Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Ε.Ι.Α.Β (Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βέροιας)

 


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Ε.Ι.Α.Β, (Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Βέροιας) που έλαβε χώρα την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας. 


Με την παρουσία του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (U.I.P.I.) κ. Στράτου Παραδιά διεξήχθη την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, η ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Βέροιας  που χαρακτηρίστηκε από προσέλευση ιδιοκτητών ακινήτων, του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαιτζίδη, του Δημάρχου Βέροιας κ. Κώστα Βοργιατζίδη και εκπρόσωπων τοπικών και παραγωγικών φορέων. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του παραρτήματος της Βέροιας, οικονομολόγος, κ.Ιφιγένεια Βλαχογιάννη. 

Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2019, η πολιτική της υπερφορολόγησης είχε αρνητικές συνέπειες στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα, ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δεύτερη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των προϋπαρχουσών τιμών ζώνης.


Με τη δεύτερη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, υλοποιούμε συνολική μείωση κατά  35% του ΕΝΦΙΑ στα Φυσικά Πρόσωπα σε σχέση με το 2018, υπερκαλύπτοντας την προεκλογική μας δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα Φυσικά Πρόσωπα.


Ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μία συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ της τάξης των 860 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τη νέα μείωση που πρόσφατα ψηφίστηκε με το νόμο 4916/2022, το 80% των πολιτών, δηλαδή 8 στους 10 φορολογούμενους θα δουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν στην Ημαθία, σε περιοχές που ενώ υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η αύξηση αυτή δεν οδήγησε σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ όπως ανέμεναν κάποιοι. Αντίθετα με τη νέα νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν ακόμα λιγότερο φόρο.


Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε ότι δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4915/2022 με τον οποίο αφενός ξανανοίγει άμεσα και μέχρι 30.6.22  η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών αφετέρου δε καλύπτονται ρητά και αναδρομικά, όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για αδήλωτα εμβαδά που δήλωσαν εκτός πλατφόρμας ή ζήτησαν βεβαιώσεις μη οφειλής προ της ισχύος του νόμου αυτού και βέβαια όλοι όσοι θα τα δηλώσουν οποτεδήποτε μέχρι 30.6.2022, καθώς και για την επίλυση σε σημαντικό βαθμό του προβλήματος της καθυστέρησης έκδοσης της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ, που αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στα κάθε είδους μεταβιβαστικά συμβόλαια. 


Χαρακτήρισε ως πραγματική «Λερναία Ύδρα» το συμπληρωματικό φόρο των φυσικών προσώπων, αφού «κόβοντας» υποτίθεται το «κεφάλι» του με την δήθεν κατάργησή του, ξεφυτρώνουν δύο νέες μορφές προσαύξησης του φόρου:


-Προσαύξηση επί του βασικού φόρου από 0,20% έως και 1,00% επί  της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα, για κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€, αν η συνολική περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000€ και
-Προσαύξηση επί του συνολικού φόρου από +5 έως και +20% για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000€. 


Δήλωσε πως η πολυπλοκότητα του νέου ΕΝΦΙΑ δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλή παραδείγματα και συμπεράσματα στον απλό πολίτη, και μάλιστα με περισσότερα από ένα περιουσιακά στοιχεία. Συνεπώς το τελικό συμπέρασμα και η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του.
Αναφέρθηκε επιπρόσθετα και στα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ που είναι τα εξής:


Α) Να παραταθεί η δυνατότητα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων βάσει βεβαιώσεων μηχανικού μέχρι την 31.12.2022, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους και να μην παραλύσει η Κτηματαγορά.


Β) Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης εντός της ανωτέρω προθεσμίας των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, εκτός αν είχε ήδη εκδοθεί γι’ αυτά εμπρόθεσμη βεβαίωση μηχανικού.


Ο Πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ κ. Κωνσταντίνος Χαϊδούτης αναφέρθηκε στη σημασία και τη συμβολή της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στις νέες αντικειμενικές αξίες και στην διαδικασία της κτηματογράφησης που ήδη έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται για τις τελευταίες περιοχές της χώρας. 


Ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, ασφαλιστικός σύμβουλος Π.ΟΜ.ΙΔ.Α αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις του ομαδικού προγράμματος ασφάλισης κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ-ΙNTERAMERICAN, όπου παρατάθηκε μέχρι την 3η Μαΐου 2022 η «ισόβια» έκπτωση 20% στο πλήρες «πακέτο», 10% στο σεισμό και μειωμένη συνδρομή ΠΟΜΙΔΑ μόνον 25€. 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου