Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

''Οι «εθνομιζεριστές» μας'', κείμενο του κύριου Γιώργου Πιερρου



ΠΗΓΗ: dailypost.gr

Και τώρα που εξετάζουμε σε δεύτερο χρόνο τα αντανακλαστικά από τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, έχει ενδιαφέρον να δούμε μια βασική τομή που αναδείχθηκε. Μια συγκεκριμένη μερίδα δημοσιογράφων, πολιτικών και σχολιαστών παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν υπερβολές, εικόνες κιτς και μηνύματα εθνικισμού αλλά πατριωτισμού επέλεξαν να ισοπεδώσουν το κοινό αίσθημα, επιχειρώντας μια απότομη προσγείωση με έντονες δόσεις μιζέριας.


Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πρώην Υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνης Ζορμπά, που έγραψε χαρακτηριστικά: «Μετά το τέλος της παρέλασης και τον κενό νοήματος επίσημο εορτασμό με την ελεήμονα συνδρομή κάτι αγγαρεμένων ξένων επισήμων στον έρημο δημόσιο χώρο της πονεμένης και σε αποκλεισμό πόλης, μετά την ασημαντολογία και τιποτολογία των σχολιασμών της δημόσιας τηλεόρασης, μετά τις αερολογίες και τις αφόρητες κοινοτοπίες λόγων και χαιρετισμών, ας ξαναβρούμε το χιούμορ και την αλήθεια μας κι ας ξεχάσουμε γρήγορα όσα είδαμε».


Ήταν κενός νοήματος ο επίσημος εορτασμός που τιμήθηκε μέχρι την άλλη άκρη της γης; Είναι τόσο χαμηλού επιπέδου σε αντίθεση με εκείνη, τόσοι Έλληνες που γέμισαν τα μπαλκόνια τους με σημαίες; Ήταν αγγαρεμένοι οι ξένοι που ήρθαν; Η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας κ. Παρλί που ήρθε στην θέση του Μακρόν και επισφράγισε το κλείσιμο της συμφωνίας για τα “Rafale” που και ο ΣΥΡΙΖΑ έστω με δυσκολίες υπερψήφισε τελικά; Ο Πρίγκιπας Κάρολος που και στο παρελθόν είχε τιμηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως επίσημος εκπρόσωπος της Μ. Βρετανίας; Ο Ρώσος Πρωθυπουργός κ. Μισούστιν, ειδικά όταν περιμένουμε ειδικές συμφωνίες που πέρα από το διπλωματικό σκέλος αφορούν άμεσα και τον τουρισμό;


Ήταν ασήμαντα όλα τα σχόλια των παρουσιαστών της δημόσιας τηλεόρασης; Και αν ναι, γιατί κατέγραψε ποσοστά-ρεκόρ τηλεθέασης; Ποιοι ήταν αυτοί οι τόσοι επιφανειακοί που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον; Μήπως ήταν τόσο υψηλά τα νοήματα που εκπέμπονταν από την ΕΡΤ των ημερών Καψώχα και Ακριβοπούλου που δεν τα κατανοούσαν οι πολλοί;


Όλη η ουσία του μηνύματος της που εκφράζει αυτή την κατηγορία που θα χαρακτήριζα με ένα δικό μου όρο ως «εθνομιζεριστές» είναι στο κλείσιμο, «ας ξεχάσουμε γρήγορα όσα είδαμε». Στο σημείο αυτό η κ. Ζορμπά εν αγνοία της εκδηλώνει τις πραγματικές της σκέψεις. Γνωρίζει καλά ότι αυτά τα στοιχεία συνοχής, αυτή η ατζέντα και αυτή η ψυχολογία δεν επιτρέπουν την ανάδειξη ενός νέου εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Οδηγούν στο περιθώριο όποιον το «χτίζει» και έτσι οι ελπίδες της να γίνει ξανά υπουργός εξανεμίζονται.


Με αντιπολίτευση που διακατέχεται από έναν ιδιότυπο ελιτισιμό κόντρα στο κοινό και αναγκαίο αίσθημα πατριωτισμού και όχι εθνικισμού, με μέσα που βλέπουν εχθρούς πίσω από ταμεία σούπερ μάρκετ και αντιπολιτεύονται τον «Μασούτη», δύσκολα θα ξαναδεί υπουργική καρέκλα η κ. Ζορμπά και πολλοί άλλοι από την σχολή των «εθνομιζεριστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου