Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ανεργία, ένας αγώνας αν(τ)οχής


...του Μιχάλη Ουλίτσιο
(Ιδιωτικός Υπάλληλος Ξενοδοχείου 
Πτυχιούχος ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, M.Sc. in Tourism)

Το 2016 τα ποσοστά ανεργίας ανήλθαν στο 24,4%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το 2017 κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα. Το 2018 τα επίπεδα ανεργίας και δη στους νέους παραμένουν σε συγκριτικά υψηλότερα επίπεδα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ε.Ε. 

Παράλληλα, η ετεροαπασχόληση, η ημιαπασχόληση, η εποχιακή εργασία και οι λοιπές αισχρές «εκπτώσεις» εις βάρος των ανθρώπινων πόρων της χώρας συνεχίζουν να υπάρχουν χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση. Τέτοιου είδους φαινόμενα εργασιακής παθογένειας δεν αρμόζουν σε καμία χώρα και οφείλουν να εκλείψουν. Ωστόσο, στην Ελλάδα της ένδειας αυτές οι τακτικές βρήκαν πρόσφορο έδαφος με την ευλογία της Κυβέρνησης.

Αυτό το σκηνικό όμως πρέπει να αλλάξει. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται για μία υγιή ανάπτυξη και όχι μια φαινομενική ανάπτυξη που εξυπηρετεί μόνο την ίδια την οικονομία ως αυτοσκοπό.

Τα πεδία δράσης είναι πολλαπλά. Μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας ενώ κάθε χρόνο οι δημόσιες επενδύσεις επιτρέπουν τόσο τη βελτίωση των υποδομών όσο και την εργασιακή αναβάθμιση πολλών ανθρώπων. Παράλληλα, η μείωση της φορολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποτελέσει μία ανάσα ανακούφισης, που με τη σειρά της θα τονώσει αυτόν τον κλάδο της οικονομίας μέσα από νέες προσλήψεις και επενδύσεις. 

Φυσικά, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Μία πληθώρα κλάδων θα επωφεληθούν από αυτές τις βελτιωτικές κινήσεις, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση τροφίμων, η ενέργεια, η έρευνα, η τεχνολογική ανάπτυξη, η βιομηχανία, η αγορά εργασίας κ.ά. Ο δε κατώτατος μισθός υπολογίζεται πως εντός τριετίας θα ανέλθει στα 730€. Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης θα είναι διπλάσιος από τον ρυθμό αύξησης της οικονομίας.

Η άνοδος όμως δεν περιορίζεται σε αυτά. Επιπλέον, θα ενισχυθεί η ομάδα ΔΙΑΣ και θα επαναφερθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ με σκοπό να υπάρχει ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών.

Όλα αυτά θα ήταν απλώς στόχοι αν δεν υπήρχε το κατάλληλο πλαίσιο υλοποίησης τους. Το πλαίσιο αυτό αποσκοπεί στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας. Οι δε έλεγχοι θα είναι αυστηροί αλλά θα δίδονται κίνητρα, κυρίως φορολογικής φύσεως, στις επιχειρήσεις που δίνουν επιπλέον παροχές στους εργαζομένους τους. 

Από την άλλη πλευρά, για τους ανέργους αυξάνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ενώ θα γίνουν επενδύσεις σε προγράμματα απόκτησης νέων δεξιοτήτων με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άμεση συνάρτηση με τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν διαπραγματεύεται, δεν εθελοτυφλεί και δεν συμβιβάζεται. Πρέπει επιτέλους ο τόπος μας να εξέλθει αποφασιστικά από το φαύλο κύκλο της φτώχειας και της οικονομικής ύφεσης. Η χώρα που έστειλε στο εξωτερικό τους νέους και μορφωμένους ανθρώπους δεν είναι η πραγματική Ελλάδα. Η πραγματική Ελλάδα παλεύει για την αξιοκρατία και αποζητά ακούραστα την αξιοπρέπεια. Αξίζουμε πολύ καλύτερα. Ας τα διεκδικήσουμε. Μαζί.

Αποτέλεσμα εικόνας για λογοτυπο νεας δημοκρατιας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου