Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

The ReMARKables InterViews Vol. 309: Μια ποιοτική, νεανική και φιλική κουβέντα με την νεαρά κυρία Αθηνά Ευ. Ντεγιάννη, Διοικητικό Προσωπικό/Executive Assistant, Πτυχιούχο Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων ΠΑ.ΠΕΛ. και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε. Χαλκιδέων. Επιμέλεια Ερωτήσεων, Υλικού και Συνέντευξης: Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος


The ReMARKables InterViews Vol. 309: Μια ποιοτική, νεανική και φιλική κουβέντα με την νεαρά κυρία Αθηνά Ευ. Ντεγιάννη, Διοικητικό Προσωπικό/Executive Assistant, Πτυχιούχο Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων ΠΑ.ΠΕΛ. και Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δ.Ε. Χαλκιδέων. Επιμέλεια Ερωτήσεων, Υλικού και Συνέντευξης: Θωμάς Χ. Μαρκόπουλος


''Γεννήθηκα το 1996 και μεγάλωσα στην Χαλκίδα όπου και κατοικώ μόνιμα. Η οικογένειά μου διατηρούσε επί σειρά ετών τα Λατομεία - Σκυρόδεμα Ντεγιάννη.

Το 2014 πέτυχα την εισαγωγή μου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από όπου και αποφοίτησα το 2018.

Εργάστηκα για 2,5 χρόνια στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας (ΧΥΤΑ Χαλκίδας) ως ΠΕ Διοικητικό Προσωπικό. Το 2023 ξεκίνησα να εργάζομαι ως Διοικητική Υποστήριξη – Γραμματεία Διεύθυνσης (Executive Assistant) σε μία εταιρεία ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια με πιστοποίηση σε τομείς Διοικητικής Υποστήριξης, Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) και Διαχείρισης – Ανακύκλωσης Απορριμμάτων.

Μιλάω Αγγλικά και κατέχω άριστες γνώσεις Η/Υ. Είμαι αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ (Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης – Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας).''


Ο κόσμος της πόλης και των συνοικιών σου γνωρίζει πάνω-κάτω το οικογενειακό, ακαδημαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό προφίλ σου. Θέλω να μου πεις όμως γιατί ένα πολυάσχολο και γεμάτο ευθύνες άτομο, όπως εσύ θέτει τον εαυτό του, τον χρόνο του και την ποιότητα του α. στην προεκλογική αναμέτρηση και β. αν και εφόσον αν, εκλεγείς με το καλό... και το εύχομαι και το θέλω αυτό, στις δημοτικές ''μάχες'' στα συμβούλια, στις συνελεύσεις κλπ.; Τι σε κέρδισε, χθες και σήμερα, ώστε να στραφείς στο δημοτικό πολιτικό γίγνεσθαι;   


Αδιαμφισβήτητα όλοι οι τομείς της ζωής μου που προαναφέρθηκαν είναι ιδιαίτερα έντονοι και απαιτητικοί. Επειδή, όμως, είμαι άνθρωπος του προγράμματος (σε ακραίο -ίσως και εκνευριστικό- σημείο) όλοι οι τομείς καθώς και η υποψηφιότητα στις εκλογές μπορούν να συνδυαστούν πολύ εύκολα με σωστή διαχείριση χρόνου. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά δεν αποτελούσε ποτέ επιπόλαιη ασχολία ή χόμπι για να γεμίσω τον ελεύθερο χρόνο μου αλλά ούτε και μέσο ανούσιας αυτοπροβολής. Σπούδασα από επιλογή Πολιτικές Επιστήμες αλλά δεν θέλησα να σταματήσω στην θεωρία. Μου αρέσει να είμαι ενεργή έμπρακτα, απολαμβάνω την επικοινωνία με τον κόσμο και πιστεύω βαθιά στις έννοιες του πολίτη ως πολιτικό ον και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Την ποιότητα που θα ήθελα να βλέπω στον δήμο μου και στους εκπροσώπους του προσπαθώ και θα συνεχίσω να την εφαρμόζω εγώ πρώτη απ’ όλους. Τα δημοτικά συμβούλια και οι δημοτικές ''μάχες'' δεν με αγχώνουν ούτε με τρομάζουν. Άλλωστε οι μάχες είναι για να δίνονται και ειδικά φέτος έχω δώσει πολλές σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο με επιτυχία. Επομένως, δηλώνω έτοιμη για οποιαδήποτε πολιτική “μάχη” εκπροσωπώντας αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του δήμου μου συλλογικά.


Πες μου το πολύ μεγάλο θετικό του Δήμου σου, της πόλης σου, της γειτονιάς σου, ως δημοτική, γεωγραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική οντότητα... αλλά και το μεγάλο αρνητικό, παρακαλώ θερμά! Τι θα άλλαζες αν είχες την δύναμη π.χ. μέσα σε 48 ώρες; Θεωρητικά, αλλά με Πρακτική Σκέψη.


Θα σταθώ και θα αναφέρω βασικά πράγματα που, ενδεχομένως, θα ήθελαν να μάθουν και οι πολίτες. Καταρχάς, να ξεκινήσουμε με το ότι ο Δήμος Χαλκιδέων, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, είναι ο 12ος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας με όλα τα προτερήματα που αυτό συνεπάγεται (χρηματοδοτήσεις, κύρος κλπ.). Η σημερινή δημοτική αρχή, της Έλενας Βάκα, πραγματοποιεί το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία του και βελτιώνει καθημερινά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Έγινε πραγματική προσπάθεια αυτή την 4ετία ώστε τα έργα να μην περιοριστούν μόνο στο κέντρο της Χαλκίδας αλλά να δοθεί έμφαση σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε όλα τα χωριά και όλες τις γειτονιές και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Θεωρητικά μέσα σε 48 ώρες θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλά στον Δήμο μας. Πρακτικά αυτό είναι αδύνατον. Δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις και αν υπάρχουν είναι δεδομένο πως δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Ο συνδυασμός μας («Αλλάζουμε-Συνεχίζουμε») πρεσβεύει την συνέχεια της αλλαγής του Δήμου Χαλκιδέων μέσα από συνεχή προσπάθεια με συγκεκριμένο ρεαλιστικό πρόγραμμα, που μεγάλο μέρος του βασίζεται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπουργείων. Η αμεσότητα πρέπει να υπάρχει μόνο στην επικοινωνία με τους πολίτες και εκεί δεν χωρούν αερολογίες. 


Σκέψου ότι έχεις απέναντι σου έναν μέσο νεολαίο της γενιάς μας και της πόλης σου, ας πούμε 25 ετών. Τι της/του λες για το αύριο! Τι να προσέξει...


Σκληρή δουλειά με συνέπεια και ρεαλισμό. Αυτό που κάνω εγώ και αποδίδει προτείνω και σε κάθε άνθρωπο. Κάθε μέρα πρέπει να προσπαθούμε και να διεκδικούμε πράγματα. Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τις δυνατότητες μας, εξελισσόμαστε, μαθαίνουμε από τα λάθη και τις αποτυχίες, καλλιεργούμε μέσα μας την ενσυναίσθηση, αναπτύσσουμε την κριτική μας σκέψη. Όλα χρειάζονται για να νιώθουμε υγιείς και ολοκληρωμένοι. Κατανοώ την απογοήτευση που φτάνει στην αδιαφορία για τα κοινά. Μπορούμε, όμως, πάντα να επιλέξουμε ανθρώπους περισσότερο προσιτούς που βαδίζουν στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς.


Θέλω πολύ να σε ακούσω... στο μεγάλο και σπουδαίο θέμα: Κοπέλα και Γυναίκα στην Πολιτική, κάθε θεσμικής βαθμίδας, τι σημαίνει όλο αυτό για σένα;


Ενδιαφέρον θέμα πάνω στο οποίο έχει επιτέλους φτάσει η ώρα να αλλάξουμε σελίδα σαν χώρα. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική και τα κοινά παραμένουν αριθμητικά λίγες στην Ελλάδα. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 εξελέγησαν μόνο 18 γυναίκες σε σύνολο 332 δημάρχων, μία εξ αυτών και η δική μας δήμαρχος Έλενα Βάκα. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα σχεδόν εντελώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Μπορούμε να απαριθμήσουμε διάφορους παράγοντες, κοινωνικούς, οικογενειακούς, ψυχολογικούς, που συμβαίνει αυτό. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ και να αναφέρω ότι οι γυναίκες αποδεικνύουν καθημερινά την αξία τους σε όλους τους τομείς της ζωής και υποστηρίζουν με επιτυχία διαφορετικούς ρόλους καθημερινά. Είναι αναγκαία, λοιπόν, η χάραξη πολιτικών που να υποστηρίζουν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σκηνή και λήψη αποφάσεων, η οποία αποτελεί και μοναδική ευκαιρία για ανανέωση προσώπων στο πολιτικό σκηνικό.













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου