Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Ο Σάκης Μουμτζής μιλά στο OfftRN



Ο πολυγραφότατος και πάντα τεκμηριωμένος κος Σ. Μουμτζής μας κάνει την τιμή και μιλά στην σελίδα μας. Η αμεσότητα του και η ευγένεια του είναι γνωστές σε όποια/όποιον τον διαβάζει και τον παρακολουθεί. Όπως και ο to the point λόγος του. Πλούσιο το συγγραφικό και αρθρογραφικό του έργο και η πορεία του διαχρονική. Η συνέντευξη δόθηκε στον Μαρκόπουλο Χ. Θωμά. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Σάκη, φυσικά και για τον χρόνο που δαπανήσατε για εμας... πάντα ακμαίος και μπροστάρης σας ευχόμαστε!


Αρχικά θα μας πείτε τα βασικά για σας, αγαπητέ κύριε Σάκη: Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, κλπ.


Γεννήθηκα το 1953 στην Θεσσαλονίκη, όπου ζω και εργάζομαι αδιαλείπτως. Έχω την πολυτέλεια, το χόμπι μου να είναι και η δουλειά μου. Αρθρογραφώ, διαβάζω, συνεχώς. Βλέπω αρκετά κινηματογράφο, ενώ σε καθημερινή βάση αθλούμαι για ένα δίωρο περίπου. Είμαι φαν της υγιεινής διατροφής, χωρίς ψυχαναγκασμό. 


Αρχικά θα μας πείτε τα βασικά για σας, αγαπητέ: Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, κλπ.


Στον ΚΜ θα του έλεγα να τρέξει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε αλλαγές σε κάποια κρίσιμα υπουργεία. Στον Τσίπρα το μόνο που θα του έλεγα είναι να διαβάσει κανένα βιβλίο για να μορφωθεί. Η πολιτική θέλει βαθιές γνώσεις, κάτι που το αγνοούν οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική. Δυστυχώς οι περισσότεροι μιλούν με ατάκες των είκοσι λέξεων. Στερούνται στοιχειωδών γνώσεων Ιστορίας και Οικονομίας. Και το χειρότερο και πιο αποκαρδιωτικό, δεν προσπαθούν.


Ετοιμάζεται κάποιο νέο συγγραφικό έργο κάτι που να αφορά τα τελευταία 2 χρόνια; 


Ετοιμάζω κάτι που αφορά την περίοδο αμέσως μετά τον Εμφύλιο. 1950-1953. Το δουλεύω. Η καθημερινή αρθρογραφία --14 άρθρα την εβδομάδα-- απαιτεί προσοχή, πολύ μελέτη και διαρκή ενημέρωση, δηλαδή απαιτεί πολύ χρόνο. Καθημερινά διαβάζω περίπου 50 άρθρα για να δω τι κυκλοφορεί στην πιάτσα και κυρίως για να μην επαναλάβω κάτι που έχει ήδη γραφτεί. 


Τι απαντάτε σε άτομα και ομάδες κοινού που σας επικρίνουν για ευγενές πάθος σας να λέτε απόψεις με βάση επιχειρημάτων;


Ποτέ δεν έκρυψα πως ΔΕΝ είμαι αντικειμενικός. Στα άρθρα γνώμης δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Ο καθένας υπερασπίζεται με τον τρόπο του τις δικές του απόψεις. Εγώ έχω επιλέξει έναν λόγο αιχμηρό, χωρίς να είναι προσβλητικός, που είναι λογικό να προκαλεί. Το ζητούμενο σε ένα κείμενο είναι, να αποτελεί την βάση μιας συζήτησης. Ένα κείμενο με το οποίο όλοι συμφωνούν δεν λέει απολύτως τίποτα. 


Ποιο το παράπονο σας από την γενιά σας; Τι σας ενοχλεί; 


Η γενιά μου είναι μια περίεργη γενιά. Δεν γνώρισε τις καταστροφές που γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές, σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, κάτι που μας κακόμαθε. Στην πρώτη δυσκολία--βλ.μνημόνιο-- αντί να αναρωτηθούμε πού φταίξαμε, ξεσηκωθήκαμε και προσπαθήσαμε να βρούμε υπευθύνους αλλού. Δεν κάναμε μια αυτοκριτική. Αν και δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, η γενιά μου ως κακομαθημένη γενιά μάλλον είχε αρνητική συμβολή στην πορεία της πατρίδας μας. 


Πως βιώνεται την οικονομική και κοινωνική κρίση που περνά η πατρίδα μας εδώ και 12-13 χρόνια; 


Αναμφίβολα η οικονομική κρίση έπληξε την πλειοψηφία των πολιτών. Προσωπικά, περιόρισα περιττές δαπάνες, χωρίς είναι αλήθεια να στερηθώ τίποτα. Ούτως ή άλλως μου αρέσει να κάθομαι σπίτι, περνώ καλά. 


Πως βιώσατε και βιώνεται τον covid 19 και τα αποτελέσματα του;


Σας απάντησα ήδη. Με πολύ διάβασμα, πολύ δουλειά, πολλές ταινίες, λίγος ύπνος, πολύ καθημερινό περπάτημα. 


Σας δίνω ένα τζίνι με 3 ευχές… ποιες ευχές κάνετε;


Υγεία, υγεία, υγεία!


Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο;


Πάντα κοιτάμε μπροστά, το παρελθόν το αφήνουμε πίσω και το κυριότερο, το ποτήρι πάντα το βλέπουμε μισογεμάτο. Εμείς είμαστε πιο δυνατοί από τα προβλήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου