Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

The ReMARKables InterViews Vol. 310: Ο Ζαχαράκης Στέργιος, Περιφερειάρχης Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κρήτης, μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά και το Off The Record News BlogSpot


The ReMARKables InterViews Vol. 310: 

Ο νεαρός υπερδραστήριος κύριος, εργασιακά και πολιτικά, 

Ζαχαράκης Στέργιος, Περιφερειάρχης Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κρήτης, 

μιλά στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά 

και τα φιλόξενα: LastPoint.gr. Gnomi Kilkis - Paionias

και Off The Record News BlogSpot 


Σύντομο Βιογραφικό του φίλου Ζαχαράκη Στέργιο...


Γεννήθηκε στο Άγιο Νικόλαο Λασιθίου το 1999. Η δράση του με τα "κοινά" ξεκίνησε από το Γυμνάσιο, στην Α' Γυμνασίου βραβεύτηκε για ένα βίντεο που έκανα στα πλαίσια του διαγωνισμού  "Αγαπώ και προβάλω τον τόπο μου" του ΥΠΠΑΙΘ. Στην Β' Γυμνασίου ίδρυσε την πρώτη σχολική εφημερίδα στο νομό Λασιθίου με τον τίτλο "ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ". Κατόπιν τούτων, συμμετείχε στο Λύκειο ως μέλος του 15μελούς συμβουλίου, με αποκορύφωμα την Γ΄ Λυκείου ως πρόεδρος με σωστές και λάθος αποφάσεις. Το 2017 εντάχθηκε στην μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της χώρας, και την υπηρέτησε από διάφορα πόστα, 2017 - 2020 Τομεάρχης Οικονομικών και Φορολογικής Πολιτικής της ΟΝΝΕΔ Λασιθίου και κατόπιν 2020 - 2022 ως Αντιπρόεδρος της και από τον Φεβρουάριο 2023 την υπηρετεί ως Περιφερειάρχης ΟΝΝΕΔ Κρήτης. Είναι Αριστούχος της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. 


- Τι σημαίνει για σένα η Κρήτη μας; 


Θα μπορούσα να απαντήσω κυριολεκτικά με έναν υπερσύνδεσμο που παραπέμπει σε μία διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης του 2014. Η Κρήτη είναι από άκρη σε άκρη,  μοναδική, η πιο ιδανική λακωνική έκφραση για την Κρήτη, δεν θα μπορούσε να μην είναι, "ένας συμπυκνωμένος κόσμος, ότι θες να βρεις σε όλη τη Γη, μπορείς να το βρεις και στην Κρήτη". Αλλά για μένα, μόνο με μια λέξη μπορώ να περιγράψω την Κρήτη, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αυτό είναι η Κρήτη για μένα, Ελευθερία, έχω ταξιδέψει σε διάφορα μέρη, εντός και εκτός Ελλάδος, μόνο στην Κρήτη, νιώθω απόλυτα ελεύθερος.


- Γιατί Νέα Δημοκρατία, Ο.Ν.ΝΕ.Δ., Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ., Ε.Λ.Κ. και γενικά ''μεγάλη, γαλάζια δημοκρατική - φιλελεύθερη - πατριωτική παράταξη'' και Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης το 2023; 


Δόξα τω Θεώ, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλή. Θα σας την εκφράσω σε δύο σκέλη. Παρακολουθώντας την ιστορική πορεία της μεταπολίτευσης, το μόνο τίτλο που μπορείς να δώσεις στην Νέα Δημοκρατία, και να περιγράψεις τις πράξεις της, είναι ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΣΥΝΗ. Ας το δούμε ιστορικά, 1974 - 1981 (Κυβερνήσεις Καραμανλή - Ράλλη), έχουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την καθιέρωση του νέου Συντάγματος (1975) και την νέα στρατηγική πορεία της χώρας, με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η οποία επετεύχθη το 1980. Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993), Νοικοκύρεμα των οικονομικών καταστροφικών πολιτικών, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και δημιουργία του κατάλληλου αλλά και απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την ένταξη της Ελλάδος στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Κυβέρνηση Καραμανλή (2004 -2009), πολιτικές για την ενίσχυση της οικογένειας, την μεταρρύθμιση στην παιδεία αλλά και το νοικοκύρεμα στα Οικονομικά, μη φοβούμενος ο τότε ΠΘ, να πει την αλήθεια στο λαό και να πάρει το ρίσκο της Λαϊκής Εντολής για γενναίες μεταρρυθμίσεις. Κυβέρνηση Σαμαρά  (2012 -2015), δύσκολη περίοδος, δύσκολες αποφάσεις, τέλη 2014 βλέπαμε φως το τούνελ, αλλά κάποιος άλλαξε τα σχέδια και υπερχρέωσε τον λαό με αχρείαστο 3ο μνημόνιο κόστους 100 δις. Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης, ένα ιστορικό κεφάλαιο της χώρας από μόνος του, θα μου επιτρέψετε να απαντήσω, με πολύ σοφή του κουβέντα του Παύλου Μαρινάκη (Κυβ. Εκπρόσωπος): "Όσα δεν έγιναν για δεκαετίες, έγιναν σε μία τετραετία". Για να μην παρεξηγηθώ, κανένας άνθρωπος δεν έχει το αλάθητο, και ούτε πρόκειται ποτέ να το έχει, αλλά στην περίπτωση της ΝΔ, ας τα ζυγίσει κάποιος, και το μόνο που θα αποδειχθεί, είναι ότι, η ΝΔ νοικοκύρευε. Εξού λοιπόν, με μεγάλη υπερηφάνεια δηλώνω Νεοδημοκράτης, ΟΝΝΕΔίτης, ΔΑΠίτης!


- Πες μου το πολύ μεγάλο θετικό της ιδιαίτερης Πατρίδας σου, του Δήμου σου, της πόλης σου, της γειτονιάς σου, ως δημοτική, γεωγραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική οντότητα... αλλά και το μεγάλο αρνητικό, παρακαλώ θερμά! Τι θα άλλαζες αν είχες την δύναμη π.χ. μέσα σε 48 ωρες; Θεωρητικά, αλλά με Πρακτική Σκέψη.


Θα σας πω για το τόπο που μεγάλωσα και μένω ακόμη εκεί, το Καλό Χωριό Μιραμπέλλου, του ν. Λασιθίου. Το θετικό του, είναι ότι είναι ένα διαμάντι, από κάθε άποψη, έχει πανέμορφες παραλίες, κάμπους, βουνά, αναρριχητικά πεδία, καταρράχτες, δάση, και πάσης φύσεως ιστορία από αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Το μεγάλο του αρνητικό είναι, ότι είναι Ακατέργαστο Διαμάντι και επιτρέψτε μου, να είμαι υποκειμενικός, το Καλό Χωριό Μιραμπέλλου, είναι το πιο αδικημένο χωριό της Βόρειας Κρήτης. Το τι θα άλλαζα αν είχα την δύναμη σε 48 ώρες, η απάντηση είναι πολύ απλή, τίποτα. Καθώς, η πετυχημένη συνταγή, είναι Πολιτική βούληση και χρόνος.


- Σκέψου ότι εχεις απέναντι σου έναν μέσο νεολαίο της γενιάς μας και της πόλης σου, ας πούμε 20 ετών. Τι της/του λες για το αύριο! Τι να προσέξει... που να δώσει βάση; 


Ο Νέος άνθρωπος έχει όλη την ζωή μπροστά του, η άποψη μου θα ήταν, να ζυγίζει την κάθε σημαντική, για την ζωή του, απόφαση. Να έχει αντικειμενική κριτική σκέψη, αλλά και να μην χαρίζει απλόχερα την εμπιστοσύνη του, να το πούμε λαϊκά, "να κρατάει μια πισινή". Αυτό!


- Γιατί μια νέα/ένας νέος να ασχοληθεί με την πολιτική και τα κοινά, κάθε θεσμικής βαθμίδας; 


Θα σου απαντήσω, με αυτό που λέω σε όλες και όλους τους νέους ανθρώπους. Η συμμετοχή στα κοινά από την οποιαδήποτε βαθμίδα, σου δίνει δικαίωμα λόγου και άποψης, αλλά και την ευθύνη της απόφασης. Η συμμετοχή στα κοινά, σε αποκόπτει από την φιλοσοφία του καναπέ. Ποια είναι αυτή; Να κρίνεις τους πάντες με τις προϋποθέσεις της στείρας αντιπολίτευσης, δεν θέλεις να είσαι μέρος της λύσης, ενδεχομένως θέλεις να είσαι μέρος του προβλήματος (να είσαι εκτός χορού). Να συμμετέχεις στα κοινά, αλλά με την προϋπόθεση να προσπαθείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου, να είσαι δίκαιος, αντικειμενικός με γνώμονα το συμφέρον του τόπου σου και των ανθρώπων του, αυτό είναι το πιο σημαντικό.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου