Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Κρίση του κορονοϊού... η επόμενη μέρα

Κορονοϊός: Τεράστια απειλή, τεράστια ευκαιρία για την οικονομία ...

Βαδίζοντας - όπως όλα δείχνουν έως τώρα - προς το τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας, μιας άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση πρέπει να δώσουμε το στίγμα της επόμενης μέρας η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη αναμένεται. Ήδη υπάρχουν δυσάρεστες προβλέψεις όπως αυτή στην έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook) που υπολογίζει ύφεση της τάξης του 10% και παράλληλη αύξηση της ανεργίας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι δεν φοβάται τα "δύσκολα" και ό,τι αντιθέτως μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Η άρτια επιλογή χρόνου (πριν ο κορονοϊός επεκταθεί όπως της άλλες χώρες) και προσώπων (Τσιόδρας - Χαρδαλιας οι οποίοι απολαμβάνουν την θετική γνώμη της πλειοψηφίας της κοινωνίας), η πρωτιά της Ελλάδας στην επιπεδοποίηση της καμπύλης διασποράς του ιού έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι μπορεί να διαχειριστεί της κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά το πέρας της κρίσης.

Τι θα αντιμετωπίσουμε όμως την επόμενη μέρα; Ποιους τομείς πρέπει να ενισχύσει την κυβέρνηση; Εκμεταλευόμενοι την αξιοπιστία που απολαμβάνει η χώρα μας όπως δείχνει το πολύ χαμηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η χώρα μας ακόμα και στην παρούσα δύσκολη φάση από τις διεθνείς αγορές, πρέπει να στηριχθεί η "βαριά" βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της υγείας των πολιτών αλλά μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού μεταξύ των επισκεπτών και των Ελλήνων πολιτών και οικονομικής βοήθειας του κράτους προς τις τουριστικές επιχειρήσεις.

  Η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο όπως αυτές της εστίασης αλλά και των εμπορικών καταστημάτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή αλλά και η αξιοπιστία της πατρίδας μας.

 Σίγουρα δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες επιπτώσεις που θα προκύψουν από αυτή την κατάσταση που βιώνουμε αλλά θα παλέψουμε όλοι μαζί για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες! Θα τα καταφέρουμε! 

Καραγεωργίου Χαράλαμπος
Φοιτητής τιμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Babis Karageorgiou, κάθεται


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου