Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τα 96 κλείνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Fotor01018133325

Τα 96 κλείνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Γενέθλια για τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας

 Δημοκρατίας...

Τέσσερα χρόνια πριν τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής βρίσκεται ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα γίνεται 96 ετών...και του ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Ανέφελα..!

Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς πριν από 96 χρόνια ήρθε στη ζωή στη Χαλεπά Χανίων. Η σχέση του με την πολιτική δεν άργησε να φανεί αφού εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 1946 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. 
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 - 1963 που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με πολλά άλλα στελέχη και βουλευτές.
Μεταπολιτευτικά παρέμεινε 3 χρόνια εκτός Βουλής αλλά 1977 δημιούργησε το Νέο Κόμμα Φιλελευθέρων και μπήκε σαν κόμμα στην Ελληνική Βουλή, ενώ το 1978 εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της διεύρυνσης προς το Κέντρο που είχε πραγματοποιήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας ηγήθηκε στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας και στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και το 1993.
Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία αν και πήρε πολύ μεγάλα ποσοστά και τις 2 φορές, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του με 151 έδρες. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος. Βουλευτής παρέμεινε μέχρι και το 2004.
Παρά την παύση της κοινοβουλευτικής του δράσης εξακολουθεί να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις διαμέσου των μέσων ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παιδιά του είναι η Αλεξία, η Κατερίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου