αφορά την εξάλειψη της  βίας κατά των γυναικών.  Από το 2014 Αντιπρόεδρος και Ιδρυτικό μέλος  της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.). 


Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Πυλαίας-Χορτιάτη άνευ αντιμισθίας (2022 μέχρι και σήμερα), Αντιδήμαρχος Πολιτισμού,Αθλητισμού και Νεολαίας Πυλαίας-Χορτιάτη άνευ αντιμισθίας (2019-2020, 2014-2016). Δημοτική Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη (2010 μέχρι και σήμερα). Διετέλεσε Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος της ΠΕ και ΔΕ Σχολικής Επιτροπής και του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Παιδείας, Πρόεδρος της Ισότητας των Φύλων, μέλος του Δ.Σ της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού-Αθλητισμού και Περιβάλλοντος. 


Υποψήφια Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (2012, 2015, 2019). Μέλος Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ (2013-2016). Έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητικούς Συλλόγους. Συμμετείχε στην οργανωτική και επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίων με ποικίλη θεματολογία όπως η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, η ασφάλεια στο διαδίκτυο, η δια βίου μάθηση και  του Παρατηρητηρίου Βίας του Υπουργείου Παιδείας στην Κεντρική Μακεδονία. Μέλος Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά site και εφημερίδες. 


Γονείς της η Μαρία Χρυσοχόου βλάχικης καταγωγής από την Πυλαία  και ο Πέτρος Κωνσταντινίδης ποντιακής καταγωγής από την Πιερία. Αδερφός μου ο Λαυρέντιος  Κωνσταντινίδης πτυχιούχος Φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές


Ο κόσμος της πόλης και των συνοικιών σου γνωρίζει πάνω κάτω το οικογενειακό, ακαδημαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό προφίλ σου. Θέλω να μου πεις όμως γιατί ένα πολυάσχολο και γεμάτο ευθύνες άτομο όπως εσυ θέτει τον εαυτό του, τον χρόνο του και την ποιότητα του α. στην προεκλογική αναμέτρηση και β. αν και εφόσον αν εκλεγείς με το καλο και το εύχομαι και το θέλω, στις δημοτικές ''μάχες'' στα συμβούλια, συνελεύσεις κλπ; Τι σε κέρδισε χθες και σήμερα, ώστε να στραφείς στο δημοτικό πολιτικό γίγνεσθαι;   


Εδώ και 13 χρόνια είμαι εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με Δήμαρχο τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Αυτό που με ενέπνευσε πριν χρόνια να στραφώ προς τα κοινά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν τα παιδιά, οι μαθητές μου στο σχολείο. Η δύναμη της εκπαίδευσης είναι να δημιουργεί ολοκληρωμένους πολίτες. Θέλοντας να επεκτείνω αυτό το όραμα έξω από την τάξη και στο δήμο, αποφάσισα να προσφέρω στο δημοτικό πολιτικό γίγνεσθαι. Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του δήμου μας.


Πες μου το πολύ μεγάλο θετικό του Δήμου σου, της πόλης σου, της γειτονιάς σου, ως δημοτική, γεωγραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική οντότητα... αλλά και το μεγάλο αρνητικό, παρακαλώ θερμά! Τι άλλαζες αν είχες την δύναμη π.χ. μέσα σε 48 ωρες;  


Το μεγάλο θετικό του Δήμου μας είναι η πολυμορφία του. Έχουμε μια πλούσια γεωγραφική και πολιτιστική κληρονομιά που συνδυάζει τόσο την παράδοση όσο και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι άνθρωποι από διάφορα πολιτιστικά και κοινωνικά υπόβαθρα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια δυναμική και προοδευτική τοπική κοινωνία. Παρά την πλούσια πολυμορφία μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε ο Καλλικράτης με τη συνένωση των τριών πρώην δήμων  Πυλαίας,Πανοράματος και Χορτιάτη είναι ότι κάθε περιοχή έχει ξεχωριστές ανάγκες αναβάθμισης της καθημερινότητας του πολίτη. Κάθε περιοχή είναι μία μελέτη περίπτωσης ενός μεγάλου Δήμου. Εάν είχα τη δύναμη να αλλάξω κάτι σε 48 ώρες θα διοχέτευα πόρους στη δημόσια μεταφορά ώστε ο δήμος μας μας να είναι πιο εύκολα προσβάσιμος μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων για όλους τους συμπολίτες μου.


Σκέψου ότι εχεις απέναντι σου έναν μέσο νεολαίο της γενιάς μας

και της πόλης σου, ας πούμε 29 ετών. Τι της/του λες για το αύριο!  


Σε έναν νέο  θα έλεγα ότι το αύριο του δήμου  μας είναι γεμάτο ευκαιρίες και προοπτικές. Αναγνωρίζω ότι οι νέοι, όπως εσύ, είναι ο κρίκος μεταξύ του παρόντος και του μέλλοντος και έχουμε την αποφασιστικότητα να δημιουργήσουμε έναν δήμο που είναι εύρωστος, βιώσιμος  και προσανατολισμένος προς τις ανάγκες των νέων γενεών. Πιστεύουμε στην καινοτομία, στη δια βίου μάθηση και στην πολυπολιτισμικότητα. Αναζητούμε τρόπους για να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, να ενισχύσουμε την τέχνη και τον πολιτισμό, και να προσφέρουμε ποιοτικές ευκαιρίες για εργασία και ψυχαγωγία Σε καλώ ως νέο άνθρωπο να γίνεις ενεργό μέλος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη,  να μοιραστείς τις ιδέες σου και να συμμετέχεις στη διαμόρφωση του μέλλοντός του τόπου μας. Η φωνή σου έχει σημασία, και πιστεύω πως, μαζί, μπορούμε δημιουργήσουμε έναν δήμο που θα ανταποκρίνεται στα όνειρα και τις ελπίδες των νέων γενεών."


Θέλω πολύ να σε ακουσω... στο μεγάλο και σπουδαίο θέμα; 

Κοπέλα και Γυναίκα στην Πολιτική, κάθε βαθμίδας σε κάθε θεσμό!


Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας ισορροπημένης, δίκαιης και αντιπροσωπευτικής κοινωνίας. Η προσέγγιση και η οπτική των γυναικών, που βασίζεται σε διαφορετικές εμπειρίες και προκλήσεις, είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών ζητημάτων.

Η συμμετοχή των νεαρών κοριτσιών και των γυναικών στην πολιτική σε κάθε βαθμίδα και θεσμό, από τοπικό έως εθνικό επίπεδο, ενισχύει τη δημοκρατία μας και προωθεί την ισότητα των φύλων. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν πλήρως στη λήψη αποφάσεων, να ακουστούν οι φωνές τους και να έχουν ισότιμη εκπροσώπηση.

Είναι σημαντικό να προαγάγουμε την ισότητα των φύλων σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής, να ενθαρρύνουμε τις νεαρές γυναίκες να ενδιαφερθούν για την πολιτική και να παρέχουμε τις αναγκαίες υποστηρίξεις για την εμπλοκή τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά αντιπροσωπευτική κοινωνία, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις φωνές όλων των πολιτών της.


Το δημοτικό συμβούλιο είναι σταθμός και βήμα για μετά... 

ή είναι για σένα λιμανι σταθερό, απάνεμο, ήρεμο... αλλά και αγαπημένο; 


Για μένα, το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι απλά ένας σταθμός ή ένα επόμενο βήμα σε μια πολιτική καριέρα. Είναι μια ευκαιρία να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου, να κάνω τη διαφορά και να συμβάλω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Είναι ένα μέσο για να ακουστούν οι φωνές των πολιτών, να λάβω υπόψη τις ανησυχίες τους και να δράσω αναλόγως.Κάθε θέση στην πολιτική, ανεξάρτητα από το επίπεδο, είναι μια ευκαιρία να υπηρετήσουμε το κοινό καλό. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο για μένα δεν είναι μια απλή διαδικασία ή ένα βήμα προς μια πιο υψηλή θέση, αλλά μια σημαντική ευθύνη και μια τιμή να μπορώ να εκπροσωπώ τους πολίτες του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη."






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου