Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Covid-19: Η επιστροφή στην κανονικότητα

A terrible toll on tourism - Covid-19 hits Greece even harder than ...

Πολλές θεωρίες πηγάζουσες από το θεωρητικό σύστημα των πολιτικών επιστημών, των διεθνών σχέσεων ,των επιστημών υγείας ,καθώς και έρευνες  της ιατρικής και φαρμακευτικής αναπτύχθηκαν σε πρακτικό επίπεδο στην πρώτη φάση της πανδημίας του Κορωναιού σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Κάθε μία κατάφερε να  συγκεντρώσει την προσοχή της σε μια ειδική άποψη της πανδημίας και να φωτίσει επιστημονικά ορισμένες όψεις αυτού του περίπλοκου φαινομένου. Η πρώτη φάση της πανδημίας πέρασε ,βέβαια αφήνοντας πίσω της πολλά ερωτήματα και αβεβαιότητα για το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία κόστισε την ζωή για εκατομμύρια ανθρώπους πάνω σε όλη τη Γη. 

Δυστυχώς η κατάσταση που επικράτησε στον ευρωπαϊκό Νότο υπήρξε ιδιαίτερα δραματική, με πάρα πολλά θύματα του ιού σε Ιταλία και Ισπανία. Η Ελλάδα τουλάχιστον πρόλαβε να  πάρει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού, να προετοιμάσει και να θωρακίσει  το σύστημα υγείας και να θέσει σε λειτουργία τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Η χώρα μας έχει εισπράξει μια απίστευτα θετική δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, από παράδειγμα προς αποφυγήν έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Ωστόσο , με την πανδημία επήλθαν πολλές μεταβολές στην ζωή μας ,κάποιες από αυτές ήταν προσωρινές και κάποιες αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας που ευελπιστούμε να υποχωρήσουν με την σταδιακή προσαρμογή μας στην κανονικότητα και την εξάλειψη του Κορωναιού. Κάνουμε λόγο για μεταβολές όπως η τηλεργασία, μεταβολές  στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις και φυσικά σε κάθε πτυχή  του ιδιωτικού και δημόσιου βίου καθώς με τα νέα δεδομένα η πραγματικότητα μας άλλαξε. Σήμερα οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών είναι σύμμαχοί μας. Επιτρέπουν την φυσική απομόνωση  διασφαλίζοντας την διανοητική συνεύρεση. 

Οι εργοδότες επιχειρήσεων εφαρμόζοντας την τηλεργασία μπορούν να διασφαλίσουν με αυτό των τρόπο την συνέχιση των διαδικασιών. Από την μία πλευρά αυτό έχει θετικό αντίκτυπο διότι εξασφαλίζει  στον εργαζόμενο την αυτονομία του ,μπορεί να ασχοληθεί παράλληλα και με οικογενειακές υποθέσεις ,περιορίζονται οι μετακινήσεις του  και αυξάνεται ο διαθέσιμος χρόνος του. Από την άλλη πλευρά ,η τηλεργασία μπορεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο καταμερισμού της εργασίας, ο εργαζόμενος να κινδυνεύει από το άτυπο και διαρκές καθεστώς της διαθεσιμότητας ,ενώ παράλληλα στερείται την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεις που κατατάσσονται στην εστίαση ,καφετέριες κτλ ,προξένησαν την σύγχυση και το άγχος για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μιας και προφανώς δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον ίδιο αριθμό ατόμων όπως τα προηγούμενα χρόνια ,αλλά και για τους εργαζόμενους καθώς οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να απασχολήσουν τον ίδιο αριθμό ατόμων,  με άλλα λόγια το προσωπικό τους μειώθηκε αρκετά .Η κυβέρνηση βέβαια  έχει προχωρήσει στα απαιτητικά μέτρα  προστασίας και ενίσχυσης παρέχοντας έμπρακτη στήριξη στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Στο ίδιο το μήκος κύματος κινείται και ο τουρισμός, παρόλο που η Ελλάδα αναδείχτηκε από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς λόγω των χαμηλών ποσοστών κρουσμάτων του Κορωναιού, ο προβλεπόμενος αριθμός τουριστών εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια. 

Οι κοινές πολιτικές που αναπτύσσονται βαθμιαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους πρωταγωνιστές των διαδικασιών της αντιμέτωπης του Covid-19 πέρα από την διαρκή  προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, προάγουν την πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση των συμμετεχόντων κρατών, καθώς πρέπει να τεθεί η βάση που θα στηριχθούν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών πριν καταρρεύσουν εξαιτίας μιας απρόσμενης παγκόσμιας κρίσης υγείας και πώς θα ενισχυθούν με τους απαραίτητους πόρους οι κοινωνίες και οι κρατικοί μηχανισμοί. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κόσμος μας  πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα τον Κόσμο πριν από τη πανδημία αυτήν.  Η  πρόκληση του Κορωναιού είναι πρωτόγνωρη και πολυεπίπεδη .Σύμμαχός μας σε αυτό είναι η γνώση ,η σωστή πληροφόρηση και η προσαρμοστικότητα μας στα νέα δεδομένα ,σε κανόνες υγιεινής και προστασίας.

Υπογράφει η νεαρά κυρία:
Αλεξία Χαρακίδα
Πολιτικός Επιστήμονας - Δημοσιογράφος



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου