Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ουρές στα ΑΤΜ-Όταν η ψυχραιμία μετατρέπεται σε άγχος


Πλήθος κόσμου συρρέει στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών της χώρας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Ενδεχομένως, αυτό να συμβαίνει επειδή ο κόσμος φοβάται μήπως δε λειτουργήσουν οι τράπεζες την επόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών εξασφαλίζεται μέσω του ELA, του έκτακτου μηχανισμού στήριξης ρευστότητας των τραπεζών, που παρέχεται στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ελληνικό πρόγραμμα και άρα η «υποχρέωση» της ΕΚΤ να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, η συμπεριφορά των καταθετών είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσει τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Εμείς οι ίδιοι δηλαδή επηρεάζουμε την ρευστότητα των τραπεζών.

Παράλληλα, τα συστημικά ΜΜΕ τονίζουν το ενδεχόμενο επιβολής capital control στην Ελλάδα, ένα μέτρο, το οποίο αφορά τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων και στο οποίο είχε αναφερθεί τον περασμένο Μάρτιο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρακτικά, το μέτρο αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να «κλειδώσει» τις καταθέσεις των Ελλήνων, με το να κλείσει τις γραμμές παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (βλέπε ELA). Ωστόσο τη ρευστότητα των τραπεζών την επηρεάζει η κίνηση των κεφαλαίων. Σε περίπτωση bank run, θα μειωθεί κατά πολύ το τραπεζικό κεφάλαιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο αυτό, τίθεται σε λειτουργία για να σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων. Συνεπώς, πάλι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για ο,τι γίνει, αφού αν συρρέουμε κατά χιλιάδες στα ΑΤΜ της χώρας, και παίρνουμε τα χρήματά μας, υπό το φόβο μήπως τα χάσουμε, εντείνουμε το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στο Mega πως «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος, αφού οι τράπεζες δεν πρόκειται να κλείσουν τις πόρτες τους».

Τέλος, να θυμίσουμε την ύπαρξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Περιέχει 11 δις ευρώ, τα οποία μας έχει δανείσει το ΔΝΤ και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. (γι’ αυτό και δε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για αποπληρωμή του χρέους).

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε τη σημασία αυτού τη μηχανισμού, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου, Γεώργιο Μιχελή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις του Ταμείου ο κ. Μιχελής τόνισε ότι «φροντίζουμε για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και με πολλούς άλλους φορείς, τα δυο μεγάλα προβλήματα του πιστωτικού συστήματος, που είναι η ρευστότητα και η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων». Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ιδιαίτερα την εμπειρία του κ. Μιχελή σημειώνοντας ότι «αποτελεί εγγύηση ότι θα τα πάτε καλά».


Συνεπώς, λίγη ηρεμία δε βλάπτει. Δε σοκαριστήκαμε από τις ουρές των ανθρώπων στα συσσίτια, από όσους ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε, και σοκαριστήκαμε με όσους σηκώνουν λεφτά από τα ΑΤΜ; 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου