Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Τελικά ποιοι είναι ''Φασίστες'' και ''Ηλίθιοι'';

Σχετική εικόνα

* Νικολαΐδης Βασίλειος 
Πολίτικος Επιστήμονας A.Π.Θ.
Αρθρογράφος

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κοντινό πλάνο και υπαίθριες δραστηριότητες

Με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν κάνει την εμφάνισή τους αρθρογράφοι συγκεκριμένων περιθωριακών ιδεοληπτικών χώρων, που επιτίθενται με σκαιοτάτους χαρακτηρισμούς έναντι των μαθητών, καλώντας τους φασίστες, ηλίθιους και άλλα τέτοια γραφικά, που πλέον προκαλούν μόνο γέλωτα. Ανεξάρτητα του αν όλοι αυτοί έχουν εκτραχυνθεί σε έναν μισαλλόδοξο παροξυσμό, είτε κάνοντας απλώς την δουλειά τους όντες ενταγμένοι σε pay-roll είτε επειδή βγάζουν την πίκρα τους για την κοινωνική και πολιτική τους απομόνωση, οφείλουμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα, για να δούμε ποιοι είναι τελικά αυτοί οι ‘’ταμπελοδόροι’’ και αν τελικά απλώς μυγιάζονται, επειδή έχουν την μύγα.

Αποτελεί φάρο ελπίδας κι αισιοδοξίας για κάθε Έθνος, το να βλέπει τους άνθους του να παλεύουν για τα ιδανικά του και τα κεκτημένα του. Τα εθνικά θέματα πάντοτε χαρακτηρίζονταν από μια αυτονοητότητα και καθολικότητα που αποτελούσαν ένα άρρηκτο κράμα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής, ανεξαρτήτου των καταβολών, των ιδεών, των επιλογών και κυρίως, την προσωπικότητα του κάθε ατόμου/πολίτη. Φανταστείτε μια παρέα πέντε ατόμων, όπου ο καθένας από τους πέντε υποστηρίζει διαφορετική ομάδα, έχει διαφορετικές ασχολίες, ιδέες και βέβαια χαρακτήρα, αλλά είναι κάθε μέρα μαζί και ο ένας απολαμβάνει την συντροφιά του άλλου. Τι είναι αυτό που κρατάει τόσους διαφορετικούς ανθρώπους ενωμένους; Μα φυσικά, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και τα κοινά βιώματα. Όσες διαφωνίες και εάν έχουν αυτοί οι άνθρωποι, τα στοιχεία αυτά ούτε θα διαρραγούν, ούτε θα αμφισβητηθούν. Αυτά εισί λοιπόν, εθνικά θέματα.

Καταλαβαίνουμε επομένως, το πόσο σπουδαίο είναι να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η μαθητιώσα νεολαία για ένα τέτοιο ζήτημα. Αλλά βέβαια, αυτό ενοχλεί τους επαγγελματίες των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων, που χτίσανε καριέρες πάνω σε αυτά. Ενοχλεί αυτούς που στήνανε καρτέρι έξω από τα σχολεία για να προσηλυτίσουν παιδιά σε ιδεολογήματα μπαχάλων και καταστροφών. Όλοι αυτοί θέλουνε οι καταλήψεις και οι κινητοποιήσεις να γίνονται καθ ομοίωση των δικών τους. Με αιτήματα ανούσια, ψευδεπίγραφα και περιθωριακά, με επιβολή στην αντίθετη άποψη της πλειοψηφίας και με κινητοποιήσεις συνοδευόμενες από φασαρίες, συγκρούσεις και ταραχές. Όταν στα 17 σου κλείνεις ετσιθελικά το λύκειο, επειδή βαριέσαι να πας στο μάθημα και κάνεις μπούλινγκ στον συμμαθητή που δίνεις πανελλήνιες και δεν έχει όρεξη για χαβαλέδες στην πλάτη του… 

Όταν στα 20 σου κλείνεις ετσιθελικά την σχολή σου και ασκείς ομαδόν βία εναντίον διαφωνούντων συμφοιτητών σου και καθηγητών… Και στα 35 σου αποφασίζεις απεργία κόντρα στην θέληση της πλειοψηφίας των εγγεγραμμένων του σωματείου σου (που θα χάσουν λεφτά) και στοχοποιείς τους εναντίους σου, ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ να κατανοήσεις πως σήμερα οι καταλήψεις αποφασίζονται ομόφωνα, αφορούν σοβαρότατα θέματα και κυρίως, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ με μόνα ‘’πολεμοφόδια’’ την ελληνική σημαία και το ‘’Μακεδονία Ξακουστή’’. Γιατί αυτοί είναι που αποκαλούν τα παιδιά σας ‘’φασίστες και ηλίθιους’’, εκείνοι που μιλούν  περί καλύτερης κοινωνίας, ενώ υποστηρίζουν τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα (κι εκεί συνιστάται η ηλιθιότητά τους, δεν ξέρουν τι υποστηρίζουν) κι επιτίθενται κατά ορδές σε όποιον διαφωνεί με τις απόψεις τους. Σαν να μυγιάζονται, μου φαίνεται εμένα.

Κι επειδή πολλοί από αυτούς ‘’ανησυχούν’’ μήπως τα παιδιά πέσουν θύματα ακραίων κύκλων, περιθωριακών της άλλης πλευράς, τους συνιστώ να μείνουν ήσυχοι. Τα παιδιά είναι έξυπνα και δεν παρασύρονται από πολιτικούς ‘’Ιεχωβάδες’’, που μοιράζουν φυλλάδια. Αλλά αυτό θαρρώ πως το ξέρουν πολύ καλά. Άλλωστε, αυτοί οι ίδιοι κάνουν τόσα χρόνια αυτήν την δουλειά και βλέπουν την παταγώδη τους αποτυχία. Και μάλλον αυτό τους έχει ξεσαλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου