Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Όλοι κουβαλάμε λίγη Ελλάδα μέσα μας…


Όλοι κουβαλάμε λίγη Ελλάδα μέσα μας…

(Γράφτηκε στις 25 Μάρτιου του 2021)


Δήμητρα - Κλαούντια Ζόγκα, Πολιτική Επιστήμων Α.Π.Θ. / Αρθρογράφος


Ιδέες. Όνειρα. Ιδανικά και Ιδεώδη. Αξίες και Αρχές. Απαρτίζουν μια χώρα, ένα κράτος ακόμα και την πιο μικρή οντότητα με μεγάλο ανάστημα, την λέξη άνθρωπος. Σήμερα γιορτάζει η Ελλάδα. Μέρα επανάστασης, μέρα αρχής, μέρα συνέχειας και ολοκλήρωσης. Μέρα εορτής με μια οικουμενική προσέγγιση όχι μόνο τοπική-ελληνική. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι όλοι κουβαλάμε λίγη Ελλάδα μέσα μας. Καλώς ή κακώς η Ελλάδα δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες αλλά είναι παγκόσμια κληρονομιά. 


Η Ελλάδα είναι η γλώσσα και κάθε γλώσσα έχει μια λέξη ελληνική, ένα πρόθεμα, ένα επίθετο, μια ρίζα ελληνική. Είναι ατέρμονη και αέναη. Ελλάδα είναι η μόνη γλώσσα που διαχωρίζει την αγάπη από τον έρωτα. Μιλάω αρκετές γλώσσες αλλά όπως νιώθω αυτήν καμιά. Ελλάδα είναι η τέχνη. Είναι η μελωδία της μουσικής, είναι η φωνή του θεάτρου από κωμωδία μέχρι και αρχαία τραγωδία. Είναι το μπουζούκι σε μια νύχτα καψούρας, πόνου, ελπίδας. Είναι οι αποχρώσεις του μπλε της θάλασσας σε συνταύτιση με το μπλε του ουρανού. Ελλάδα είναι ο ήλιος και οι αντανακλάσεις του μέσα στην ψυχή του κάθε ανθρώπου που την ζει. Σ’ όλους λείπει αυτός ο ήλιος, οπού και εάν είναι αδημονούν να τον ξαναδούν. Έχει άλλη ζωντάνια ο ήλιος της Ελλάδας, έχει το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα με τις βαθιές αποχρώσεις του κόκκινου, εκείνου του κόκκινου του ατελείωτου πάθους που πάντα διψάς να το ξαναβρείς.


Ελλάδα είναι οι γεύσεις, οι εντάσεις που νιώθεις στον ουρανίσκο σου από μια πανδαισία μεσογειακής ελληνικής κουζίνας. Είναι το κόκκινο κρασί από τα κτήματα, που το σταφύλι μεταμορφώνεται σε θεϊκό ποτό. Ελλάδα είναι τα βουνά που ξεπροβάλλει το ήθος ενός αρχαίου θεού. Ελλάδα είναι η Ιστορία που γίνεται Μύθος και πραγματικότητα. Ελλάδα είναι οι ήρωες, όχι μόνο του 1821 αλλά και του 2021. Ελλάδα είναι πολλά, πολυσημική έννοια όπως η γλώσσα της. Δεν μπορείς να περιγράψεις την Ελλάδα με μια μόνο λέξη, στο άκουσμά της νιώθεις και βλέπεις πολλά, μια απεραντοσύνη ιδεών.  Ελλάδα είναι μια μίξη Ευρώπης και Βαλκανικού ταπεραμέντου. Ελλάδα είναι και μια άλλη όψη που μπορεί να μην την αντέχεις αλλά σου είναι ελκυστική. Ελλάδα είναι η μεγάλη γραφειοκρατία, είναι το όχι και τόσο οργανωμένο της σύστημα, εάν ήταν ποίημα δεν θα είχε μέτρο λιτότητας. Ελλάδα είναι και τα μέτρα λιτότητας, είναι να ξέρεις να ζεις και να απολαμβάνεις την ζωή με τα λίγα, εκεί που ο κατώτατος μοιάζει περίσσευμα. 


Ελλάδα είναι το συρτάκι σ’ ένα νησί, ένας καβγάς που καταλήγει σε αγκαλιά. Ελλάδα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς που ο λαός ξεπροβάλλει αγανάκτηση, χαμόγελο, ανθρωπιά ρε παιδί μου. Ελλάδα είναι η φιλοξενία προς όλους και για αυτούς που θέλει και για αυτούς που δεν θέλει. Ελλάδα είναι ο πλουραλισμός, η δημοκρατία, είναι που και που και η ολιγαρχία. Ελλάδα είναι δημοκρατία βασιλευόμενη διότι πάνε οι θέσεις με βάση την παλαιότητα και την οικογενειοκρατία.(Θα το αλλάξουμε αυτό). Ελλάδα είναι η καχυποψία αλλά και η αγάπη για την Ελευθερία. Είναι το Φιλότιμο και το Μεράκι. Ελλάδα είναι εσύ, εγώ, εμείς. Ελλάδα είναι ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου μια Ακρόπολη και ένας Παρθενώνας που η δύναμη τους έφτασε και στο Λονδίνο, είναι παντού. Όλοι θέλουν λίγη Ελλάδα να έχουν, όλοι αγαπούν λίγη Ελλάδα ακόμη και αυτοί που δεν το παραδέχονται. 


Ελλάδα είναι ο δρόμος της ελευθερίας, της επανάστασης που δεν δέχεται έτσι απλά έναν νόμο, είναι οι πορείες της, ο αγώνας ύπαρξης της. Ελλάδα είναι… Θα μπορούσα να πω πολλά, να γράψω ακόμη περισσότερα. Πέρα από χώρα, τι είναι η Ελλάδα για εσένα; Πριν πεις κουβέντα, όλοι κουβαλάμε λίγη Ελλάδα μέσα μας, αυτό μην το ξεχνάς, μη το ξεχάσεις ποτέ, δεν θα σ ’αφήσει εκείνη, είναι σαν την ωραία Ελένη δεν την ξεχνάς ποτέ, είναι εκείνη η Χαμένη Ιθάκη που θα την βρεις καθώς θα έρχεσαι…


Υ.Γ. «  Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»


Συντάκτρια - Αναλύτρια Πολιτικών, Κοινωνικών Ζητημάτων & Ανθρώπινων Σχέσεων

Δήμητρα - Κλαούντια Ζόγκα, Πολιτική Επιστήμων Α.Π.Θ. / Αρθρογράφος


Η Δήμητρα Κλαούντια Ζόγκα γεννημένη τον Αύγουστο του 1993 στη Κορυτσά και μεγαλωμένη στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει με άριστα και εκφωνώντας τον όρκο του Τμήματος Πολιτικών Επιστήμων Α.Π.Θ.. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus φοιτώντας στο πανεπιστήμιο Cesare Alfieri της Φλωρεντίας με κατεύθυνση «Κοινωνιολογία και Media», όπου αρίστευσε, συμμετείχε σε συνέδρια και workshops. Το πάθος της είναι η φιλοσοφία και η ανάλυση λόγου με αποτέλεσμα να κάνει μεταπτυχιακό στη Πολιτική Φιλοσοφία και Θεωρία. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της διετέλεσε τη πρακτική της άσκηση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, όπου διαμένει και εργάζεται. Από μικρή την απασχολούσαν κοινωνικά ζητήματα και όπως λέει και η ίδια η ψυχή και τα συναισθήματα. Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του σχολείου της, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέδρια και σεμινάρια εντός και εκτός συνόρων. Λατρεύει τα ταξίδια και τη γυμναστική αφού στο παρελθόν έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και τη γλώσσα της καρδιάς. 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου